Tietoa asunnottomuudesta
Yhteistyöohjelma asunnottomuuden puolittamiseksi vuoteen 2023 mennessä
Tutustu valmistuviin rakennus- ja kehityshankkesiin.
Tarjoamme uramahdollisuuksia eri alojen ammattilaisille. Avoimet työpaikkamme löytyvät tältä sivulta.
Y-Säätiöllä on pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntoja, joita vuokraamme itse. Valtaosa Y-Koteja vuokrataan yhteistyökumppaneidemme kautta.
M2-Kodeilla on yli 11 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea. Ne ovat tavallisia vuokra-asuntoja, koteja meille kaikille.
Y-Säätiö on asunnottomuuden poistoon tähtäävässä valtakunnallisessa ohjelmassa tiiviisti mukana. Tutustu vetämäämme kehittämistoimintaan ja hankkeisiimme.
Ympäristöministeriö käynnisti keväällä 2020 kolmivuotisen asunnottomuusohjelman suurimpien kaupunkiseutujen, palvelutuottajien ja järjestöjen kanssa. Hallitus tähtää siihen, että asunnottomuus on poistettu vuoteen 2027 mennessä.
Ohjelman tavoitteet ovat:
Lue lisää asunnottomuusohjelmasta ympäristöministeriön sivuilta.
Venda – uutta suuntaa mereltä -hankkeen tavoitteena on pääkaupunkiseudulla asuvien nuorten aikuisten sosiaalisen osallisuuden, toimintakyvyn sekä koulutus- ja työelämävalmiuksien vahvistaminen. Nuoria tuetaan merivalmennuksen ja seikkailupedagogiikan avulla sekä ohjauksellisen tuen menetelmin.
Purjehduskokemuksen lisäksi osallistujat saavat Venda-hankkeessa yksilöllistä tukea itsenäisen elämän alkuun, kuten asumiseen, koulutukseen ja töihin hakeutumiseen liittyvissä asioissa. Samalla he pääsevät mukaan aktiiviseen nuorten yhteisöön, jossa suunnitellaan erilaisia aktiviteetteja ympäri vuoden.
Kuunari Helenalla järjestettävät purjehdukset on tarkoitettu 18–29-vuotiaille Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla asuville nuorille aikuisille, jotka ovat vailla työ- tai koulupaikkaa tai kaipaavat uutta suuntaa elämään. Osallistuminen on maksutonta.
Kaksivuotisen (2021–2023) hankkeen päätoteuttaja on Valo-Valmennusyhdistys ry ja osatoteuttajina Y-Säätiö sekä Suomen purjelaivasäätiö. Hanketta rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto.
Lue lisää Venda – uutta suuntaa mereltä -hankkeen sivuilta
Yhteyshenkilöt:Projektikoordinaattori Risto Saarela, puh. 020 7020 263
Yksi meistä -hanke on yksinäisyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen tähtäävä Y-Säätiön koordinoima hanke. Kolmivuotisen (2020–2022) hankkeen toimialueita ovat Lahti ja Itä-Helsinki. Itä-Helsingissä kohderyhmänä ovat erityisesti miehet. Hanketta rahoittaa STEA.
Hankkeen päätavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen. Hankkeen työntekijät tapaavat yksinäisyyttä kokevia ja suunnittelevat heidän kanssaan mielekästä tekemistä, tutustuvat erilaisiin toimintoihin sekä harrastuksiin ja tukevat näihin kiinnittymisessä.
Toiveenamme on, että toimintaan osallistuvat kokevat sosiaalisten verkostojensa, voimavarojensa sekä elämänsä merkityksellisyyden lisääntyvän.
Tavoitteemme on, että hankkeeseen osallistuvat kokisivat yksinäisyytensä vähentyvän, ja saavat tilalle tunteen siitä, että he ovat yksi meistä.
Lue lisää Yksi meistä -hankkeen sivuilta
Yhteyshenkilöt:Erityissuunnittelija Maria Degerman, puh. 020 7020 264
Meriheimo oli Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön (STAF) yhteistyössä toteuttama STEA-rahoitteinen hanke.
Se tähtäsi seikkailukasvatuksen ja palveluohjauksen menetelmin haastavassa elämäntilanteessa olevien, pääkaupunkiseudulla asuvien 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten elämänhallinnan ja asumis- sekä työelämätaitojen vahvistamiseen.
Hankkeessa kehitettiin uudenlainen toimintamalli ja mukana oli monialainen kumppaniverkosto. Toimintamuotoina olivat STAFin organisoimat Sail Training -merivalmennukset eri pituisilla purjehduksilla kuunari Helenalla, kokemusasiantuntijuus, vertaistuki sekä palveluohjaus. Näiden kautta nuoria tuettiin saamaan ystäviä ja harrastuksia sekä hakeutumaan koulutukseen ja töihin.
Lisätietoja hankkeesta
Y-Säätiö koordinoi STEA-rahoitteista Naiserityisyys asunnottomuustyössä NEA-hanketta vuosina 2018–2020. Hanke jatkoi toimintaansa osin vielä kevään 2021 ajan.
Hankkeen tavoitteena oli naisten asumisen turvaaminen luomalla uusia asumispolkuja sekä kehittämällä uudenlaisia naiserityisiä työmenetelmiä yksilötyössä, ryhmätoiminnoissa, kokemusasiantuntijuudessa sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa.
Hanke oli yhteiskehittämishanke. Osahankkeita toteuttivat:
Yhteistyössä olivat mukana myös:
Y-Säätiön koordinoiman ja STEAn rahoittaman kolmivuotisen (2017–2019) Toimekas-hankkeen tavoitteena oli arjen mielekkään toiminnan kehittäminen asunnottomien asumispalveluissa.
Arjen mielekkäillä toiminnoilla kyetään ennaltaehkäisemään asunnottomuutta ja torjumaan asunnottomuuden uusiutumista. Toimekas-hankkeessa olivat Y-Säätiön lisäksi mukana:
Hankkeen kohderyhmänä olivat (entiset) pitkäaikaisasunnottomat, joilla on taustallaan pitkään kestänyt syrjäytyminen yhteiskunnasta ja arjenhallintataidoista sekä kehittämistyöhön osallistuvat organisaatiot, heidän työntekijänsä ja kokemusasiantuntijansa.
Hanketoimijoiden kanssa luotiin yhdessä mielekästä arkielämää asumispalveluyksiköihin sekä etsittiin ratkaisuja asukkaiden toimintaan osallistumista estäville ja edistäville tekijöille.