Nykyiselle asukkaalle

Vinkkejä ja ohjeita Y-Kotien asukkaalle.

Hyödyllistä tietoa, ohjeita ja lomakkeita

Vuokrasopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu, kunnes se irtisanotaan. Vuokralainen ja vuokranantaja voivat molemmat päättää toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen.

Määräaikainen vuokrasopimus

Määräaikainen vuokrasopimus sitoo sinua ja vuokranantajaa yhdessä sovitun ajan. Sopimuksen voi irtisanoa vain painavasta syystä.

Jos haluat tehdä uuden vuokrasopimuksen, ole ajoissa yhteydessä Y-Säätiön asumisneuvojaan. Muuten asuminen loppuu silloin, kun määräaikainen vuokrasopimus päättyy.

Tupakointi huoneistoissa

Tupakointi on kielletty sisällä Y-Säätiön asunnoissa. Jos asunnossa on tupakoitu ja asunto täytyy remontoida, joudut maksamaan remontin.

Henkilötietojen käsittely

Y-Säätiö käsittelee vuokralaisia koskevia henkilötietoja. Käsittelyn perusteet ja käytännöt on kuvattu tietosuojaselosteessa.

Emme luovuta vuokralaisten henkilötietoja ulkopuolisille ilman tietosuojalainsäädännön mukaisia perusteita. Voit kuitenkin antaa suostumuksen henkilötietojesi luovuttamiseen nimeämillesi tahoille.

Voit tehdä suostumuksen tietojesi luovuttamiseen tällä lomakkeella: Suostumus henkilötietojen luovuttamiseksi (pdf)

Valtakirja – täytä tämä, jos joku muu hoitaa asioitasi

Jos joku toinen hoitaa sinun puolestasi vuokraamiseen tai vuokrasopimukseen liittyviä asioita, hän tarvitsee valtakirjan.

Voit käyttää esimerkiksi valmista pohjaa tai tehdä oman vapaamuotoisen valtakirjan: Valtakirja vuokralaisen edustamiseksi (pdf)

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokra-asunto on irtisanottava aina kirjallisesti. Lähetä ilmoitus ajoissa. Lue lisää.

 

Näin hoidat vuokranmaksun ja maksut autopaikasta ja saunasta.

Maksa vuokra aina viimeistään joka kuukauden toisena päivänä. Eli esimerkiksi 2. tammikuuta.

Jos et pysty maksamaan vuokraasi ajoissa, ota heti yhteyttä asiakaspalveluumme.

On tärkeää, että maksat vuokran sovittuna päivänä. Hyvin hoidetut vuokrat vaikuttavat esimerkiksi silloin, jos sinulla on määräaikainen vuokrasopimus ja haluaisit jatkaa sitä. Jos vuokravelkaa syntyy, vuokranantaja aloittaa perinnän.

Jos saat vuokraan tukea Kelasta, olet silti itse vastuussa, että vuokra maksetaan.

Maksut saunavuorosta ja autopaikasta

Kysy omaa saunavuoroa tai autopaikkaa oman talosi huoltoyhtiöstä. Huolto kertoo sinulle, mitä palvelut maksavat ja miten ne varataan. Maksut eivät sisälly vuokraan, vaan ne täytyy maksaa erikseen.

Jos muutat pois, muista irtisanoa saunavuorosi ja autopaikkasi.

Jos sinulla on asumiseen liittyviä kysymyksiä, asumisneuvojamme auttavat.

Asumisneuvonnan puoleen kannattaa kääntyä, jos kohtaat:

 • vaikeuksia maksaa vuokraa
 • häätöuhkatilanteen
 • tukien ja etuuksien hakemiseen liittyviä haasteita.

Voit olla yhteydessä myös, jos kaipaat: 

 • neuvontaa mielenterveys- ja päihdekysymyksissä tai
 • muissa asumiseen liittyvissä haasteissa.

Asumisneuvojiin saat yhteyden sähköpostitse yk.asumisneuvonta@ysaatio.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Asukkaana olet vastuussa kadonneista ja puuttuvista avaimista. Jos avain katoaa, ole heti yhteydessä taloyhtiösi huoltoyhtiöön.

Ethän säilytä kaikkia avaimiasi samassa nipussa. Älä pidä kotisi osoitetietoja avaimien mukana.

Jos avain unohtuu tai katoaa

Jos avaimesi unohtuu kotiin tai on kadoksissa, kiinteistön huoltoyhtiö voi avata sinulle oven.

Avaimen unohduttua ovi avataan ainoastaan asunnossa kirjoilla oleville asukkaille. Tämän vuoksi on tärkeää muistaa tehdä saapumisilmoitus taloyhtiöön, kun muutat.

Kun huolto tulee avaamaan oven:

 • Sinun tulee todistaa oven avaajalle henkilöllisyytesi.
 • Oven avauksesta peritään maksu. Se voidaan periä oven avauksen yhteydessä tai laskuttaa jälkikäteen (sisältää laskutuslisän).

Jos yksikin avaimistasi katoaa, ole heti yhteydessä vuokranantajaasi. Tarvitset vuokranantajalta valtakirjan, jotta voit teettää uuden avaimen.

Uuden avaimen teettämisen maksat itse. Yhden avaimen teettäminen on kuitenkin paljon edullisempaa kuin se, että kaikkien avaimien kadottua joudutaan sarjoittamaan asuintalosi ulko-oven lukko.

Jos taloyhtiön lukot sarjoitetaan uudelleen, saat uudet avaimet taloyhtiön ilmoittamasta paikasta. Tarvitset hakua varten vuokranantajaltasi valtakirjan.

Vuokralaisen velvollisuus on hoitaa asuntoaan hyvin.

Ilmoita kaikista huomaamistasi vioista heti oman talosi huoltoyhtiöön. Näin vian mahdollinen laajeneminen voidaan estää. Asumisaikana todetut korjaukset ja huollon toimenpiteet toteutetaan vastuunjakotaulukon mukaisesti.

Näin pidät kodistasi huolta
 • Huolehdi asunnon yleisestä siisteydestä.
 • Varmista käyttämiesi pesuaineiden sopivuus eri pinnoille. Mäntysuopa ja astianpesuaine ovat hyviä yleispesuaineita.
 • Laminaattilattiat hoidetaan kuivin siivousmenetelmin. Ensin irtolika imuroidaan tai lakaistaan. Tarvittaessa lattia pyyhitään tai mopataan sauman suuntaisesti nihkeäksi puristetulla liinalla, ei koskaan märällä. Veteen voi tarvittaessa lisätä neutraalia yleispuhdistusainetta (ph 7–9), joka ei sisällä ammoniakkia.
 • Tutustu kodinkoneiden käyttöohjeisiin huolellisesti. Jääkaapin ja lieden käyttöohjeet löytyvät asunnostasi.
 • Pidä liesi siistinä. Pinttynyt rasva ja lika sekä lieden päälle jätetyt tavarat muodostavat paloturvallisuusriskin.
 • Puhdista jääkaappi ja sulata pakastin säännöllisesti. Imuroi myös jääkaapin tausta silloin tällöin.
 • Huolehdi tuuletuksesta. Älä kuitenkaan jätä ikkunoita tai parvekkeen ovea auki lähtiessäsi pois kotoa, vaan suosi nopeaa tuuletusta.
 • Puhdista huoneiston poistoilmaventtiilit.
 • Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivo säännöllisesti.
 • Putsaa lavuaarien hajulukot säännöllisesti.
 • Puhdista liesituulettimen suodatin kerran kuukaudessa, jos käytät liettä säännöllisesti.
 • Vie roskat jätekatokseen tarpeeksi usein.
Jätehuolto

Lajittele ja pakkaa talousjätteet taloyhtiön ohjeiden mukaisesti ja vie roskat ulos niille varattuihin jäteastioihin.

Taloyhtiön roskiin eivät kuulu ongelmajätteet, kodinkoneet, eivätkä huonekalut. Muistathan tämän myös pois muuttaessasi. Taloyhtiöllä on oikeus laskuttaa sinua roskikseen jätetyistä tavaroita, jotka eivät sinne kuulu.

Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalveluilta saat tarkemmat ohjeet jätteiden käsittelyyn ja lajitteluun.

  

Ilmanvaihtoventtiilit ja lattiakaivo vaativat puhdistusta asumisen aikana. Ole heti yhteydessä huoltoyhtiöön, jos huomaat kodissasi tuholaisia.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu puhdistaa kodin ilmanvaihtoventtiilit kaksi kertaa vuodessa.

Jos venttiilit ovat likaiset ja ilma ei pääse vaihtumaan, sisäilmasta tulee tunkkaista. Voit puhdistaa venttiilit imuroimalla, pyyhkimällä tai pesemällä ne. Ethän kuitenkaan muuta venttiilin säätöjä pyörittämällä venttiiliä.

Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivot on pestävä muutamia kertoja vuodessa. Lattiakaivoon kertyy helposti hiuksia ja yhdessä rasvan kanssa ne saattavat tukkia koko lattiakaivon. Muista käyttää aina suojakäsineitä!

 1. Aloita ottamalla lattiakaivon ritilä pois ja poista irtoroskat. Pese ritilä hyvin molemmilta puolilta.
 2. Laita lattiakaivoon puhdistusainetta ja harjaa lattiakaivo hyvin.
 3. Laske lopuksi lattiakaivoon vielä puhdasta vettä.

Kaupoissa myydään myös lattiakaivoon tarkoitettua erillistä irrotettavaa suodatinta. Suodatin tulee vaihtaa tarpeeksi usein.

Lavuaarin hajulukon puhdistaminen

Lavuaarin hajulukko vaatii puhdistusta tasaisin väliajoin. Se puhdistetaan avaamalla hajulukko kiertämällä ja pesemällä se huolellisesti. Käytä aina suojakäsineitä.

Liesituulettimen puhdistaminen

Liesituulettimen suodattimen puhdistus tehdään pesemällä suodatin astianpesuainevedessä

Useista kodin tuhohyönteisistä pääsee eroon omin avuin. Jotkut vaativat kuitenkin ammattilaisen apua.

Banaani- ja etikkakärpäset

Banaani- ja etikkakärpäset lisääntyvät syksyllä, kun ilman suhteellinen kosteus nousee. Silloin kodin sisällä olevat eloperäiset aineet alkavat käydä.

Miten eroon?

Pidä kotisi siistinä ja tyhjennä roskis säännöllisesti. Etenkinkin biojäteastian tyhjentämisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Säilytä hedelmät jääkaapissa. Viherkasvien ruukkuja varten on olemassa tikkuja, jotka hävittävät mullan mukana tulevat pikkukärpäset.

Sokeritoukat

Sokeritoukat ovat hopeisia tai ruskeita, siivettömiä toukkia, jotka näyttäytyvät useimmiten kodin kosteissa tiloissa yöaikaan. Niistä ei ole varsinaista haittaa, ellei niitä ala näkyä paljon myös päiväsaikaan. Jos sokeritoukkia on asunnossa paljon, se saattaa kieliä kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

Miten eroon?

Kärsivällisyyttä! Sokeritoukat lisääntyvät muutaman viikon jaksoissa, joten myrkytys kannattaa toistaa viikon välein ainakin kahden kuukauden ajan.

Häröt

Häröt ovat pieniä ja litteitä kovakuoriaisia, jotka kulkeutuvat usein kotiin kaupasta elintarvikkeiden mukana.

Miten eroon?

Ulkomailta tuodut elintarvikkeet, kuten mausteet ja kuivatut pähkinät tai hedelmät, kannattaa pakastaa ennen käyttöönottoa. Häröjen tai muiden elintarvikkeita tuhoavien kuoriaisten leviämistä ruoka-aineisiin voi ehkäistä säilyttämällä kuivia ruoka-aineita erikseen tiiviissä lasi- tai muovipurkeissa.

Saastuneet ruoka-aineet tulee hävittää välittömästi ja kaapit imuroida sekä sumuttaa aerosolilla. Siivoa huolella paikat, joihin helposti tippuu leivänmuruja. Puhdista leipälaatikko, leikkuulaudan alus ja sen alapuoliset laatikostot, uunin rakoset, jääkaapin alus sekä keittiön saumat. Vie pölypussi aina ulos roskiin.

Turkiskuoriaiset

Pieneltä pyöreältä koppakuoriaiselta näyttävä turkiskuoriainen tuhoaa tekstiilejä. Sen toukka syö ravinnokseen turkiksia, villa-, puuvilla- ja pellavavaatteita sekä höyheniä. Toukka tekee vaatteisiin pieniä teräväreunaisia reikiä.

Miten eroon?

Turkiskuoriaisista pääsee huolellisen siivouksen avulla eroon itse. Tyhjennä vaatekaapit ja vaatehuone. Imuroi sen jälkeen kaapit huolellisesti, käsittele tuhohyönteissumutteella ja hävitä pölypussi välittömästi. Myös lattialistat, patteriläpiviennit ja ilmanvaihtoventtiilit kannattaa käsitellä. Pese tekstiilit 60 asteessa tai pakasta niitä viikko -20 asteessa.

Luteet

Luteet ovat leveitä, litteitä ja ruskeahkoja ötököitä, jotka imevät ihmisen verta ja liikkuvat yöaikaan. Päivisin ne ovat piilossa huonekalujen raoissa, taulujen takana tai runkopatjassa.

Luteita kulkeutuu kotiin esimerkiksi matkoilta tai kirpputorilta ostetuista kalusteista.  Mikäli torjuntaa ei aloiteta ripeästi, luteet saattavat levitä naapuriasuntoihin.

Miten eroon?

Jos havaitset kotonasi tuholaisia, ota välittömästi yhteys isännöitsijään. Kutsumme tuholaistorjujan ja pohdimme, miten laajasti tuholaisia on talossa syytä torjua.

Jotta tuholaisia ei kulkeutuisi ulkomailta kotiin asti, vaatteet kannattaa pestä heti kotiin tullessa. Matkoilta tulee yleisimmin mukaan lutikan munia, jotka tuhoutuvat tekstiileistä pyykinpesun yhteydessä 60 asteen lämpötilassa. Monet muut tuholaiset kuolevat jo 40–50 asteessa.

Vaatteet kannattaa matkalla pitää omassa matkalaukussa ja matkalaukku kiinni. Matkalaukku kannattaa säilyttää matkalaukkutelineen päällä, mahdollisimman kaukana sängystä. Luteet viihtyvät sängyssä.

Kylmänä talvena matkatavarat voi myös viedä aluksi esimerkiksi parvekkeelle ja avata laukut siellä. Täysikasvuiset luteet kuolevat -18 asteessa neljässä vuorokaudessa. Mikäli pakkasta on enemmän kuin 20 astetta, luteet ja munat kuolevat jo kahdessa vuorokaudessa.

Kaikista vuokra-asuntoon tehtävistä muutostöistä tulee sopia vuokranantajan kanssa.

Vastuunjakotaulukosta näet, mitä töitä voit tehdä itse ja mistä sinun tulee kysyä vuokranantajaltasi. Ole aina ensin yhteydessä vuokranantajaasi, jos haluat itse tehdä kodissasi jotain muutoksia tai esimerkiksi asennustöitä.

Älä tee ilman lupaa astianpesukone- tai pesukoneliitäntöjä.

Y-Säätiö remontoi tarvitaessa huoneistot asukkaan vaihtuessa. Asumisaikana tehdään vain tarvittavat pienet korjaukset, jos sellaisille ilmenee tarvetta.

Taloyhtiön omat remontit

Vuokranantaja ei välttämättä tiedä etukäteen taloyhtiön omista remonteista. Niistä saat tietoa taloyhtiön isännöitsijältä ja ilmoitustaululta.

Taloyhtiön teettämiä remontteja ovat muun muassa julkisivuremontti, ikkunaremontti ja putkiremontti.

Näistä esimerkiksi putkiremontti oikeuttaa sinua saamaan vuokrahyvitystä asumishaitan vuoksi. Hyvitystä varten ota yhteyttä Y-Säätiön asiakaspalveluun. Hyvitys vuokrasta maksetaan aina vasta, kun remontti on valmis. Remontin ajan maksat vuokraa normaalisti.

Väliaikaisen asumisen järjestäminen on asukkaan oma tehtävä, jos asunnossa ei voi asua remontin aikana. Vuokranantajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta järjestää korvaavaa asuntoa.

Valmistautuminen huoltoihin tai korjauksiin

Päästäthän korjausta tekevät ihmiset sisään huoneistoosi sovittuna aikana.

Järjestä jo etukäteen huonekalut ja muut tavarat niiden ohjeiden mukaan, jotka olet saanut. Näin työt voidaan tehdä helposti. Jos ilmoitettu aika huollolle tai korjaustöille ei käy sinulle, ilmoita siitä huoltoyhtiöön ajoissa.

Jos et suostu yhteistyöhön, työn viivästyttämisestä aiheutuneet mahdolliset lisäkustannukset joudut maksamaan itse.

Anna työntekijöille työrauha. Järjestä tilanne siten, etteivät lemmikkieläimet häiritse työn tekemistä.

Sinulla on käytössäsi irtainvarasto, joka sijaitsee taloyhtiön yleisissä tiloissa yleensä kellarissa tai vintillä.

Varasto löytyy yleensä asuntosi numeron mukaan.

Vaikka itselläsi ei olisi varastolle käyttöä, älä anna varastoa muiden käyttöön. Pois muuttaessasi toisten käyttöön annetut varastot aiheuttavat uudelle asukkaalle ongelmia. Pidä varastosi lukittuna myös tyhjänä, etteivät vaikkapa naapurit laita sinne tavaraa ilman lupaa.

Paloturvallisuussyistä polttoainekanistereita, ilotulitteita tai esimerkiksi grillin nestekaasua ei saa säilyttää varastossa.

Joissakin taloyhtiöissä käytössäsi on myös talouskellari. Sekin on merkitty oman asuntosi numerolla.

Rappukäytävissä ja varaston käytävillä ei saa säilyttää mitään tavaraa paloturvallisuussyistä. Taloyhtiö antaa huomautuksen tällaisesta välittömästi.

Talon yhteiset varastot

Talossasi on yleensä myös kaikille yhteiset varastot ulkoiluvälineille ja polkupyörille.

Pyörävarasto on tarkoitettu vain käytössä olevien pyörien säilytykseen.

Jos talossa ei ole erillistä varastoa ulkoiluvälineille, pyörävarastossa voi säilyttää myös lastenrattaita ja

Jokaisella on oikeus kotirauhaan ja turvalliseen asuinympäristöön.

Tutustu huolellisesti talosi järjestysmääräyksiin. Niissä kerrotaan myös talon ajat, joilloin talossa pitää olla hiljaista. Kaikissa taloissa kuuluu normaaliin elämään kuuluvia ääniä, mutta erityisesti yöllä hiljaisuusaikaan pitää välttää kovien äänien aiheuttamista.

Joskus jonkun asukkaan normaalista poikkeava ja häiritsevä elämäntapa häiritsee muiden asukkaiden elämää. Säännöllisesti toistuvasta tai jatkuvasti muiden asumista häiritsevästä metelistä seuraa varoitus. Jos varoitus ei auta, vuokrasuhde voidaan purkaa tai irtisanoa.

Jos sinun elämäntavastasi valitetaan, ole yhteydessä taloyhtiösi isännöitsijään ja vuokranantajaasi selvittääksesi asiaa. Jos olet valituksen aiheesta täysin eri mieltä, voit tarvittaessa kirjoittaa oman vastineesi tilanteesta. Oma aktiivisuus asioiden hoitamisessa on hyvä asia.

Jos sinua häiritsee naapurisi kovaääninen elämäntapa, ilmoita siitä kirjallisesti taloyhtiön isännöitsijälle. Isännöitsijä hoitaa asiaa eteenpäin.

Häiritsevää elämää voi olla esimerkiksi:
 • musiikin soittaminen kovalla
 • pyykkikoneen tai astianpesukoneen käyttäminen yöllä
 • vieraiden aiheuttama meteli, juhlimisen äänet
 • toistuvat tappelun ja huudon äänet
 • talon yleisissä tiloissa häiriön aiheuttaminen

Itsesi ja muiden vuoksi kannattaa varmistaa, että omassa kodissa on turvallisuusasiat kunnossa.

Näin huolehdit omasta ja muiden turvallisuudesta:
 • Asukkaan vastuulla on hankkia huoneistoon palovaroitin. Palovaroittimen toiminta tulisi testata kerran kuukaudessa painamalla testinappia. Kun nappia painettaessa kuuluu piippaava ääni, varoitin on kunnossa. Patterin vaihdon tarpeesta varoitin ilmaisee yleensä piippaamalla.
 • On suositeltavaa, että asunnossasi on sammutuspeite.
 • Kun olet kotoa pois pitkään, varmista että johdot on irrotettu pistorasioista ja pesukoneiden hanat on suljettu.
 • Tarkista toistuvasti vesikalusteiden kunto ja pesukoneiden liitännät. Ilmoita mahdollisista vioista viipymättä huoltoyhtiöön.
 • Muista, että tupakointi sisällä huoneistossa on kielletty.
 • Älä mene suihkuun päihtyneenä. Lattiakaivon päälle sammuminen on valitettavasti hyvin yleinen vesivahingon aiheuttaja.
 • Älä käytä rikkinäisiä sähkölaitteita.

Asunnon irtisanominen tehdään aina kirjallisesti. Irtisanominen kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa muuton varmistuttua.

Y-Säätiön vuokralainen

Jos olet suorassa vuokrasuhteessa Y-Säätiöön eli vuokranantajasi on Y-Säätiö, voit irtisanoa vuokrasuhteesi joko sähköisesti tai paperisella irtisanomislomakkeella.

Sähköinen irtisanominen

 • Sähköistä irtisanomista varten sinun täytyy ensin tunnistautua. Tarvitset tunnistautumista varten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Irtisanomislomake (PDF)

 • Täytä ja allekirjoita irtisanomislomake. Kirjoita lomakkeeseen päivämäärä ja muista allekirjoittaa se. Irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi irtisanomiskuukauden lopusta.
 • Toimita irtisanomisilmoitus Y-Säätiöön: asiakaspalvelu@ysaatio.fi. Postiosoite: PL 322, 00531 Helsinki. Toimistojen osoitteet. Aluetoimistot ovat yhteiset M2-Kotien kanssa.

Jos vuokrasopimuksesi on kahden henkilön nimissä, on molempien tehtävä sähköinen vuokrasopimuksen irtisanominen tai allekirjoittaa paperinen irtisanomislomake. Molemmat eivät voi täyttää sähköistä ilmoitusta samanaikaisesti, mutta toisen sopijaosapuolen on tehtävä irtisanominen välittömästi toisen se tehtyä. Jos molemmat päävuokralaiset eivät ole irtisanoneet vuokrasopimustaan sähköisesti 24 tunnin sisällä, ei irtisanomista voida käsitellä.

Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen on jäämässä asuntoon, on asuntoon jäävän myös tehtävä sähköinen irtisanominen ja siten vahvistettava, että koko vuokrasopimus velvoitteineen siirtyy hänen nimiinsä. Molempien osapuolten on kirjoitettava lisätietokenttään, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja vain toinen muuttaa pois.

Poismuuttoon liittyy monta hoidettavaa asiaa. Tee lähtöilmoitus ja palauta avaimet sovitusti. Myös muuttosiivous kuuluu asukkaalle.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen tulee aina tehdä kirjallisesti. Käytä irtisanomiskaavaketta. Se voi olla myös vapaamuotoinen paperille kirjoitettu ilmoitus.

Muista allekirjoittaa ja päivätä irtisanomisilmoituksesi. Irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi irtisanomiskuukauden lopusta.

Lähtöilmoitus

Muista ilmoittaa huoltoyhtiölle poismuutostasi.

Muista irtisanoa myös saunavuoro ja autopaikka, jos olet varannut sellaiset. Tee muuttoilmoitus uuteen osoitteeseen. Muista irtisanoa sähkösopimuksesi.

Avainten palautus

Pois muutettaessa palautetaan kaikki avaimet, myös itse teetetyt ja turvalukon avaimet.

Saat irtisanomisen yhteydessä tiedon siitä, mihin avaimet palautetaan. Ne palautetaan yleensä vuokranantajalle. Jos kaikkia avaimia ei palauteta, huoneiston lukko sarjoitetaan uudelleen. Kustannuksista vastaa pois muuttava asukas.

Vakuus

Vuokranantaja tarkistaa vuokrasopimuksen päätyttyä asunnon.

Vakuus palautetaan tarkastuksen jälkeen, jos asunto on kunnossa, vuokrasaatavia ei ole ja avaimet on palautettu.

Jos olet maksanut rahavakuuden, laita huoneiston irtisanomisilmoitukseen tilinumerosi, johon vakuus voidaan palauttaa.

Muuttosiivous

Asunto tulee luovuttaa tyhjänä, hyvässä kunnossa ja siivottuna.

Jos olet pitänyt kotisi siistinä, normaali pintojen puhdistus riittää. Tutustu muistilistaan:

Muista nämä asiat, kun teet muuttosiivousta
 • Varmista, että asuntoon ei jää tavaraa tai roskia. Muista tyhjentää ja siivota myös asuntokohtaiset varastot ja parveke.
 • Tarkista, että lattiat ovat siistit eikä ovissa tai seinissä ole tahroja. Pyyhi kaappien hyllyt, laatikostot ja leikkuulauta. Putsaa WC-istuin taustoineen, hanat ja suihkukoppi.
 • Pese ikkunat, jos ne vaativat sitä. Ikkunoiden ulkopintoja ei tarvitse pestä pakkaskaudella.
 • Tulppaa pyykin- ja astianpesukoneen tulo- ja poistoveden liitännät vesivahinkojen estämiseksi. Kokoa astianpesukoneen kohdalta mahdollisesti poistettu kaappi takaisin paikoilleen.
 • Tyhjennä ja puhdista jääkaappi. Sulata ja puhdista pakastin. Laita kytkimet 0-asentoon. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet auki. Puhdista myös jääkaapin ja pakastimen tausta ja syvennys.
 • Kun irrotat valaisimia, kiinnitä valaisimien kattorasian kannet/pistokkeet/sokerinpalat takaisin paikoilleen.
 • Puhdista liesi, uuni ja uunipellit. Puhdista myös lieden tausta ja syvennys.
 • Puhdista liesituuletin ja rasvasuodatin.
 • Siisti pölyt lämmityspattereiden väleistä.
 • Jätä kiinnitysproput ym. kiinnikkeet paikoilleen. Irrottaminen voi aiheuttaa isoja paikattavia koloja.
 • Ilmanvaihtoventtiileitä on keittiössä, WC:ssä, kylpyhuoneessa, saunassa ja vaatehuoneessa. Puhdista ne tarvittaessa, mutta älä muuta niiden säätöjä.
 • Jos olet itse hankkinut ovisilmän tai varmuusketjun, jätä ne paikoilleen. Sälekaihtimet jätetään myös muutossa paikoilleen.
 • Ilman lupaa tehtyjen muutostöiden ja rakennelmien (esim. parvi) korjaaminen ja poistaminen veloitetaan asukkaalta.
 • Muuttaessa syntyy usein paljon jätettä. Ongelmajätteet ja huonekalut eivät kuulu taloyhtiön jätekatokseen, vaan ne on vietävä itse asianmukaisiin jätteen keräyspisteisiin.

Asukas maksaa, jos vuokranantaja joutuu teettämään asuntoon siivouksen. Asukas vastaa kuluista myös, jos asunto tai varasto joudutaan tyhjentämään. Myös jätekatokseen jätetyn tavaran kuljettamisesta syntyvät kulut otetaan vuokravakuudesta tai peritään asukkaalta.