Tervehdys Muotialan asuin- ja toimintakeskuksesta!

  • 25.6.2014
  • Uutinen

Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry tuottaa monipuolisia avomielenterveyspalveluja Tampereella ja ympäristökunnissa.

Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry tuottaa monipuolisia avomielenterveyspalveluja Tampereella ja ympäristökunnissa.  Palvelutarjonnassamme on tukiasumista, kuntouttavaa palveluasumista ja tuettua asumista, työtoimintaa ja perhetyötä sekä kansalaistoimintaa.

Henkilökuntaa yhdistyksessä on 70. Tällä porukalla palvelemme mielenterveyskuntoutujia ja toimintavuosia yhdistykselle on kertynyt jo reilut kaksikymmentä vuotta.

Y-Säätiön kanssa olemme tehneet jo vuosikausia yhteistyötä.  Ylöjärvellä sijaitseva Y-Säätiön omistama kerrostalo osoitteessa Niemitie 9 on meillä Kuusistonkodin käytössä.  Talossa asuu 37 mielenterveyskuntoutujaa ja asukkaiden käytössä on toimintakeskustilat.  Kuusistonkoti sijaitsee kauniilla paikalla Keijärven rannalla.

Pirkkalassa sijaitsee Rasihovi, joka on myös Y-Säätiön omistama talo. Asukkaita on tällä hetkellä 18. Tämä talo otettiin Rasihovin käyttöön keväällä 2007.

Tuoreimpana hankkeena on Kiehelänhovi Hervannassa. Siellä meillä on 12 mielenterveyskuntoutujille suunnattua asuntoa. Kiehelänhovi on kerrostalo, jossa on yhteensä 26 asuntoa.  Toista puolta talosta hallinnoi Sopimusvuori Oy.

Tuettu asuminen on palvelu, jossa tarvittava tuki viedään asiakkaan omaan kotiin. Asiakkaan luo tehdään kotikäyntejä, annetaan asiointiapua jne. Tuetun asumisen piirissä yhdistyksellä on mielenterveysasiakkaiden lisäksi myös päihdeasiakkaita. Tuetun asumisen palvelun turvaamiseksi olemme järjestäneet asunnottomille asiakkaille kauttamme asuntoja yhteistyössä Vuokratalosäätiön kanssa Tampereella.  Olemme välivuokranneet asunnot asunnottomille mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. Tätä palvelua tarjoaa yhdistyksessämme ALMA-yhteisö.

Ehtona tässä on, että asiakas sitoutuu ALMA-yhteisön palveluun ja päihteettömyyteen. Y-Säätiön asuntoja on käytössämme tällä hetkellä viisi.  Asunnot sijaitsevat eri Tampereella Pispala-Pyynikki-Tesoma –alueilla.

Pidämme yhteistyötä Y-Säätiön kanssa erittäin hyvänä ja tarpeellisena. Emme näe järkevänä sitä, että ostaisimme asuntoja itse ja välivuokraisimme niitä asiakkaillemme. Näin me pystymme keskittymään omaan työhömme kuntoutuksen ammattilaisina.

Asunnottomille mielenterveys- ja päihdeasiakkaille ei löydy helposti omaa kotia. Heillä on usein taloudellisia ongelmia, luottotietojen menetyksiä jne.  He eivät ole ensimmäisenä vuokrajonossa saamassa asuntoa.  Tällä yhteistyöllä voimme tarjota monelle kuntoutujalle uuden mahdollisuuden päästä raittiin elämän alkuun.

Omaan kotiin viety tuki on erittäin hyvä avokuntoutuspalvelu. Asiakkaan oma panostus tulee luonnostaan mukaan ja hän sitoutuu omaan kuntoutumiseensa ihan eri tavalla, kun palvelu tapahtuu hänen omassa elinpiirissään.

Soile Kaarela, toiminnanjohtaja

Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry