Puolivuosikatsaus H1/2024

Y-Säätiön puolivuosikatsaus on julkaistu. Katsauksessa korostetaan säätiön vakautta ja kestävää taloudenpitoa haastavassa taloustilanteessa. Y-Säätiö jatkaa vahvaa panostustaan yhteiskunnallisesti tärkeiden asumisratkaisujen tarjoamiseen.

Vuoden 2024 ensimmäistä puolikasta on leimannut muuttuva toimintaympäristö asumisen ja asunnottomuustyön saralla. Muutokset asumis- ja toimeentulotuessa näkyvät monen pienituloisen arjessa jo nyt ja heijastuvat säätiön toimintaan erityisesti asumisneuvonnan kasvaneen kysynnän ja tietysti asuntohakemusten kautta.

Asuntorakentaminen on säätiöllä vielä vilkasta, ja suunnitellut muutokset julkiseen tukeen yleisesti realisoituvat vasta vuosien päässä. Huoli muutosten tulevista yhteisvaikutuksista on kuitenkin jaettu y-säätiöläisten ja muiden toimijoiden kesken.

Asumiset eri teemat ovat nousseet nyt julkiseen keskusteluun ehkä viime vuosia monipuolisemmin. Asuntomarkkinoiden seuraamisen lisäksi media käsittelee asumista näkökulmista, joihin myös pienituloiset voivat samaistua: mitä seurauksia asumisen nousevilla kuluilla on, ja miten niistä voi selviytyä?

”Y-Säätiön toiminnan arvo ja tarve on korostunut haastavien aikojen keskellä.”
Teija Ojankoski, Y-Säätiön toimitusjohtaja

Y-Säätiön toiminnan arvo ja tarve onkin korostunut haastavien aikojen keskellä. Y-Säätiön tehtävänä on sen perustamisesta saakka ollut hankkia ja tarjota asuntoja niitä eniten tarvitseville. Asuntojen tarjoamisen lisäksi tehtäväksi annettiin asukkaiden taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin vahvistaminen.

Vuonna 2024 Y-Säätiö tarjoaa kodin yli 26 000:lle asukkaalle. Alkuvuoden aikana ei valmistunut uusia asuntoja, mutta M2-Kodeille on rakenteilla 557 kohtuuhintaista asuntoa, joista osa valmistuu vielä syksyn aikana.

Säätiössä panostetaan myös asunnottomuuden poistamiseen, asukkaiden hyvinvointiin ja kestävää asumista edistävään tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Vedensäästö asumisessa -tutkimuksessa onnistuttiin laskemaan asumisen hiilidioksidipäästöjä ja löydettiin keinoja energian- ja vedenkulutuksen vähentämiseen.

Keväällä käynnistyi Y-Säätiön ja Turun yliopiston tutkimushanke, joka tuottaa tietoa asunnottomuutta kokeneiden palveluiden käytöstä ja asunnottomuuden kustannuksista yhteiskunnalle. Toivomme tutkimuksen konkretisoivan asunnottomuuden poistamisen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä eritoten talouden näkökulmasta.

Yksi kevään kohokohdista oli toukokuussa järjestetty kansainvälinen From Local to Global -asunnottomuusseminaari. Seminaari kokosi Helsinkiin asunnottomuustyön huiput ympäri maailmaa – osallistujia oli 16 eri maasta ja seminaarin puhujissakin oli edustettuna 5 mannerta.

Y-Säätiö halusi seminaarilla vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä sekä ymmärrystä, miten asunnottomuuden poistamisessa onnistutaan. Puhujat tutkijoista poliittisiin päättäjiin jakoivat saman näkemyksen: asunnottomuuden poistaminen vaatii yhteiskunnallisia järjestelmätason ratkaisuja.

Kansainvälisestä näkökulmasta Suomen vahvuudet asumisen turvaamisessa kaikille ja asunnottomuuden poistamisessa erottuvat selvästi. Onnistumisten taustalla on pitkäjänteisyyttä ja kokonaisvaltaista lähestymistä. Yhteiskunta, joka huolehtii, että jokaiselle on oma koti, tarvitsee näitä periaatteita jatkossakin. Me Y-Säätiössä pysymme tässä mukana.

Teija Ojankoski
Toimitusjohtaja

Puolivuosikatsaus 2024