Vastuullisuus

Vastuullisuus on tärkeä osa toimintaamme. Olemme rakentaneet vahvan perustan asemallemme asunnottomuuden poistamisen edelläkävijänä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ihmisoikeudet ovat toimintamme ja arvojemme keskiössä, painottaen jokaisen oikeutta omaan kotiin ja ihmisarvoiseen elämään.

Vastuullisuuden vuosi 2024

Y-Säätiön vuoden 2024 vastuullisuusraportti noudattaa pääpiirteissään ESRS-standardien mukaista rakennetta. Näin olemme valmistautuneet vuonna 2025 voimaan tulevaan, EU:n kestävyysraportointidirektiiviin (CSRD) perustuvaan kestävyysraportointivelvoitteeseen nykyisen lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Ensimmäisen vastuullisuusraporttimme julkaisimme vuonna 2020, ja vuosina 2022 ja 2023 raportointi tehtiin GRI-viitekehyksen mukaisesti.


Vastuullisuustyön organisointi

Vastuullisuus on olennainen osa kaikkea Y-Säätiön toimintaa. Operatiivisesta vastuullisuustyöstä vastaa konsernin toimitusjohtaja yhdessä johtoryhmän kanssa. Vastuullisuustiimi valmistelee työtä, koordinoi sen toteutusta ja raportoi edistymisestä sekä yksiköittäin että koko konsernin tasolla johtoryhmälle. Käytännön vastuullisuustyö toteutuu koko henkilöstön, asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden yhteistyönä.

Vastuullisuuden suuntaviivat vuonna 2024.

Vuoden 2024 aikana Y-Säätiössä on valmistauduttu CSRD-raportointiin vastuullisuustiimistä muodostetun CSRD-tiimin sekä Y-Säätiön johtoryhmän jäsenistä muodostetun CSRD-ohjausryhmän työskentelyllä. Y-Säätiön hallitus totesi kokouksessaan 16.12.2024, että esitellyt kestävyysraportoinnin valmistelutoimet ovat riittävät ja käytännön toiminta raportoinnin sisällön laatimisessa tulee tehdä säätiön johdon ja asiantuntijoiden toimesta.

Vastuullisuuden arvoketjut

Y-Säätiön kestävyysselvityksen keskeisiin sidosryhmiin kuuluvat säätiön perustajajäsenet, jotka vaikuttavat myös hallituksen kokoonpanoon: Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Kirkkohallitus, Rakennusliitto ry, Rakennusteollisuus RT ry, Suomen Kuntaliitto, MIELI ry, Suomen Punainen Risti, Tampereen kaupunki, Turun kaupunki ja Vantaan kaupunki.

Merkittäviä sidosryhmiä hallituksen lisäksi ovat myös muun muassa Kuntarahoitus, STEA, Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus (Varke) sekä Valtiokonttori. Lisäksi päättäjät ja media vaikuttavat merkittävästi konsernin toimintaedellytyksiin.

Y-Säätiö on aktiivinen jäsen useissa alan verkostoissa ja järjestöissä, kuten FEANTSA, FIBS ry, Helsingin seudun kauppakamari, Isännöintiliitto ry, Kiinteistötyönantajat ry, KOVA ry, Kriminaalihuollon tukisäätiö sr, RAKLI ry, SOSTE ry, Valo-Valmennusyhdistys ry sekä Green Building Council Finland (GBC Finland ry).

Y-Säätiön merkittävimmät sidosryhmät kuvattuna kaaviossa.

Vastuullisuusraportti 2024

Y-Säätiö raportoi vastuullisuudesta vuosittain. Tutustu vuoden 2024 vastuullisuusraporttiin.

Strategia vuonna 2023-2030

Strategisten tavoitteiden onnistumisen takaavat osaava henkilöstö, parhaat digitaaliset työkalut sekä vakaa talous ja rahoituspohja.