Prinssi William ottaa mallia Suomen asunnottomuustyöstä

  • 29.6.2023
  • Uutinen

Suomessa tehty asunnottomuustyö ja Asunto ensin -malli ovat tällä viikolla saaneet laajaa kansainvälistä huomiota. Prinssi William kertoi maanantaina Royal Foundationin käynnistävän viisivuotisen asunnottomuusohjelman Britanniassa. Tarkoituksena on osoittaa asunnottomuuden poistamisen olevan mahdollista ja mallia otetaan Suomesta.

Prinssi Williamin Homewards-hanke tähtää asunnottomuuden poistamiseen. Hankkeessa panostetaan asunnottomuustyöhön kuudella paikkakunnalla tarkoituksena osoittaa, miten yhteistyön ja tarvittavien resurssien sekä tuen avulla voidaan ennaltaehkäistä ja poistaa asunnottomuutta. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on hankkeen kulmakivi – Homewards perustuu ajatukselle, että asunnottomuus on yhteiskunnallinen ongelma, joka vaatii yhteiskunnalliset ratkaisut.

Suomen hyvät tulokset asunnottomuuden poistamisessa ovat toimineet inspiraationa Homewardsille. Hanketta on valmisteltu vuosien ajan ja Suomessa tehty työ on toiminut malliesimerkkinä: yhteistyö ja pitkäaikainen sitoutuminen asunnottomuuden poistamiseen on tunnistettu menestyksen avaimiksi.  

Y-Säätiön kansainvälisten asioiden päällikkö Juha Kahila kertoi CNN:lle, miten Suomessa asunnottomuuden poistamisessa on onnistuttu. Kahila korosti haastattelussa Asunto ensin -mallin tehokasta ja mutkatonta reseptiä. Asunnottomat tarvitsevat kodin ja sen lisäksi tukea.

Suomessa lähtökohdat onnistumisille ovat olleet suotuisat, koska asunnottomuuden poistaminen on otettu yhteiseksi tavoitteeksi niin poliittisesti kuin asumisen toimijoiden kesken. Kahilan mukaan ei ole mitään syytä, miksi hyviä tuloksia ei voisi saavuttaa myös muualla:

Asunto ensin -malli voi toimia hyvin kaikkialla. Nyt pitäisi vaan olla rohkeutta ottaa Asunto ensin -malli käyttöön, jotta asunnottomuus voidaan poistaa, eikä vain puhua siitä.

Y-Säätiössä tehdään paljon kansainvälistä yhteistyötä. Tavoitteena on edistää ja kehittää asunnottomuustyötä niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Viime keväänä Y-Säätiö perusti Nordic Homelessness Alliancen, jonka tarkoitus on yhteistyössä luoda maailman johtava malli asunnottomuuden poistoon.

Jotta jokaisella on koti -kirjassa kerrotaan Suomen asunnottomuustyöstä, Asunto ensin -mallista ja Y-Säätiön historiasta