Y-Säätiössä muistetaan kiitollisuudella edesmennyttä Heikki S. von Hertzeniä  

  • 7.2.2022
  • Uutinen

Heikki S. von Hertzen (1942−2022) oli perustamassa Y-Säätiötä vuonna 1985. Hänen perintönsä elää edelleen asunnottomuustyössä. 

Heikki S. von Hertzen (1942−2022) oli perustamassa Y-Säätiötä vuonna 1985. Von Hertzenin perintö asunnottomuustyössä elää edelleen.

Vuonna 1985 Helsingin silloinen apulaiskaupunginjohtaja Heikki S. von Hertzen ja kansalaisaktivisti ja asunnottomien parissa työskennellyt lääkäri Ilkka Taipale suivaantuivat Suomen kestämättömästä asunnottomuustilanteesta. Asunnottomuutta kokevia ihmisiä oli lähemmäs 20 000.  

Syttyi kipinä, joka johti samana vuonna Y-Säätiön perustamiseen 

Monipuolisten verkostojensa ansiosta von Hertzen ja Taipale saivat mukaan joukon suomalaisia kaupunkeja, yhdistyksiä, järjestöjä ja muita valtiollisia toimijoita. Heikki S. Von Hertzen toimi Y-Säätiön ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1990 asti.

Säätiön perustehtäväksi määriteltiin kaupunkien ja kuntien sosiaalityön tukeminen ja ihmisarvoisen asumisen järjestäminen asuntovaikeuksissa oleville ihmisille. Uusi säätiö ryhtyi ostamaan asuntoja yksityisiltä asuntomarkkinoilta.

Kuuden ensimmäisen toimintavuoden jälkeen säätiöllä oli omistuksessaan jo lähes 1 500 asuntoa.  

”Muistamme Hessen elämäntyötä suurella kiitollisuudella”

”Harva ihminen on tässä maassa tehnyt niin paljon asunnottomuuden poistamiseksi kuin Hesse”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen kuvaa. ”1980-luvulla hän ryhtyi etsimään aktiivisesti uusia ratkaisuja asunnottomuuteen. Hän oli äärimmäisen sitoutunut asunnottomuuden vähentämiseen ja laittoi itsensä likoon vastustuksesta välittämättä.” 

Heikki S. Von Hertzenin asenne loi pohjan nykyiselle asunnottomuustyölle, jossa hyviä tuloksia syntyy edelleen yhdessä tekemällä. ”Muistamme Y-Säätiössä Hessen elämäntyötä suurella kiitollisuudella ja otamme osaa läheisten suruun”, Kaakinen sanoo.  

Harva ihminen on tässä maassa tehnyt niin paljon asunnottomuuden poistamiseksi kuin Hesse.

Apulaiskaupunginjohtaja Heikki S. von Herzen katsastaa Lauttasaareen rakennettua rivitaloa, joka on tarkoitettu tukiasunnoksi työssä käyville miehille, jotka eivät ole onnistuneet saamaan asuntoa itselleen. Kuvattu 27. kesäkuuta 1985. Lehtileikkeen teksti:
Apulaiskaupunginjohtaja Heikki S. von Herzen katsastaa Lauttasaareen rakennettua rivitaloa, joka on tarkoitettu tukiasunnoksi työssä käyville miehille, jotka eivät ole onnistuneet saamaan asuntoa itselleen. Kuvattu 27. kesäkuuta 1985. Lehtileikkeen teksti: ”Vaikka lauttasaarelaiset vastustavatkin tukikotia, apulaiskaupunginjohtaja Heikki S. von Herzen uskoo, ettei talosta koidu hankaluuksia. – Ei muissakaan taloissa pyhimyksiä asu.” TIMO HÄMÄLÄINEN / IS / LEHTIKUVA