Ohjelma pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä
Tarjoamme uramahdollisuuksia eri alojen ammattilaisille. Avoimet työpaikkamme löytyvät tältä sivulta.
Tutustu uudistettuun strategiaamme. Onnistumisemme takeena ovat osaava henkilöstö, vakaa talous ja rahoituspohja sekä parhaat digitaaliset työkalut.
Y-Säätiöllä on pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntoja, joita vuokraamme itse. Valtaosa Y-Koteja vuokrataan yhteistyökumppaneidemme kautta.
M2-Kodeilla on yli 11 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea. Ne ovat tavallisia vuokra-asuntoja, koteja meille kaikille.
Toimintamme perustuu Y-Säätiön sääntöihin. Y-Säätiö on olemassa, jotta jokaisella Suomessa olisi koti. Vuokraamme kohtuuhintaisia koteja niitä tarvitseville ja työskentelemme asunnottomuuden poistamiseksi.
Säätiön nimi on Y-Säätiö sr ja kotipaikka Helsingin kaupunki.
Säätiön tarkoituksena on terveyden sekä vanhus-, invalidi- ja muun sosiaalihuollon tukemiseksi toimia ihmisarvoisten asuntojen saamiseksi asuntovaikeuksissa oleville normaaliin tai lähes normaaliin itsenäiseen asumiseen kykeneville ihmisille.
Säätiö voi muullakin tavalla osallistua edellä tarkoitettujen ihmisten sosiaalisten ja taloudellisten elämän edellytysten parantamiseen samoin kuin myös tukea ja suorituttaa sellaista tutkimustyötä, mikä lähinnä palvelee näitä tarkoitusperiä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö koordinoi vuokra-asuntojen hankintaa, omistaa asunto-osakkeita ja kiinteistöjä, huolehtii rahoituksen ja maa-alueiden varaamisesta sekä tarvittaessa rakennuttaa ja ylläpitää omistuksessaan tai hallinnassaan olevia rakennuksia.
Säätiö huolehtii ensisijassa tiloja hankkimalla sekä muutenkin taloudellisesti tukemalla 2 §:ssä mainittujen henkilöiden viihtyvyyden edellyttämien erillisten virkistys- ja palvelumuotojen järjestämisestä ja kehittämisestä samoin kuin sen toimintapiiriin kuuluvien henkilöiden sosiaalisten ja taloudellisten elämänedellytysten parantamisesta.
Säätiön peruspääoma on kaksikymmentätuhatta sata kahdeksankymmentäkaksi euroa viisikymmentäviisi senttiä (20 182,55).
Säätiö voi ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia sekä muullakin laillisella tavalla kartuttaa omaisuuttaan. Näin saatu omaisuus voidaan rahastoida.
Lisäksi säätiöllä voi olla muita rahastoja, joiden hoidosta on voimassa mitä hallitus näiden sääntöjen rajoissa erikseen määrää.
Säätiö pyrkii sosiaalisiin tavoitteisiinsa aikaansaamalla mahdollisimman kohtuuhintaisia asuntoja ja järjestämään niiden rahoituksen siten, että vuokrat muodostuisivat käyttäjäkunnan maksukykyä vastaaviksi.
Säätiön varat on, sikäli kuin niitä ei välittömästi käytetä säätiön tarkoitusperien toteuttamiseen, sijoitettava tuottavalla tavalla suunnitelmallisesti hallituksen hyväksymän sijoitussuunnitelman mukaan.
Säätiön toimieliminä ovat vuosikokous, hallitus ja toimitusjohtaja.
Hallitus huolehtii säätiön hallinnosta ja siitä, että säätiön toiminta järjestetään asianmukaisesti tarkoituksen toteutumiseksi. Hallitus vastaa siitä, että säätiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.
Hallituksen tulee hoitaa säätiön asioita lakia ja säätiön sääntöjä noudattaen. Hallitus edustaa säätiötä.
Hallitukseen kuuluu seitsemän (7) jäsentä. Hallituksen toimikausi alkaa valinnan tehneen vuosikokouksen päättymisestä. Hallituksen jäsenistä yli puolet edustavat muita kuin julkisyhteisöjä. Hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hallituksen jäsenyys voi kestää enintään 12 vuotta.
Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vuodeksi kerrallaan.
Hallitus voi asettaa avukseen asioiden valmistelua ja juoksevien asioiden hoitamista varten neuvottelukuntia ja valiokuntia.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Kokouskutsu on lähetettävä kirjallisena hallituksen jäsenille viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet muista jäsenistä on saapuvilla.
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.
Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa tulee päätökseksi kokouksen puheenjohtajan mielipide.
Hallituksen kokouksesta on laadittava pöytäkirja, johon on merkittävä päätökset ja äänestykset. Pöytäkirjan allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi hallituksen siihen valitsema jäsen.
Säätiöllä on yksi (1) tilintarkastaja ja yksi (1) varatilintarkastaja, jota ei kuitenkaan ole valittava, jos tilintarkastaja on tilintarkastuslain tarkoittama tilintarkastusyhteisö.
Säätiön tilit laaditaan ja päätetään kalenterivuosittain. Tilinpäätöksen edelliseltä vuodelta tulee olla valmiina neljän (4) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, jolloin säätiön tilikirjat tositteineen ja muine tarpeellisine asiakirjoineen on viimeistään annettava tilintarkastajille.
Perustajajäsenet kokoontuvat vuosikokoukseen kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Hallitus valitsee ja erottaa toimitusjohtajan. Toimitusjohtaja huolehtii säätiön tarkoituksen toteutumisesta ja hoitaa säätiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.
Säätiötä edustavat toimitusjohtaja yksin tai hallituksen puheenjohtaja yhdessä toisen hallituksen jäsenen kanssa tai ne henkilöt, jotka hallitus siihen oikeuttaa.
Hallituksen jäsenille voidaan maksaa kohtuullinen kokouspalkkio ja kulut. Hallituksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle voidaan maksaa kokouspalkkioiden lisäksi kohtuullinen vuosipalkkio säätiön hyväksi tehdystä työstä.
Oikeaksi todistetut jäljennökset tilinpäätöksestä sekä toiminta- ja tilintarkastuskertomuksesta on vuosittain kuuden (6) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä toimitettava patentti- ja rekisterihallitukselle.
Hallituksen jäsenten, toimitusjohtajan ja nimenkirjoittajien vaihtumisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteriin.
Näiden sääntöjen muuttamisesta tai säätiön purkamisesta päättää enemmistö hallituksen jäsenistä.
Lisäksi sääntöjen muutokselle on saatava vuosikokouksen suostumus. Vuosikokouksen on päätettävä suostumuksen antamisesta siten, että sitä on kannatettava vähintään 3/4 läsnä olevista perustajajäsenistä.
Mikäli säätiö puretaan, luovutetaan säätiön jäljellä olevat varat tasaosin Suomen Punaiselle Ristille, Kirkkohallitukselle ja Suomen Mielenterveysseura ry:lle käytettäväksi lähinnä säätiön tarkoitusperien mukaiseen tarkoitukseen.
12 §:ssä mainitut perustajajäsenet ovat Suomen Kuntaliitto, Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunki, Turun kaupunki, Vantaan kaupunki, Kirkkohallitus, Rakennusliitto ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti ja Rakennusteollisuus RT ry.
Käsitelty Y-Säätiön valtuuskunnassa 25.11.2015
Hyväksytty Y-Säätiön hallituksessa 3.3.2016