Purjehduksista uutta voimaa nuorten arkeen

  • 8.3.2019
  • Uutinen

Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön järjestämillä Meriheimo-purjehduksilla vahvistetaan nuorten aikuisten elämänhallintataitoja. Toukokuussa alkaville purjehduksille tavoitellaan kesän aikana sataa purjehtijaa.

Meriheimo-hanke tähtää pääkaupunkiseudulla asuvien 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten elämänhallinnan sekä asumis- ja työelämätaitojen vahvistamiseen. Samalla he pääsevät mukaan aktiiviseen nuorten yhteisöön.

Kuunari Helenalla järjestettävät purjehdukset toteutetaan sail training -periaatteiden mukaan. Meriheimon purjehduksilla osallistujat eivät ole matkustajia, vaan osa miehistöä.

He osallistuvat ohjatusti kaikkiin purjealuksen arkeen kuuluviin tehtäviin, kuten aluksen ohjaamiseen, purjeiden käsittelyyn, siivoamiseen, ruoanlaittoon ja aluksen vahtimiseen satamissa.

Tukea itsenäisen elämän alkuun

Mukana on vapaaehtoisina toimivia ammattimerenkulkijoita, jotka auttavat nuoria purjehtijoita purjealuksen arjessa. Purjehduksille lähtee lisäksi mukaan aiemmin purjehduksilla mukana olleita nuoria ja Meriheimon ohjaajia.

”Purjehdukset ovat osallistujille täysin maksuttomia, eikä osallistuminen vaadi mitään ennakko-osaamista tai erityisiä purjehdusvarusteita”, projektipäällikkö Heini Kaasalainen kertoo.

Kohderyhmää ovat nuoret aikuiset, jotka ovat tavalla tai toisella itsenäistymisvaiheessa. He saattavat olla muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoon, pyrkimässä mielenterveys -tai päihdeongelmien vuoksi takaisin töihin tai opiskelemaan. Tai he kokevat yksinäisyyttä arjessaan.

Muihin meriheimolaisiin tutustutaan ennakkotapaamisissa jo ennen purjehduksille lähtöä.

Purjehtimalla lisää itseluottamusta

Kesällä 2018 järjestettiin kahdeksan Meriheimo-purjehdusta, joilla 50 nuorta purjehti osana miehistöä Pohjanmeren ja Itämeren aalloilla.

”Suurimmalla osalla ei ollut mitään ennakko-osaamista vesillä liikkumisesta. Pärjäsimme erinomaisesti, vaikka välillä purjehdittiin haastaviksi mielletyillä merialueilla, kuten Pohjanmerellä”, Kaasalainen kertoo.

Monet meriheimolaiset ovat ylittäneet itsensä purjehduksilla. ”He ovat saaneet paitsi uusia ystäviä, myös uutta näkökulmaa omaan arkeen. Että kyllä minä pystyn ja osaan”, Kaasalainen sanoo.

Haku purjehduksille on nyt auki!

Katso purjehdusten aikataulut ja täytä hakulomake.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Heini Kaasalainen
puh. 020 702 0343
heini.kaasalainen@ysaatio.fi

#Meriheimo somessa:

Meriheimo – nuorten oma väylä! on Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön yhteinen STEA-rahoitteinen kolmivuotinen (2018–2020) hanke. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toimiva alueellinen hanke tähtää 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten elämänhallinnan sekä asumis- ja työelämätaitojen vahvistamiseen.