Nuoret oppivat elämänhallintaa purjehduksilla

  • 2.3.2020
  • Uutinen

Tuleva kesä on jo kolmas, kun Y-Säätiö ja Suomen Purjelaivasäätiö järjestävät Meriheimo-purjehduksia pääkaupunkiseudulla asuville 18–30-vuotiaille.

”Tosi moni nuori elää siinä uskossa, että ei pärjää tai ole tarpeeksi hyvä tähän maailmaan”, projektipäällikkö Heini Kaasalainen Y-Säätiöstä kertoo. Tätä vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa ratkotaan Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön järjestämillä Meriheimo-purjehduksilla.

Juuri nyt haetaan osallistujia tulevan kesän purjehduksille. Hae mukaan! 

Purjehdukset on tarkoitettu 18–30-vuotiaille pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat jollain tavalla elämässään itsenäistymisvaiheessa. He ovat esimerkiksi vasta muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoon, pyrkimässä takaisin opiskelemaan tai työelämään mielenterveys- tai päihdeongelmien vuoksi tai ovat yksinäisiä arjessaan.

Meriheimo-purjehduksia on järjestetty vuodesta 2018 asti. Niistä saatujen kokemusten perusteella on selvää, että purjehduksilla koetut asiat muuttavat osallistujien elämää.

”Lämmittää kuulla, kun moni kertoo saaneensa purjehduksilla oivalluksia itsestään. Että minä pystyn ja osaan, eikä haittaa, vaikka ensin epäonnistun. Parasta on, että nuo oivallukset ovat johtaneet monella siihen, että on uskaltanut hakea kouluun, työllistynyt tai saanut asumisasiat kuntoon”, Kaasalainen kertoo.

Purjehdukset eivät vaadi ennakko-osaamista

Purjehdukset ovat osallistujille täysin maksuttomia, eikä osallistuminen vaadi mitään ennakko-osaamista tai erityisiä purjehdusvarusteita. Ammattilaismiehistö ja vertaisohjaajat ohjaavat uusia purjehtijoita. Pääpaino on tekemällä oppimisessa ja tiimityössä sekä uusien kokemusten ja kavereiden löytämisessä.

”Kun meriheimolaiset järjestäytyvät riviin, tarttuvat köyteen ja alkavat kiskoa samassa rytmissä Kuunari Helenan jättimäistä isopurjetta ylös, harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia”, Kaasalainen sanoo.

Purjehtijoista syntyy oma heimonsa

Onnistuneiden purjehdusten ytimessä on hyväksyvä ilmapiiri ja vertaisten tuki, sillä eläminen ahtaassa tilassa ja vaihtelevissa purjehdusolosuhteissa olisi haaste kenelle tahansa.

”Parhaiten purjehdukselta jäi mieleen, miten kaikki auttoivat toisiaan, kun joillakin oli merisairas olo. Puhallettiin yhteen hiileen ja vähän kuin kärsittiin se kaikki yhdessä”, summaa Janne, yksi Meriheimon vertaisohjaajista.

Samaa mieltä on Ida, joka oli ensimmäistä kertaa viime kesänä purjehtimassa: ”Olen saanut Meriheimosta porukan, jossa kokeilla omia rajoja ja oppia uutta, mutta ennen kaikkea sellaisen yhteisön, jossa voi olla just se kuka on.”

Meriheimo – nuorten oma väylä! on Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön yhteinen STEA-rahoitteinen kolmivuotinen (2018–2020) hanke. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toimiva alueellinen hanke tähtää 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten elämänhallinnan sekä asumis- ja työelämätaitojen vahvistamiseen.