Muinaistulilla Helsingin ytimessä

  • 24.11.2023
  • Jiippi

Rannikkoalueilla vietetään elokuun lopulla venetsialaisia tai muinaistulien yötä. Ensin mainitulla on Suomessa pidemmät perinteet ja se yhdistetään lähinnä mökkikauden päättäjäisiin. Nykyisen kaltaista Muinaistulien yötä Suomessa on vietetty vasta vuodesta 1992.  

Tapahtuma symboloi Itämeren alueen maiden yhtenäisyyttä ja Itämerestä huolehtimista. Vanhemmissa traditioissa muinaistulilla on myös muisteltu merelle kadonneita.  

Helsingin edustalla sijaitsevassa Pihlajasaaressa järjestetty Jiippi-hankkeen muinaistulien yö -tapahtuma kasaisi kesän purjehdus- ja melontakauden. Kaikille osallistujille avoimeen yhteistapahtumaan osallistui suurin osa kauden jiippiläisistä.  

Osa porukasta purjehti Pihlajasaareen luotsikutteri Pitkäpaadella, joka on vuosimallia 1898. Toinen ryhmä taittoi merimatkan kajakeilla, joiden käyttöön osallistujat on kesän koulutettu. Kolmas vaihtoehto oli saareen säännöllisesti liikkuva yhteisalus; edullinen reittiliikenne avaa upean saariston jokaisen käytettäväksi, ja yksi hankkeen tavoitteista on ohjata osallistujia omatoimiseen retkeilyyn.  

Saareen asettuminen alkoi leirin pystyttämisellä. Telttailukokemus oli joillekin elämän ensimmäinen. Leirintäalue sijaitsee ensimmäisen maailmansodan aikaisessa linnakkeessa, josta voi ihailla Helsingin etelärannan siluettia tai antaa katseen vaeltaa avomerelle.  

Hankkeen vertaisohjaajat olivat valmistelleet yhdessä ohjaajien kanssa monipuolisen seikkailu- ja tehtäväradan.  

Tehtävät ja pulmapalat ratkottuaan retkikunta lämmitti rantasaunan, suurin osa kävi myös uimassa. Illalla viriteltiin katokseen pizzeria, jossa jokainen sai tuunata ja paistaa oman makunsa mukaisen pizzan.  

Pimeän laskeuduttua sytyttiin ulkoroihuja ja muita tulia rannalle. Laguunissa liukui eri värein valaistuja kajakkeja, akustinen kitara ja laulu kuuluivat tyynessä illassa.   

Aamun valjettua osallistujat valmistivat herkullisen brunssin. Paluumatkalla kaupunkiin nautittiin yhdestä kesän viimeisimmistä lämpimistä aurinkopäivistä.  

Hyvin suunniteltu ja toteutettu retki voi olla iso elämys ja seikkailu, vaikka kohde olisi aivan lähinurkilla.  

Euroopan unionin osarahoittama