Korona jätti meriheimolaiset maihin – mutta ei yksin

  • 5.10.2020
  • Blogi

Poikkeusoloissa meriheimolaiset saivat etänä seuraa ja tukea toisistaan. Nuoret suunnittelivat korona-ajan toiminnan itse. Etätapaamisiin saatiin myös seikkailullisia elementtejä, bloggaa Miikka Niemelä.

Meillä Meriheimo-hankkeessa työ perustuu ihmisten kohtaamiseen ja ryhmätoimintaan purjehduksilla. Kokoontumisrajoitusten, etätyösuositusten ja turvavälien keskellä jouduttiinkin mielenkiintoiseen tilanteeseen! Mitä tehdä, kun emme voineetkaan tänä kesänä purjehtia nuorten kanssa?

Tilanteessa, missä perinteiset menetelmät ja työtavat eivät toimineet, oli luotava uusia keinoja oman työn tekemiseen. Nuoriso- ja sosiaalialan järjestöjen tekemä työ siirtyi kevään aikana pääasiallisesti verkkoon ja kohtaamistyötä tehtiin digitaalisin menetelmin nuorten käyttämiä alustoja hyödyntäen.

Erilaiset somekanavat, kuten Instagram, Snapchat, TikTok, Skype ja Discord, tulivat kaikille nuorisotyötä tekeville toimijoille tutuiksi viimeistään nyt.

Meriheimo kahvitteli Discordissa

Meriheimossa lähtökohtaisesti kaikki toiminta on perustunut siihen, että nuoret osallistuvat varsinaisen toiminnan lisäksi myös sen suunnitteluun.

Halusimme seurata samaa periaatetta myös korona-ajan toimintojen suunnittelussa. Olimme käyttäneet Meriheimossa WhatsApp– ja Facebook-ryhmiä jo ennen rajoituksia, joten nuorten tavoittaminen niiden kautta oli helppoa ja pääsimme suunnittelemaan toimintaa sujuvasti heti rajoitusten tultua voimaan.

Seikkailullista ja ryhmämuotoista toimintaa voi toteuttaa myös etäyhteyksien avulla.

Nuoret äänestivät Discord-sovelluksen viikottaisen Meriheimo-kokoontumisen alustaksi. Nämä kokoontumiset, Discord-kahvit, sisälsivät yhdessä nuorten kanssa toteutettua toimintaa. Kahveilla vaihdettiin kuulumisia, vedettiin erilaisia visailuja ja muuta yhteistä tekemistä.

Emme olleet kuitenkaan tyytyväisiä kokoontumisiin pelkästään Discordissa, vaan halusimme tehdä myös etätoiminnasta Meriheimon hengen mukaista! Seikkailun ja yhdessä tekemisen elementtejä oli siis saatava myös etätoimintaan.

Myös etänä voi seikkailla yhdessä

Olimme suunnitelleet keväällä hieman onnekkaastikin Humanistisen ammattikorkeakoulun Bachelor’s Degree in Adventure and Outdoor Education -opiskelijan kanssa harjoittelujakson keväällä ja kesälle.

Harjoittelujakso oli suunniteltu toteutettavaksi purjehdusten yhteydessä, mutta niiden peruuntuessa olimme tilanteessa, ettei harjoittelulle ollut yhtäkkiä suorituspaikkaa. Emme kuitenkaan masentuneet, vaan päätimme nähdä tilanteessa myös mahdollisuuden.

Suunnittelimme ja toteutimme yhdessä harjoittelijan kanssa kevään aikana lukuisia eri seikkailullisia etänä toteutettuja toimintoja. Näitä olivat esimerkiksi:

  • luontobingo,
  • etäjumppa,
  • virtuaalimuseokäynti ja
  • valokuvasuunnistus.

Kaikkia toimintoja yhdisti se, että osallistujat olivat omassa ympäristössään, mutta videoyhteydellä yhteydessä toisiinsa. Huomasimme, että seikkailullista ja ryhmämuotoista toimintaa voi toteuttaa myös etäyhteyksien avulla!

Pyöräretket Sipooseen korvasivat purjehdukset

Suositusten ja ohjeiden hieman helpottaessa kesän aikana pystyimme toteuttamaan myös livetoimintaa koronan asettamat rajoitukset huomioiden.

Suunnittelimme yhdessä nuorten kanssa peruuntuneiden purjehdusten tilalle korvaavaa toimintaa. Päätimme toteuttaa kaksi kahden yön retkeä Sipoon saaristoon. Julkisten kulkuvälineiden käyttö korvattiin pyöräilyosuudella ja majoittuminen ratkaistiin riippumatoilla.

Kulunut kevät ja kesä ovat opettaneet Meriheimolle sen, että vaikeisiinkin haasteisiin voidaan vastata sitkeydellä, muuntautumiskyvyllä ja luovuudella. Monet syntyneistä etätoiminnoista jäävät käyttöömme myös koronan jälkeisenä aikana, sillä ne voivat tukea ja täydentää perinteistä ryhmätoimintaa, ja jopa seikkailutoimintaa!

Lue lisää: Meriheimo − Nuorten oma väylä!