Kanadan puhemies vaikuttui suomalaisesta asunnottomuustyöstä

  • 8.3.2024
  • Uutinen

Kanadan parlamentin alahuoneen puhemies Greg Fergus ja hänen valtuuskuntansa vierailivat Y-Säätiössä perjantaina 8.3. Vieraat olivat kiinnostuneita Suomen onnistumisista asunnottomuuden vähentämisessä ja Y-Säätiön työstä asunnottomuuden poistamisessa. Fergusin seurueeseen kuuluivat Kanadan edustajainhuoneen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja John McKay, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Stéphane Bergeron sekä siirtolaisuus- ja kansalaisuuskysymyksiä käsittelevän valiokunnan jäsen Jenny Kwan.

Asunnottomuus ja asumisen korkea hinta ovat nousseet Kanadassa yhteiskunnallisen ja poliittisen keskustelun keskiöön.

Kanadassa on isoja haasteita asumisen ja asunnottomuuden parissa. Suomessa on kehitetty innovatiivisia ja vaikuttavia asumisen ratkaisuja. On ollut arvokasta kuulla, mitä täällä on tehty oikein ja mistä voimme oppia, kommentoi puhemies Fergus vierailua Y-Säätiössä.

Vierailijat olivat vaikuttuneita asunnottomuustyön kokonaisvaltaisuudesta ja sitoutumisesta yhteiseen tavoitteiseen.


Suomessa eri toimijat tekevät yhteistyötä ja asunnottomuuden vähentämistä on tehty jatkumona pitkän aikaan. Yksi isoista eroista Kanadaan on julkisen tuen rooli, jota Kanadassa ei samoissa määrin ole.

Arvioiden mukaan Kanadassa käytetään 7 miljardia vuosittain asunnottomien palveluihin kuten asuntoloihin ja erilaisiin hätäpalveluihin, vaikka Asunto ensin -malliin oanostamisen on havaittu olevan kustannussäästöjä tuottava investointi, kertoi Jenny Kwan eroista Suomen ja Kanadan välillä.

Greg Fergusin valtuuskunta ja Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski

Vierailu on jatkumoa tiiviille yhteistyölle

Y-Säätiö on tehnyt aktiivista yhteistyötä kanadalaisten toimijoiden kanssa tutkijoista, kolmannen sektorin asiantuntijoista kuin poliittisiin päättäjiin jo vuosien ajan.

Vuonna 2023 Y-Säätiössä vierailivat muun muassa Quebecin pormestari Bruno Marchand ja Asunto ensin -mallin vaikuttavuutta tutkineet Tim Aubry ja Eric Latimer. Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski ja kansainvälisten asioiden päällikkö Juha Kahila vierailivat puolestaan Kanadassa alkuvuodessa ja muun muassa keskustelivat Kanadan asuntoministeri Sean Fraserin ja National Association of Native Friendship Centresin Jocelyn Formsman kanssa Alliance to End Homelessness Ottawan järjestämässä tapahtumassa, miten Kanadassa voitaisiin hyödyntää suomalaisia oppeja asunnottomuuden vähentämisessä.