Asunto ensin, työ sitten: Uuras-työllistymisohjelma kiinnittää yhteiskuntaan

  • 2.3.2022
  • Uutinen

Oma koti on lähtökohta sujuvalle arjelle. Y-Säätiölle on kuitenkin tärkeää, että vuokrakotien asukkailla on myös merkityksellistä tekemistä. Uuras-toimintaa ja sen vaikuttavuutta käsitellään paneelikeskustelussa 10. maaliskuuta järjestettävässä Jotta jokaisella on koti -tilaisuudessa.

Oma koti on lähtökohta sujuvalle arjelle. Y-Säätiölle on kuitenkin tärkeää, että vuokrakotien asukkailla on myös merkityksellistä tekemistä. Uuras-toimintaa ja sen vaikuttavuutta käsitellään paneelikeskustelussa 10. maaliskuuta järjestettävässä Jotta jokaisella on koti -tilaisuudessa.

Maria Honkanen
Maria Honkanen

Y-Säätiön Uuras-työllistymisohjelmassa käännetään perinteisen työsuhdeasunnon idea päälaelleen. Tavallisesti ihminen saa ensin työn ja sen jälkeen työnantajaltaan asunnon. Y-Säätiö tai sen tytäryhtiö M2-Kodit puolestaan vuokraa asunnon ja tarjoaa sitten työmahdollisuuksia Y-Säätiö-konsernissa tai kumppaniyrityksissä. Vuokralaiset voivat tehdä ohjelman kautta työkeikkoja, kuten lumitöitä omassa naapurustossaan.

“Y-Säätiön päätehtävä on poistaa ja ennaltaehkäistä asunnottomuutta. Asunnottomuus uusiutuu helposti, jos ihminen ei pysty maksamaan vuokraa. Siksi Uuras-ohjelma perustettiin”, sanoo Y-Säätiön yritysyhteistyön kehittäjä Maria Honkanen.

Viime vuosien aikana Uuras-ohjelmasta on muodostunut vaikuttavaa toimintaa Y-Säätiölle ja sen yhteistyöyrityksille. Uuraan kautta on tehty noin 3 000 työkeikkaa. Konseptia ovat toteuttaneet yhteensä 30 Y-Säätiön erityisryhmille suunnattua palvelutaloa ja M2-Kotien vuokrataloa pääkaupunkiseudulla. 100 ihmistä on saanut Uuras-ohjelmaan osallistuttuaan työn yleisiltä markkinoilta.


Uuras-ohjelman työjärjestelijä Tomas Matilainen ojentaa työhanskoja Markku Vuoriselle työkeikalla Pasilassa. Kuva Jemina Karppanen/ Y-Säätiö

Ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat eivät voi olla pelkästään viranomaisten kontolla

Katto pään päällä ja neljä seinää ympärillä ovat lähtökohta sujuvalle arjelle. Y-Säätiölle on kuitenkin tärkeää, että vuokrakotien asukkailla on myös merkityksellistä tekemistä ja tapa päästä kiinni yhteiskuntaan.

“Parhaassa tapauksessa työ on ihmisille mielekäs asia, joka vaikuttaa positiivisesti omanarvontuntoon ja sosiaalisiin suhteisiin”, Honkanen sanoo.

Säätiö haluaa tuoda esiin, että ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat eivät voi olla pelkästään kuntien ja valtion viranomaisten kontolla. Honkanen onkin tyytyväinen siihen, että Uuras-ohjelman yhteistyöyritykset ovat kiinnostuneita työllisyyttä lisäävistä piloteista ja kokeiluista.

“Yritysten kanssa on ollut helppoa tehdä yhteistyötä Uuras-ohjelman tiimoilta, sillä heillä on tarve ratkoa työvoimapulaa erilaisilla piloteilla. On hienoa, että yritykset ovat muuttaneet rekrytointiprosessejaan niin, että he ottavat oppiin uusia työnhakijoita. Näin ihmiset voivat todentaa osaamistaan”, Honkanen sanoo.

Tervetuloa Jotta jokaisella on koti -tilaisuuteen kuulemaan lisää

Y-Säätiö järjestää torstaina 10.3.2022 Jotta jokaisella on koti -tilaisuuden. Y-Säätiön Maria Honkanen, Uuras-ohjelmaan osallistuvan Lassila & Tikanojan asiakasryhmän päällikkö Jani Perta ja Y-Säätiön tutkija Krista Kosonen ovat mukana Uuras-työllistämistoimintaa käsittelevässä keskustelupaneelissa. Ilmoittaudu etätilaisuuteen!