Asunto ensin -malli kiinnostaa Australiassa

  • 17.8.2018
  • Uutinen

Juha Kaakinen toimi avainpuhujana Australian asunnottomuuskonferenssissa. Hän korosti poliittista tahtoa ja yhteistyön merkitystä asunnottomuuden hoidossa.

Elokuussa Melbournessa järjestettyyn kaksipäiväiseen The National Homelessness Conference 2018 -konferenssiin osallistui yli 800 ihmistä ympäri Australiaa. Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen oli yksi tilaisuuden avainpuhujista.

Kaakinen valotti esityksessään kuulijoille suomalaisen asunnottomuustyön vaiheita ja erityisesti Asunto ensin -mallia, jolla Suomen asunnottomuusluvut on saatu laskemaan. Suomessa yömajat ovat korvattu pysyvillä asunnoilla, kun ne vielä muualla maailmassa ovat hyvin tavallinen ratkaisu asunnottomuuteen.

Yömajat ovat helppoja ratkaisuja, jotka tekevät asunnottomuudesta alakulttuurin. Hiljaisuuden ympäröimän alakulttuurin.

”Yömajoissa ja -suojissa asuvat ihmiset ovat asunnottomia. Ne ovat aina väliaikainen ratkaisu, eivätkä anna tarvittavaa yksityisyyttä tai riittävää tukea. Yömajat ovat helppoja ratkaisuja, jotka tekevät asunnottomuudesta alakulttuurin. Hiljaisuuden ympäröimän alakulttuurin.”

Kaakinen kuvasi australialaiselle yleisölle suomalaisen asumisen ja asunnottomuustyön erityispiirteitä. Hän korosti puheessaan suomalaisten toimijoiden yhteistyötä asunnottomuustyön onnistumisessa. ”Kun sanon ’me teimme’, se ei ole klisee. Tarkoitan sitä todella”, hän sanoi puheessaan. Hän toi esiin myös kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen ja poliittisen tahdon merkityksen asunnottomuuden hoidossa.

Ei tarvita komiteoita, tarvitaan konkreettisia tekoja, hän summasi yleisölle. ”Tällä porukalla saataisiin nopeasti suunnitelma aikaan, miten asunnottomuus saadaan poistettua Australiasta. Asunnottomat eivät voi enää odottaa.”

Katso Juha Kaakisen puhe kokonaisuudessaan: