Asunnottomuus olisi ehkäistävissä kohtuuhintaisilla vuokra-asunnoilla

  • 16.10.2017
  • Uutinen

Asuntojen määrä kasvukeskuksissa ei kasva sitä tahtia, että asunnottomuus poistuisi lähitulevaisuudessa, sanoo Juha Kaakinen.

”Kohtuuhintaisten asuntojen määrä erityisesti kasvukeskusten kaupungeissa ei kasva sitä tahtia, että asunnottomuus poistuisi Suomesta lähitulevaisuudessa”, sanoo Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen. Asunnottomien yötä vietetään tiistaina 17.10. ympäri Suomea.

Suomessa on tällä hetkellä yli 6 500 asunnotonta. Asunnottomuus keskittyy erityisesti kasvukeskuksiin.

”Suomalaisten asunnottomuus olisi ehkäistävissä sillä, että kasvukeskuskaupunkeihin rakennettaisiin tarpeeksi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja”, sanoo Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen. Y-Säätiö on yleishyödyllinen vuokra-asuntotoimija, joka tunnetaan erityisesti asunnottomuuden vähentämiseen tähtäävästä työstään.

Y-Säätiö selvitti yhdessä Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät (Kova) ry:n kanssa kuntavaaliehdokkaiden näkemyksiä vuokra-asumisesta keväällä 2017.

Kyselytutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia yli 100 000 asukkaan kuntien kuntavaaliehdokkaista oli sitä mieltä, ettei kunnassa ole riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Tilanne korostui Uudellamaalla, jossa 85 prosenttia halusi kuntaan lisää asuntoja. Tonttien osoittamista ARA-tuotannolle pidettiin tärkeimpänä keinona lisätä asuntomäärää.

”Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja”, Juha Kaakinen sanoo. ”Kasvukeskuksissa on voitava asua niin, että vuokran jälkeen jää rahaa myös elämiseen.”

Erityisesti pääkaupunkiseudulla korkeat vuokrat aiheuttavat pieni- ja keskituloisille taloudellisia ongelmia, jotka voivat pahimmillaan johtaa asunnottomuuteen ja syrjäytymiseen. Toisaalta ihmisille voi olla esimerkiksi mahdotonta ottaa työpaikka vastaan pääkaupunkiseudulta, kun riittävän edullista asumismuotoa ei vain löydy.

”Kohtuuhintaisia asuntoja rakennuttaville toimijoille olisi luovutettava riittävästi tontteja kasvukeskuksista. Tässä valtio ja kunnat ovat avainasemassa”, Juha Kaakinen sanoo.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Juha Kaakinen
puh. 09 7742 5510
juha.kaakinen@ysaatio.fi

Y-Säätiö-konserni on Suomen suurin valtakunnallinen sosiaalisen asuntotuotannon tekijä ja Asunto ensin -periaatteen puolestapuhuja. Säätiöllä on yli 16 000 asuntoa ympäri Suomea. Näistä ARA-tuettuja M2-vuokra-asuntoja on noin 10 000, loput ovat erityisryhmille tarkoitettuja Y-Koteja.