Yhteistyöllä eteenpäin – pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelmaa tukeva työpaja Helsingissä 

  • 1.11.2024
  • Uutinen

Y-Säätiö järjesti tiistaina 29.10. yhdessä ympäristöministeriön kanssa työpajan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelman tavoitteiden tukemiseksi. Tilaisuudessa esiteltiin avustushakuprosessi, ja osallistujat pääsivät työstämään omia hankesuunnitelmiaan. Työpajassa innostettiin yhteistyöhön sekä hyvien ideoiden ja käytäntöjen jakamiseen.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä. Tämän tavoitteen tukemiseksi ympäristöministeriö on julkistanut haun lähes 10 miljoonan euron jakamiseksi pitkäaikaisasunnottomuutta ehkäisevien rakenteiden ja toimintatapojen luomiseksi. 

Avustushaku on suunnattu ohjelmaan kutsutuille kaupungeille ja niiden alueilla toimiville hyvinvointialueille. Y-Säätiön ja ympäristöministeriön yhteisen työpajan tarkoituksena oli lisätä niin hyvinvointialueiden, kuntien kuin järjestöjen tietoa valtionavustushaun mahdollisuuksista ja reunaehdoista sekä edistää yhteistyötä ja asunnottomuustyön käytäntöjen jakamista eri sektoreilla. 

”Päätimme järjestää työpajan yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa, sillä luotamme, että yhdessä toimimalla voimme edistää pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja hyvinvointialueilla”, kertoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski.  

Hyvillä käytännöillä kohti asunnottomuuden poistamista 

Päivän alussa kuultiin monipuolisia esityksiä avustushausta ja asunnottomuustyön hyvistä käytännöistä.   

Tilaisuuden avasi puheenjohtajana toiminut Ojankoski, jonka jälkeen ympäristöministeriön erityisasiantuntija Hanna Kettunen esitteli avustushaun prosessia. Pirkanmaan hyvinvointialueen kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö esitteli alueensa vaikuttamistyötä, asumisneuvontaa sekä Nopsajalka-tiimin toimintaa. 

Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen tähtäävää kaupunkistrategiaa esitteli Helsingin kaupungin asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen. Strategian keskeisinä käytäntöinä korostuvat segregaation ehkäisy, riittävän asuntotuotannon varmistaminen ja myös erityisryhmille suunnattu asumisneuvonta. 

Sininauhasäätiön kehittämisjohtaja Leena Rusi puolestaan korosti matalan kynnyksen päiväkeskustoiminnan ja kohtaamistyön tärkeyttä erityisesti heikommassa asemassa olevien asunnottomien tukemisessa. Y-Säätiön projektipäällikkö Janita Kannonkari esitteli Onnistunut asuminen -hankkeen toimintaa, jossa painotetaan asukkaiden nivelvaiheen tuen merkitystä asuttamisessa.

Kuvassa Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov puhuu työpajan osallistujille.


Työpajassa kuultiin myös Y-Säätiön tutkimuspäällikön Saija Turusen havaintoja hankearvioinnin merkityksestä ja korosti sen liittämistä hankkeen suunnitteluvaiheeseen alusta alkaen. Tällöin arviointi tukee kehittämisprosessia alusta alkaen. 

Helsingin kaupungin apulaispormestari ja pitkäaikaisasunnottomuusohjelman puheenjohtaja Daniel Sazonov piti inspiroivan puheen, jossa hän korosti avustushakujen tarjoamia mahdollisuuksia kehittää käytännönläheisiä hankkeita. Hän painotti, että on ratkaisevan tärkeää saada hyviä hankehakemuksia sisään, ja iloitsi ohjelman tarjoamasta avustusprosentista, joka on jopa 80 prosenttia.  

Päivän aikana käydyt mielenkiintoiset ja yhdistävät keskustelut tukivat yhteisten tavoitteiden saavuttamista pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi. Osallistujat esittivät toiveita yhteisten työpajojen jatkumiselle, mikä osoittaa sitoutumista yhteistyön syventämiseen ja yhteisten päämäärien edistämiseen. 

Tutustu avustushakuun ympäristöministeriön sivuilta.