Y-Säätiön vieraana BBC ja Doorway-järjestö Britanniasta

  • 28.11.2016
  • Uutinen

BBC tekee kolmiosaista dokumenttia asunnottomuudesta Euroopassa. Yhdessä dokumentin osassa vieraillaan Suomessa ja tavataan muun muassa Y-Säätiön asukkaita.

Yhdessä dokumentin osassa vieraillaan Suomessa Y-Säätiössä sekä tavataan useita asukkaita, joita Asunto ensin -mallin tehokas toteuttaminen on auttanut elämässä eteenpäin.

Tammikuussa valmistuvassa dokumentissa pohditaan, voisiko suomalainen toimintatapa olla mahdollinen ratkaisu myös Britannian kipeään asunnottomuusongelmaan. Kuvausryhmän asiantuntijana matkalla oli mukana Lisa Lewis Doorway-järjestöstä, joka tarjoaa palveluita ja päivätoimintaa asunnottomille nuorille Wiltshiressä.

”Olen lukenut useita artikkeleja Suomen asunnottomuuden vähentämisestä, joten oli hyödyllistä saada parempi käsitys toimintatavasta käytännössä sen sijaan, että kuulen vain periaatteista”, Lewis sanoo.

”Kolme päivää asukkaiden ja palveluntuottajien kanssa sai minut käsittämään, että monet palvelut ovat todella eri tavalla toteutettu Suomessa ja Britanniassa. Meidän vastauksemme kodittomuuteen on perinteisesti ollut laittaa ihmiset lyhytaikaiseen majoitukseen, jotta he olisivat valmiita pysyvään asumiseen. Suomen malli on päinvastainen: Täällä ihmiset asutetaan suoraan paikkaan, jota he voivat kutsua kodiksi ja asumiseen tarjotaan tukea.”

Lewisin mielestä on aika myöntää, ettei Britanniassa ei ole keksitty vastausta kasvavaan asunnottomuusongelmaan, joten ehkä olisi aika suunnata katse muihin maihin ja alkaa etsiä uusia ratkaisuja.

”On kuitenkin tärkeää, että yhteistyötä tehdään ylhäältä alas saumattomasti, valtion tasolta aina yksittäisiin palveluntuottajiin saakka. Se vaatii paljon työtä, ja toivon, että Doorwaylla voi olla pieni osa tässä”, toteaa Lewis.

Brittimedian kiinnostus Suomea ja Y-Säätiötä kohtaan kasvoi tänä syksynä, kun Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen kirjoitti artikkelin The Guardianiin. Artikkelin julkaisun jälkeen asunnottomuuden vähentäminen Suomessa on kiinnostanut mm. The Independentiä ja Inside Housing -lehteä. Iso-Britanniassa on noussut tänä vuonna otsikoihin tieto siitä, että Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus on viimeisten vuosien aikana vähentynyt.