Y-Säätiön nuoret purjehtivat Saaristomerellä

  • 17.8.2016
  • Uutinen

Nuorista asukkaista koostunut 15 hengen ryhmä harjoitteli purjehdustaitoja vaihtelevassa säässä.

Y-Säätiön 15 nuorta asukasta purjehti viime viikolla Turun edustan Saaristomerellä. Purjehdus tehtiin Kuunari Helenalla, joka on 42 metriä pitkä koulutuspurjelaiva.

Y-Säätiö ja Suomen Purjelaivasäätiö aloittivat yhteistyön keväällä 2016. Yhteistyön tavoitteena on tarjota Nuorille uusia kokemuksia ja elämyksiä, jotka antavat eväitä elämän jatkoon. Purjehdus oli avoimessa haussa netissä ja sitä tarjottiin asukkaille ja yhteistyökumppaneille.

”Hakemuksia tuli Y-säätiön asukkaiden lisäksi asumisyksiköistä, Vamos-toiminnasta ja oman muotoinen koti -hankkeesta” kertoo asukashallintopäällikkö Marja Dahl.

Ennen purjehdusta ryhmä tapasi kahteen kertaan yhteisen ruokailun ja tutustumisen merkeissä. Samalla käytiin yhdessä läpi purjehduksen tavoitteita ja Suomen Purjelaivasäätiön edustaja kertoi käytännön kokemuksia purjehduksilta. Ryhmän me-henki oli loistava heti ensimmäisestä tapaamisista lähtien.

20160808_01

Purjehdusreitti oli Turku-Nauvo-Katanpaa-Houtskär-Korppooström-Turku. Matkalla koettiin lähes 20 metriin sekunnissa yltyviä tuulta ja toisinaan myös tyyntä. Viikolle osui niin aurinkoa, sadetta, kuutamoa kuin tähdenlentojalkin. Joka satamassa saunottiin ja uitiin sekä tutustuttiin saariston elämään.

Nuoret toimivat kolmessa vahdissa joista yksi huolehti ruokahuollosta sekä siivouksesta, yksi vastasi meritoiminnasta eli ohjauksesta ja purjeista ja yksi vahti lepäsi. Vahdit vuorottelivat. Viimeinen yö purjehdittiin ja vahtivuoroja oli läpi yön.

”Kaikki nuoret kokivat purjehduksen isona elämyksenä. Matkalla koettiin isoja luontoelämyksiä kuten merikotkan näkeminen, koskemattomassa saaressa marjojen poimiminen tai tähtikirkas taivas ilman valosaastetta. Iso kokemus oli myös tuulen voima, joka vei 110 tonnia painavaa Helenaa hyvää liitoa pitkin aallon harjoja”, Dahl sanoo.

20160809_03

Monelle heräsi into purjehdukseen ja he liittyivät Suomen nuorisopurjehtijoihin ”snupuihin” eli nuorisojäseniin. Jäsenyyden kautta he pääsevät jatkossakin purjehtimaan Helenalla edullisesti.Kiinnostusta Y-Säätiön nuorisopurjehduksia kohtaan oli niin paljon, että yhteistyötä Suomen Purjelaivasäätiön kanssa jatketaan ensi kesänä.

Lue matkapäiväkirja Purjelaivasäätiön verkkosivuilta.

20160809_07