Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä: ”Elinkustannusten nousu asettaa monen asumisen ensimmäistä kertaa vaakalaudalle”

  • 10.10.2022
  • Uutinen

Suomen hyvää asunnottomuuskehitystä uhkaa nyt voimakas kustannusten nousu. Oman lisänsä tuo hyvinvointialueuudistus, jossa vastuu asunnottomuuden hoidosta uhkaa pudota kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden väliin.

Suomen hyvää asunnottomuuskehitystä uhkaa nyt voimakas kustannusten nousu. Oman lisänsä tuo hyvinvointialueuudistus, jossa vastuu asunnottomuuden hoidosta uhkaa pudota kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden väliin.

”Ilmassa on nyt paljon riskejä. Elinkustannusten nousu kuormittaa voimakkaasti ihmisten arkea. Tulot ja menot eivät ole tasapainossa ja ihmiset velkaantuvat. Monen asuminen voi olla nyt ensimmäistä kertaa vaakalaudalla”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo.

Lisäksi tulevat hyvinvointialueet asettavat asunnottomuustyön aivan uuteen tilanteeseen. Haasteena on, että uudessa mallissa vastuu asunnottomuuden hoidosta jakautuu kuntien asumistoimen ja hyvinvointialueille siirtyvien sosiaali- ja terveyspalveluiden välille.

”Meillä on todellinen huoli siitä, että asunnottomuudesta kärsivät ihmiset ovat unohtuneet tässä uudistuksessa. Osalle ihmisistä sote-palvelujen käyttäminen tai niiden saaminen on jo nyt vaikeaa. Uudistuvat rakenteet ja käytännöt tuskin tätä helpottavat”, Ojankoski sanoo.

Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski peräänkuuluttaa, että Suomen on poistettava asunnottomuus ensimmäisenä maailmassa. Kuva Lasse Lecklin

Suomen poistettava asunnottomuus ensimmäisenä maailmassa

Suomi on ollut viime vuodet asunnottomuuden poistamisen mallimaa ja kyennyt yhtenä harvoista EU-maista vähentämään asunnottomuutta.

Y-Säätiö vaatii, että tuleva hallitus asettaa kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asunnottomuuden poistamisen. ”Suomi on vuonna 2027 maailman ensimmäinen asunnottomuuden poistanut hyvinvointiyhteiskunta. Määrätietoisella ja laaja-alaisella hyvinvointipolitiikalla asunnottomuuden ei anneta enää koskaan syntyä Suomeen uudelleen”, Ojankoski sanoo.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaiselle ihmisille taataan oma asunto ja tukipalvelut kaikissa elämäntilanteissa. Hyvinvointialueille on otettava käyttöön pikaisen palvelun toimintamalli, jossa asunnottomuudesta kärsivä ihminen saa nopeasti apua sosiaaliohjauksen, asumisneuvonnan tai päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisilta.”

Myös valtion tukema asuntotuotantojärjestelmä (ARA) on säilytettävä kilpailukykyisenä ja houkuttelevana, jotta se kannustaa kuntia ja yleishyödyllisiä toimijoita rakentamaan lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Tukemalla kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista turvataan erityisesti pienituloisten asuminen ja ehkäistään asunnottomuuden syntymistä.

Ilman asuntoa ihmistä on vaikea auttaa

Suomalaisen asunnottomuuden erityispiirre on, että se ei näy katukuvassa. Asunnottomuus on Suomessa kaverin tai sukulaisen nurkissa asumista tai päihdeongelmaisten tai vapautuvien vankien asunnottomuutta. Asunto on kaiken ihmisarvoisen elämän perusta. Kun ihmisellä on oma koti, myös elämänhallinta, työnhaku ja terveysongelmat helpottuvat. Ilman asuntoa ihmistä on vaikea tukea ja auttaa.

”Asunnottomuus ei ole ihmisen ominaisuus tai oma valinta, vaan yhteiskunnallisesti ratkaistava ongelma. Asunnottomuuden poistaminen ja syrjäytymisen ehkäisy vapauttavat yhteiskunnan resursseja kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin kasvattamiseen”, Teija Ojankoski sanoo.

Y-Säätiö julkaisee hallitusohjelmatavoitteensa valtakunnallisessa asunnottomuusseminaarissa perjantaina 14.10.2022. Tutustu Y-Säätiön hallitusohjelmatavoitteisiin (pdf). Seminaarin järjestävät Y-Säätiö, ARA ja Asunto ensin Verkostokehittäjät. Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä maanantaina 17.10.2022.