Tuusulaan rakennetaan vuokrakoteja uudenlaisella betonirakentamisen tekniikalla

  • 17.11.2020
  • Uutinen

Hyrylän keskustaan valmistuu M2-Kotien ARA-vuokra-asuntoja poikkeuksellisen tehokkaalla betonirakentamisen tekniikalla. Talo tehdään mahdollisimman pitkälle valmiiksi tehtaalla ja kootaan tontilla.

Y-Säätiön omistaman M2-Kotien talon rakentamisessa käytetään uudenlaista virtaavan betonirakentamisen tapaa. Virtaava betonirakentaminen tarkoittaa, että talo suunnitellaan tarkasti mallintaen ja tehdään hyvin pitkälle valmiiksi tehdasolosuhteissa. Työmaalle jäävä kokoonpano- ja muu rakentamistyö suoritetaan modernin materiaalivirtaohjauksen keinoin.

Poikkeuksellista on myös se, että rakentamiseen osallistuvat kumppanit on otettu jo suunnitteluvaiheessa mukaan pohtimaan teknisiä ratkaisuja. Tavallisesti etenkin asuntorakentamisessa kumppanit, kuten betonielementtituottajat, tulevat mukaan vasta suunnitteluvaiheen jälkeen. Tämä uusi malli mahdollistaa suunnitelmien teknisten yksityiskohtien hiomisen jo ennen rakentamista.

Kaikki tämä nopeuttaa rakennuksen läpimenoaikaa suunnittelun aloituksesta kohteen käyttöönottoon jopa yli kolmanneksella tavanomaiseen verrattuna. ”Rakentaminen etenee useita kuukausia normaalia nopeammin. Tarkalla suunnittelulla ja ajansäästöllä saamme samalla rahalla parempaa laatua”, Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman sanoo.

Työtavan taustalla on COfLOW Oy:n kehittämä ASSI-Asuntoallianssimalli ja sen olennainen osa, ASSI-Ekosysteemi, joka kokoaa yhteen pääosan hankkeessa toimivista kumppaneista.

Huoneiston välipohja kokoon vain kolmella elementillä

Talon elementit tuodaan mahdollisimman valmiina ja kattavina kokonaisuuksina tehtaalta työmaalle. Esimerkiksi yhden huoneiston välipohja saattaa tavanomaisessa betonirakentamisessa muodostua jopa kahdeksasta betonielementistä ja vaatia vielä runsaiden valutöiden tekemistä työmaalla.

Tässä M2-Kotien talossa yksi asunto saadaan välipohjansa osalta kokoon kolmella elementillä ja erittäin vähillä valutöillä. Edes parvekkeita ei tarvitse asentaa erillisinä omina rakenteinaan vaan ne sisältyvät edelliseen. Parvekkeet ovat jo elementin nostovaiheessa niin valmiit, että kaiteetkin ovat paikoillaan.

Laatat ovat Luja-Superlaattoja, joissa tulee parvekkeen lisäksi mukana myös lattialämmitys ja kylpyhuonemoduuli. Kylpyhuonemoduulin mukana tulee valmiina lähes kaikki huoneistokohtainen talotekniikka. Esivalmistus mahdollistaa kylpyhuoneiden kalusteiden ja pintojen korkean laadun. Jopa putket ja sähkötekniset komponentit kiinnitetään elementteihin tehtaalla mahdollisimman valmiiksi asennusta varten.

Lopputuloksena turvallinen talo asua

Rakentamisen turvallisuus paranee, kun tekemisen tapa on harkittu ja tehokas. Talo saadaan rungon noustua alle viikossa sääsuojaan, kun vesikatto tuodaan esivalmisteltuna työmaalle.

Myös ikkunat kiinnitetään tehtaalla elementteihin, joten sääsuoja rakentuu jo runkovaiheessa kerroksittain. Nämä etukäteen tehtävät työt helpottavat kosteuden hallintaa työmaalla. Lisäksi seurantajärjestelmän anturit mittaavat rakentamisen aikaista kosteutta, jotta pystytään varmistamaan, että talosta tulee mahdollisimman terveellinen ja turvallinen asua.

M2-Kotien 89 ARA-vuokra-asuntoa valmistuvat Hyrylän keskustaan ensi syksynä. Rakentaminen on juuri käynnistynyt. Talo sijaitsee Hyrylän keskustassa osoitteessa Kauppatie 2, erittäin lähellä Tuusulan palveluja. Y-Säätiön toimintamallin mukaisesti M2-Kotien vuokra-asunnot vuokrataan aina ensisijaisesti ihmisille, joilla on suurin tarve saada oma koti. Niissä on myös varallisuusrajat.

Päätoteuttajana toimii Riisula-rakennus Oy, jonka puolesta projektia johtaa COfLOW Oy.