Tulevaisuuden kodeissa nukutaan laatikoissa ja moikataan naapureita

  • 18.2.2019
  • Uutinen

Opiskelijoiden suunnittelemissa asumisratkaisuissa on tilaa sekä yhteisöllisyydelle että yksityisyydelle.

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoille suunnatulla Space in Practice -kurssilla opiskelijoiden perustamat studiot kehittivät neljä konseptia siitä, miten nuorille aikuisille voitaisiin tarjota paremmin heidän tarpeisiinsa vastaavia koteja.

Opiskelijoiden suunnitelmien pohjana oli Y-Säätiö-konsernin M2-Kotien noin 60-neliöinen kaksio Helsingin Malminkartanossa.

Konseptit eivät ulottuneet ainoastaan seinien sisäpuolelle, vaan ideoissa kehitettiin monipuolisesti naapuruston ja koko asuinalueen elinoloja.

Kurssin lopuksi Punaisen Ristin, M2-Kotien ja NAL Asuntojen edustajista koostuva raati valitsi konsepteista voittajan. Tiukan kisan voittoon kiri Studio SUYE. Tuomaristo kiitteli konseptien ammattimaisuutta ja kovaa tasoa.

“Kurssi opetti paljon todellisista työtehtävistä. Harvoin yliopistossa pääsee työskentelemään suoraan asiakkaan kanssa”, voittajatiimin opiskelijat kommentoivat.

Laatikkomaiset moduulit kirivät voittoon

Parhaaksi valittu Studio SUYE on monitieteellinen ja kansainvälinen tiimi, johon kuuluvat Emile Bajard, Fanny Skröder, Jannis Block ja Teemu Vidgren.

Ryhmän Yellow Plaza -konseptin ansiona pidettiin tulevaisuuteen tähtäävää  ideaa, jossa asunnoista saadaan toimivia ja muunneltavia niiden sisään rakennettavilla laatikkomaisilla moduuleilla.


Voittajatiimi SUYE suunnitteli uudet kodit moduuleista. 

Lisäksi heidän ideassaan talokompleksin pihapiiri muotoiltaisiin uudelleen siten, että ihmisillä on mahdollisuus kohdata toisiaan helpommin.

“Arkkitehtuurimme periaate tilanteen mukaan muuntautuvasta avoimesta ja suljetusta tilasta on sovellettavissa myös jaettuihin yhteisötiloihin. Silloin periaatteen sosiaalisista ja käytännöllisista puolista saadaan kaikki hyöty irti”, kuvaa SUYE.

Yhteenkuuluvuutta ja yksityisyyttä

Studio JOYYn eli Mindele Grantin, Emma Hjortenklev Wassbergin, Didi NGn ja Sanni Rajapolven missio on tuoda onnellisuutta ihmisten elämään.

Heidän konseptinsa A Cake sai kiitosta toteuttamiskelpoisuudestaan, jossa isoja asuntoja jaetaan pienemmiksi yksiöiksi.

“Konseptimme “kakku” on jotain, joka jaetaan muiden kanssa. Kakku koostuu monista kerroksista, jotka edustavat meille jaetun tilan eri tasoja yksityisestä julkiseen”, JOYY kertoo.

Studio JOYY

Alueen identiteetti keskeiseen rooliin

Studio KASK eli Pinja Koskelin, Karita Asmala, Song Dayoung ja Kadri Kallaste loivat brändiltään vahvan konseptin B:Urbanin, jossa Malminkartanon alueellinen identiteetti oli keskeisessä roolissa.

KASK toi konseptissaan palvelut lähelle asukasta, kun esimerkiksi saunavuoroja tai yhteiskäyttötiloja voi varata puhelimen sovelluksella.

“B:Urban tarjoaa asukkaille samaan aikaan vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen turvalliseen ja tiiviiseen yhteisöön sekä mahdollisuuden aktiiviseen urbaaniin elämäntyyliin”, kuvaa KASK.

Studio KASK

Tervehdys torjuu yksinäisyyttä

Curious Collective, johon kuuluvat Emmi Koskinen, Bea Sävikari, Paola Monreal, Kaisa Sööt ja Tatu Laakso, halusivat tarttua konseptillaan Good Morning (Hyvää huomenta) lisääntyneen yksinäisyyden ongelmaan.

Curious Collective

Konsepti saikin kiitosta yhteiskunnallisesti merkittävään haasteeseen tarttumisesta. Curious Collectiven vahvuutena pidettiin sitä, että he huomioivat tulevaisuuden yhteisöasumisen tämän päivän ratkaisuissa.

“Pyrimme konseptillamme luomaan paikkoja, jotka rohkaisevat luontevaan sosiaaliseen kohtaamiseen. On tärkeää, että on joku jolle voi toivottaa hyvää huomenta”, Curious Collective kertoo.

Studioiden kanssa jatketaan keskusteluja siitä, miten konseptien ideoita voidaan hyödyntää olemassa olevissa sekä myöhemmin rakennettavissa nuorille aikuisille suunnatuissa asunnoissa.