Toiveita asunnoista

  • 21.3.2014
  • Uutinen

Asunto tuo ihmisen elämään kiinnekohdan, jonka turvin asiat alkavat asettua reilaan.

Säätiömme kaltainen yhteisö kohtaa työssään ihmisten arjen, jonka keskeinen pulma on asunnon puute. Toisaalta säätiön työyhteisöllä on mahdollisuus tuntea työnsä arvo: Asunto tuo ihmisen elämään kiinnekohdan, jonka turvin asiat alkavat asettua reilaan.

Asuntotuotannosta vastaava Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä antoi kelpo haastattelun Helsingin Sanomille syntymäpäivänsä (60v) kunniaksi 20.3.2014. Kommentit herättävät toivoa, joita olimme jo pelänneet katteettomiksi.

Hannu Penttilä kannattaa ehyttä, tihentyvää ja täydentyvää kaupunkirakennetta. Kelpo  puhetta. Valmiin katuverkoston ja muun kuntatekniikan ulottuviin on fiksua rakentaa uusia asuntoja.  Valmiissa asuinympäristössä uusien asukkaidenkin on helppo liikkua vaikka polkupyörillä tai joukkoliikenteen avulla.

Apulaiskaupunginjohtaja pitää missionaan 5000 uuden asunnon rakentamista vuosittain. Nyt on kärvistelty 3000 lukemissa, mikä ei riitä hinta- ja vuokralaukan suitsimiseen. Uskoisin hänen tarkoittavan myös tuettua tuotantoa, jonka vuokrataso on kovan rahan asuntoja matalampi.  Kuntapoliitikot vain eivät oikein näe metropolin kehittymisen tarvetta. He kiistelevät siitä, mikä metsikkö tai rantakaistale kulloinkin pitää suojella.  Osa nuorista vihreistä poliitikoista kunnostautuu tässä nokittelussa, toteaa Penttilä.

Y-säätiön tavoite on rakentaa tuhat ja yksi ARA- asuntoa seudun huutavaan tarpeeseen.  Olemme valmiit rakentamaan nämä niin sanotut tavalliset vuokra-asunnot pitkän korkotuen mallilla. Sitoudumme siis pitämään asunnot vuokrakäytössä omakustannusvuokrilla vähintään laissa säädetyn ajan. Pystymme järjestämään rahoituksen korkotukituotannolle. Meillä on osaava henkilökunta projektien hallintaan.

Toivottavasti pääsemme hommiin. Uskon, että urakoitsijat ja työntekijät löytyvät myös. Tonttien vähäisyys vain varjostaa kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa. Hannu Penttilän haastattelu herätti kuitenkin toiveeni siitä, että liikenevät varansa asuntojen hankintaan ja korjaamiseen käyttävä toimija saisi rakentaa asuntoja Helsingin ja Helsingin seudun nykyisille ja tuleville asukkaille.

Matti Harjuniemi

matti harjuniemi
Matti Harjuniemi on Rakennusliiton puheenjohtaja ja Y-Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja