Tästä se kaikki alkoi

  • 1.6.2015
  • Uutinen

1985

Y-Säätiö on perustettu  5.12.1985. Tuolloin suomessa oli melkein 20 000 asunnotonta, joista suurin osa yksinäisiä miehiä. Y-Säätiön toiminnan perusajatuksena oli hankkia näille yksinäisille asunnottomille asuntoja vapailta markkinoilta, koska kohtuuhintaisista pienistä vuokra-asunnoista oli tuolloinkin huutava pula. 

Säätiön ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin VTM Hannu Puttonen. 1.5.1986 oli Hannu Puttosen virallinen ensimmäinen työpäivä Y-Säätiöllä ja tästä alkoi myös Y-Säätiön toiminta asunnottomuuden vähentämisessä ja poistamisessa.

Anna-Liisan Räisäsen astuttua saman vuoden marraskuussa remmiin, kasvoi Y-Säätiön henkilöstömäärä kahteen työntekijään. Toisen työntekijän palkkaaminen oli Anna-Liisan mukaan paikallaan, koska kiirettä kyllä riitti ja töitä oli paljon tehtävänä. Vuoden 1991 loppuun mennessä säätiö oli hankkinut 1470 asuntoa.

2000-luvun yksittäisten osakehuoneistojen ostamisen rinnalla aloitettiin myös uusien kohteiden rakentaminen. Rakennushankkeina on toteutettu sekä tavallisia vuokrataloja että tukipalvelun mahdollistavia yksiköitä eri erityisryhmille. Kahden hengen tiimi on vuosien varrella kasvanut yli kahdenkymmenen työntekijän työyhteisöksi ja asuntomäärä on kasvanut lähes 7000 asuntoon. Y-Säätiöstä on vuosien saatossa tullut merkittävä asuntotoimija ja se toteuttaa aktiivisesti asunto ensin – periaatetta.

Hannu Puttonen toimi Y-Säätiön toimitusjohtajana eläkkeelle siirtymiseensä asti vuoden 2012 loppuun. Tasavallan Presidentti myönsi 24.5.2013 Hannu Puttoselle Sosiaalineuvoksen arvonimen. Anna- Liisa puolestaan jäi Y-Säätiön töistä eläkkeelle 1.2.2001. Anna-Liisalle myönnettiin Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton kultainen ansiomitali 30 vuoden toiminnasta. Heidän työtään jatketaan edelleen eikä asunnottomien eteen tehtävä työ tule lähivuosina varmaankaan vähenemään.