Suomalaista Asunto ensin -osaamista maailmalle

  • 26.8.2015
  • Uutinen

FEANTSA-organisaation Maria Jose Aldanas ja ohjaaja Stephane Leclercq kuvasivat haastatteluja Y-Säätiön omistamassa Väinölässä.

Eurooppalaisen asunnottomuuden vähentämiseen tähtäävän FEANTSA-organisaation Maria Jose Aldanas ja ohjaaja Stephane Leclercq kuvasivat elokuussa työntekijöiden ja asukkaan haastatteluja Y-Säätiön omistamassa Väinölän asumispalveluyksikössä Espoossa. Haastatteluista koostetaan talven aikana opetusvideoita, jotka julkaistaan osana FEANTSA:n Housing First Guide -nimistä verkko-opetusmateriaalipakettia.

Aldanasin mukaan Suomessa järjestöä kiinnostaa erityisesti asumisen ja palveluiden yhdistäminen sekä se, miten tavoitteiden toteutumista seurataan.

Väinölässä haastateltavana olivat asumisyksikön johtaja Pilvi Cole, työtoiminnasta vastaava ohjaaja Jarkko Jyräsalo sekä talossa asuva Sari. Talon palveluista vastaa Pelastusarmeija. Vuonna 2014 rakennetussa yksikössä on 35 asukasta, joilla kaikilla on oma asunto. Rauhallisella ja vehreällä asuinalueella sijaitsevassa talossa on viihtyisät yhteistilat ja paljon vapaamuotoista yhteisöllistä toimintaa varsinaisen työtoiminnan lisäksi.

Väinöläläisten lisäksi FEANTSA:n kuvausryhmä tapasi Suomessa myös useita muita asunnottomuuden ehkäisyn parissa työskenteleviä asiantuntijoita.

FEANTSA:n tuottama opetusmateriaali on suunnattu laajalle yleisölle: poliittisille päättäjille, viranomaisille, järjestöille, palveluntuottajille ja sosiaalityöntekijöille. Videot esittelevät esimerkkejä siitä, miten eri tavoin Asunto ensin -periaatetta on Euroopan maissa sovellettu ja millaisia tuloksia hankkeissa on saatu aikaan. Esimerkkejä periaatteen soveltamisesta nostetaan esille myös Isosta-Britanniasta, Espanjasta, Ranskasta ja Belgiasta.