”Sinä pystyt siihen, älä luovuta”

  • 21.8.2014
  • Uutinen

Kesä on vähitellen kääntymässä syksyyn. Elo-syyskuu on jännittävää ja kiehtovaa aikaa.

Kesä on vähitellen kääntymässä syksyyn. Elo-syyskuu on jännittävää ja kiehtovaa aikaa, toisaalta se on sadonkorjuun aikaa ja toisaalta uuden innokasta suunnittelua. Kesä oli monella tavalla ainutlaatuinen, käsittämätön määrä hellepäiviä, lähes trooppisen lämpimiä öitä ja ennätyslämmintä järvivettä.  Kesällä oli helppo alkaa uskoa siihen ajatukseen, että vesi on ihmisen alkuperäinen elementti: niin monesti tuntui, että järvivesi oli ainoa luonteva paikka auringon paahteessa.

Ihmisten kasvoista voi nähdä, että kesällä on ladattu akkuja ja energiavarastot ovat täynnä, on paljon intoa ja innokkuutta. Niinpä kansalaisopistojen kurssit täyttyvät, vähän kesannolle jäänyt liikuntaharrastus aloitetaan uudelleen ja keskenjääneeseen työhön tartutaan uudella innolla. Mutta miten tämän vireen saisi pysymään yllä, kun arki , lokakuun loska ja marraskuun pimeät illat iskevät täydellä voimalla?

Yksi kesän mieleenpainuvimmista kokemuksista oli minulle osallistuminen puhujana heinäkuun alussa järjestettyyn TedXBratislava –tapahtumaan. Oma puheenvuoroni käsitteli asunnottomuuden vähentämistä Suomessa ja Asunto ensin –periaatetta. Puheenvuorot koko päivän kestäneessä tapahtumassa liikkuivat kirjaimellisesti taivaan ja maan välillä. Samassa sessiossa kanssani esiintyi mm. Stefan Klein, joka on jo monta vuotta kehittänyt ja lopulta onnistunut rakentamaankin lentävän auton prototyypin. Tapahtumassa oli yli 600 osanottajaa,  kaikkeen uuteen ennakkoluulottomasti ja uteliaasti suhtautuvia ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin uskovia nuoria. Heidän vilpittömyytensä olisi vakuuttanut paatuneimmankin kyynikon.

TedXBratislavan viimeisen puheenvuoron käytti islantilainen naparetkeilijä, joka Etelänavan valloitettuaan oli kiteyttänyt elämänfilosofiansa suurin piirtein näin:  Ihminen pystyy saavuttamaan suuriakin päämääriä ja voittamaan mahdottomalta tuntuvia esteitä, kun uskoo itseensä ja unelmiinsa eikä anna periksi.  Suurin piirtein saman elämänohjeen kuulin myöhemmin 3-vuotiaalta lastenlapselta Siljalta, joka kannusti saunan lämmitykseen ryhtyvää isäänsä: ”Sinä pystyt siihen, älä luovuta”. Sen oivaltaakseen Siljan ei kuitenkaan tarvinnut matkustaa Etelänavalle.

Ehkä tämä oivallus kuitenkin on yksi tapa ylläpitää tulevaisuuden uskoa yli pimenevän syksyn: ”Minä pystyn siihen, en anna periksi.”

Juha Kaakinen, Y-Säätiön toimitusjohtaja