M2-Kodit laskee 1 500 asunnon vuokraa

  • 23.5.2016
  • Uutinen

Vuokranalennukset astuvat voimaan heinäkuussa, ja muutoksista ilmoitetaan asukkaille henkilökohtaisesti kirjeellä ennen juhannusta.

Y-Säätiön omistama Kiinteistö Oy M2-Kodit laskee noin 1 500 asunnon vuokraa Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Kirkkonummella, Helsingissä, Oulussa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Nastolassa. Vuokranalennukset astuvat voimaan heinäkuussa, ja muutoksista ilmoitetaan asukkaille henkilökohtaisesti ennen juhannusta.

Asuntokohtaisia alennuksia tehdään vuoden 2016 aikana vielä lisää, yhteensä vuokria alennetaan noin 3 miljoonalla eurolla. Ensi vuoden vuokria ei nosteta koko M2:n asuntokannassa lainkaan.

Vuokranalennukset asuntoa kohti ovat keskimäärin noin 1,25 euroa neliömetriltä. Tämä voi tarkoittaa jopa yli sadan euron alennusta asunnon kokonaisvuokrassa. Vuokria lasketaan nykyistä kohtuullisemmalle tasolle etenkin niissä kaksioissa ja kolmioissa, joissa vuokrataso on ollut tähän saakka lähellä paikkakunnan vapaiden markkinoiden vuokratasoa.

”Toinen merkittävä askeleemme kohti kohtuullisempaa vuokratasoa on se, että ensi vuonna koko M2-asuntokannan vuokrat säilyvät vuoden 2016 tasolla. Totuttuja vuokrankorotuksia ei siis ole tiedossa keväällä”, lupaa Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa on huutava pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista. Y-Säätiön tavoitteena on ollut viimeisten vuosien aikana kasvattaa asuntokantaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osalta. Tavoitteeseen on päästy hankkimalla asuntoja ja kiinteistöjä muilta toimijoilta. Osassa M2:n hallintaan siirtyneitä kohteita vuokrataso on ollut korkeampi kuin tyypillisesti kohtuuhintaisissa ARA-vuokra-asunnoissa.

”Analysoimme kevään aikana huoneistokohtaisia vuokria kaikissa omistuksessamme olevissa kohteissa ja vertasimme niitä ARA-vuokriin sekä markkinavuokriin. Totesimme, että varsinkin keskikokoisissa asunnoissa on osittain liian korkeat vuokrat, jotta niitä voisi kutsua kohtuuhintaisiksi”, Kaakinen sanoo.

”M2:n tavoitteena on tarjota laadukasta asumista, johon tavallisilla pieni- ja keskituloisillakin ihmisillä on varaa. Olemme yleishyödyllinen toimija, emmekä tavoittele toiminnallamme taloudellista voittoa. Siksi meillä on mahdollisuus ja tahtoa tehdä päätöksiä, joissa asukkaiden etu on ykkösprioriteetti.”