Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry – Yhteisötalo Kotikievari

  • 5.6.2015
  • Uutinen

2006

Yhteisötalo Kotikievari sijaitsee Joensuussa Niinivaaralla ydinkeskustan ja palvelujen lähellä. Talo on rakennettu vuonna 2006 ja Y-Säätiö omistaa rakennuksen. Pohjois-Karjalan Mielenterveyden tuki ry on välivuokrannut ja tuottanut tuetun asumisen palveluja ja kuntouttavaa toimintaa mielenterveyskuntoutujille talon valmistumisesta lähtien. Asuntoja on yhteensä 21 kappaletta.  Kooltaan asunnot ovat 31 neliöta ja 37 neliötä. Talon asukkaat ovat kokeneet asunnnot mieluisiksi ja toimiviksi. Talon alimmassa kerroksessa on asukkaille yhteiset tilat, joissa on myös lounaskeittiö, sauna ja pesutupa.

Pohjois-karjalan Mielenterveydentuki ry järjestää monipuolisesti kuntouttavia ryhmätoimintoja, tapahtumia, retkiä sekä matkoja. Kotikievarin toiminnan sisältöä ja yhteistyötä kuntoutujien ja heidän verkostojensa kanssa on kehitetty ja kehitettään edelleen pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti. Pohjois-karjalan Mielenterveydentuki ry on tehnyt alusta saakka tiivistä yhteistyötä Joensuun kaupungin ja muiden järjestötoimijoiden kanssa.

Kun talo avattiin vuonna 2006 , asukkaaksi hakeutui peruskunnan maksusitoumuksella pitkäaikaismielenterveyskuntoutujia. Vuosien myötä asukkaat ovat yhä nuorempia ja elämänhallinnan opettelu vaatii paljon monenlaista tukea laajaltakin verkostolta. Muuttuvien mielenterveyspalvelujen murroksessa talo on pyrkinyt vastaamaan kuntoutujien tarpeisiin asumisen ja elämänhallinnan tuen tarpeisiin. Jo talon alkuvaiheesta asti psykiatrisia sairaanmhoitopaikkoja on vähennetty, joten avohoidon tueksi kolmannen sektorin tuottamalle tuetulle asumispalvelulle on Joensuussa ollut tarvetta.