Miksi tavallinen ihminen ei saa kohtuuhintaista vuokra-asuntoa?

  • 8.11.2013
  • Uutinen

Mikä mättää kun tavallinen ihminen ei saa kohtuuhintaista vuokra-asuntoa?

Mikä mättää, kun tavallinen ihminen ei saa kohtuuhintaista vuokra-asuntoa? Paljonkin, kun katsoo juuri teettämämme selvityksen tuloksia. Vuokra-asuntoja rakennetaan yksinkertaisesti liian vähän.

Y-Säätiö on suunnitellut 1001 tavallisen hyvän vuokra-asunnon rakentamista Helsingin seudulle, kaikkiaan 14 kuntaan. Ongelmana on se, että tonttimaata ei saada. Hankkeen taustaksi ja vauhdittajaksi pyysimme Kaupunkitutkimus TA Oy:tä tekemään selvityksen pienituloisten ihmisten mahdollisuuksista saada kohtuuhintainen vuokra-asunto Helsingin seudulta.

Tutkija Seppo Laakso esitteli eilen selvityksen tuloksia Y-Säätiössä järjestetyssä tilaisuudessa. Sen keskeiset tulokset ovat varsin tylyä luettavaa. Tässä muutama keskeinen havainto:

  •  Asuntojen hintojen nousu pääkaupunkiseudulla on lähes kaksinkertainen ansiotason, rakennuskustannusten ja kuluttajahintojen nousuun verrattuna.
  • Vuonna 2012 Suomen väestönkasvusta 70 % tuli Helsingin seudulta.
  • Erityisesti Helsinkiin on syntynyt kasvava väliinputoajien joukko, joille asuntojen hintojen ja vuokrien nousu on liikaa.
  • Asumistukikaan ei auta, kun hyväksyttävien asumismenojen yläraja on jäänyt pahasti jälkeen markkinavuokrien noususta.
  • Vuokrakerrostalojen rakentamiseen soveltuva kaavoitettu tonttivaranto riittää pääkaupunkisedulla vain kolmeksi vuodeksi.
  • MAL -aiesopimuksen mukaiseen 12 500 asunnon tuotantotavoitetta ei ole saavutettu kertaakaan vuodesta 2008 alkaen.

Selvitystä tilaisuudessa kommentoineet Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi antoivat kyytiä niin ”kaavoitusrälssille” kuin valtion jämähtäneelle tukipolitiikallekin.

Mitä sitten pitäisi tehdä? oli kysymys, joka oli useammankin tilaisuudessa mukana olleen toimittajan huulilla. Mikään yksittäinen poppakonsti ei varmasti auta, ongelma on nimenomaan asuntotuotannon riittämätön volyymi. Se ei ratkea ilman, että tuotetaan merkittävästi lisää kaikenlaisia vuokra-asuntoja, niin ARA-rahoitteisia kuin vapaarahoitteisiakin. Tarvitaan voimakasta maapolitiikkaa, kuntien todellista yhteistyötä ja valtion huomattavasti aktiivisempaa roolia metropolialueella.

Mistä löytää valtiolle ja kunnille riittävä tahtotila yhteisiin talkoisiin? Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kaivataan nyt kipeästi – ja nopeasti.

Kaupunkitutkimuksen selvitys julkaistaan lähiaikoina Y-Säätiön kotisivuilla. Tuloksista voit lukea muun muassa tämän päivän (8.11.2013) Helsingin Sanomista.