” Kiinnostaako ketään edes tää mun asunnottomuus”

  • 9.4.2015
  • Uutinen

”Kun tietäis ees, että mitä venaa”

”Oikeesti mua ei nyt kiinnosta keskustella mistään muusta kun tosta kämpän saamisesta. Mä en ymmärrä, että mikä siinä on niin vaikeeta. Mä oon sitä kämppää hakenut jo monta vuotta..ja joo en oo saanu. Eniten ärsyttää kun kukaan ei sano mulle mitään. Tai ei siis sano mitään konkreettista ton kämpän saamisesta. Sanois sitte vaikka, että täältä et tuu kämppää saamaan. Mut kaikki sanoo vaan, että joo, joo, joo ja katsotaan, katsotaan. En tajua, että mitä tässä nyt enää katsotaan. Ja mä vaan venaan. Kun tietäis ees, että mitä venaa.

Mä olen ny asunu tässä asumispalveluyksikössä vuoden verran. Se on ihan liikaa. Mä oon niin kypsä tähän odottamiseen. Anteeksi jos mä nyt ärsyynnyn, mutta kun vaan ärsyttää tää asia. En mä siis susta oo ärsyyntyny, tai tästä paikasta tai henkilökunnasta. Siitä vaan, kun ei oo sitä kämppää.

Eihän mulla täälläkään mikään huonosti ole. Mut mä en vaan tarvii tämmösiä palveluita. Enkä itse asiassa minkäänlaisia kunnan tai valtion palveluita juurikaan. En sitten niin yhtään. Jollekin sellaselle tämmönen mesta on varmaan hyvä joka niitä palveluita tarvii. Ja täällä on kyllä niitäkin. Eli niille tää on ihan ok. Että en mä sitä.

Huone on ihan siisti. Huoneeksi mä tota sanon vaikka kai se jollekin on asuntokin. Ja sijaintikin on hyvä. Mutta kyllä mä haluaisin kodin. Oikeen oman kodin. Normaalin asunnon. Sellasen missä ei ois valmiiksi ostettuja kamoja. Että vois ite laittaa ja tuoda omaa kamaa. Ei mulla nyt oo juuri kun telkkari omaa. Ja ketä tänne viittii tuoda. Ei ketään.

Kaikki sanoo että pitäisi pyrkiä eteenpäin. Kouluttautua ja sillee. Oon mä kouluihin hakenutkin mutta kyllä tää kämppä asia tökkii. Hae sitten tässä sinne kouluun, kun ei tiedä että missä asuu tulevaisuudessa. Että oisko siihen asiaan nyt jonkun niin vaikee ottaa kantaa. Kun mä en enää jaksais tällästä. Rassaa kokoajan mielessä toi kämpättömyys. Niinku toi epätietosuuskin. Että ei tiedä saako asuntoa koskaan mistään. Ja kiinnostaako ketään edes tää mun asunnottomuus.”

Kirjoitus on tehty Rukkilan asumisyhteisössä asuvan, asuntoa hakevan nuoren haastattelun pohjalta.