Kansainvälinen asunnottomuusseminaari kokoaa alan huiput Helsinkiin toukokuussa

  • 2.4.2024
  • Uutinen
  • Asunnottomuuden poistaminen, Asunnottomuus, Asunto ensin, Kainsainvälinen seminaari

Asunnottomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaiseminen on globaali haaste. Y-Säätiö kutsuu asunnottomuustyön keskeiset toimijat ympäri maailmaa keskustelemaan asunnottomuuden poistamisesta From Local to Global -seminaariin Helsingin keskustakirjasto Oodiin toukokuun 30. päivä. Seminaari on hyvä tilaisuus päättäjille, tutkijoille ja asunnottomuustoimijoille vaihtaa ajatuksia asunnottomuuden keskeisistä kysymyksistä ja kuulla näkemyksiä kansainvälisiltä alan huipuilta. Mitä onnistumisia ja toimenpiteitä on löydetty paikallisiin haasteisiin, ja miten tämä yhdistyy strategiseen tasoon?

Suomi on tunnetusti kansainvälinen poikkeus asunnottomuuden vähentämisessä. Missään muualla ei asunnottomuus ole vähentynyt yhtäjaksoisesti näin pitkää aikaa. Asunnottomuuden poistaminen asettaa täälläkin jatkuvasti uusia haasteita, eikä Suomessakaan olla onnistuttu rakentamaan yhteiskuntaa, joka tarjoisi sen kaikille jäsenille oman kodin. 

Asunnottomuuden vähentyminen ja Suomen Asunto ensin -malli ovat herättäneet laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Mitkä asiat selittävät asunnottomuuslukujen poikkeuksellista laskua? Haluamme koota kansainvälisen asunnottomuuden poistamisen parissa työskentelevän yhteisön kuulemaan onnistumisista meiltä ja maailmalta, oppimaan toisiltamme ja etsimään ratkaisuja asunnottomuuden poistamiseen.  

Paikallisista globaaleihin näkökulmiin 

Seminaarin avaa Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski ja asunnottomuuden poistamisen suunnitelmien toimeenpanon arvosta kertoo Y-Säätiön kansainvälisten asioiden päällikkö Juha Kahila. Asunnottomuuden vähentämisen onnistumisia ja tulevaisuuden näkymiä Suomessa avaavat entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori sekä varapormestari Daniel Sazonov.  

Päivän pääpuheenvuoron pitää professori Cameron Parsell, joka on urallaan perehtynyt yhteiskunnallisiin ja poliittisiin muutoksiin, joita asunnottomuuden poistaminen edellyttää. Parsellin viime vuonna julkaistu kirja Homelessness: A Critical Introduction on kerännyt kiitosta poikkeuksellisen terävistä ja ennakkokäsityksiä haastavista näkökulmista asunnottomuuteen yhteiskunnallisena ilmiönä.  

Kansainvälisiä näkökulmia asunnottomuuteen täydentävät muun muassa asunnottomuuden ja terveyden tasa-arvon kysymyksiin suuntautunut lääketieteen tohtori Andrew Boozary ja Ruff Institute of Global Homelessnessin (IGH) toiminnanjohtaja Lydia Statzen, joka puheenvuorossaan summaa, minkälaiset ratkaisut asunnottomuuden poistamiseen toimivat – ja mitkä eivät. From Local to Global -seminaarin ohjelmaan ja puhujiin voi tutustua täältä.  

Jaetut tavoitteet peräänkuuluttavat yhteistyötä 

”Asunnottomuuden poistamiseen tähtäävän kansainvälisen yhteisön yhteistyö on arvokasta. Hyvät käytännöt ja oppien jakaminen aina ruohonjuuritason toiminnasta järjestelmätason muutoksiin voi hyödyttää kaikkia asunnottomuuskentän toimijoita.  

Inspiraatiostakaan ei ole haittaa, kun vastassa ovat hyvin haastavat ja mahdottomiltakin tuntuvat yhteiskunnalliset ongelmat”, kommentoi Y-Säätiön tutkimuspäällikkö Saija Turunen. 

Ilmoittaudu mukaan

Seminaariin on avattu rajallinen määrä paikkoja kaikille osallistumisesta kiinnostuneille. Tervetuloa!

Ilmoittautumiseen