Juro, hempeä ja pari muuta

  • 7.1.2015
  • Uutinen

” yöpaikkaa ei aina löytynyt, vaikka kuinka itsensä uhrasi ”

Jaska on istunut väkivaltarikoksistaan vankilassa kolme kertaa ja kerran kilkalihommista. Me kaikki tunnemme semmoisen Jaskan, ulkonäöltään. Hänellä on farkut ja tumma pusero, ylävartalo ei ole samaa paria jalkojen kanssa, se on liian iso. Jaskalla on kalju pää ja kaulassa pikkuisen suhruinen tatuointi. Jos jonkun takia vaihdat kadulla puolta, se on Jaska.

Vakituista asuntoa Jaskalla ei ole ollut vuosikymmeneen, ja omasta kodistakin on vain ahdistavia lapsuusmuistoja.

Ailan ja hänen miehensä matkustajakotikierre päättyi tylysti. Kuudennen asumiskuukauden lopulla märkä illanvietto loppui, kun saman illan tuttu puukotti Ailan miehen kuoliaaksi.

Puukottajan ja puolison asumisongelmat ratkesivat, Ailan ei. Aila löysi vielä useita uusia miesystäviä, hempeä kun on. Mutta yöpaikkaa ei aina löytynyt, vaikka kuinka itsensä uhrasi.

Hande ei juuri puhu.

Työttömäksi joutuessaan Hande olisi saanut ansiosidonnaista.  Jos olisi hakenut. Toimeentulotukea hän sai, mutta 20 prosentilla alennettuna, koska hakemus työvoimatoimistoon ei ollut kunnossa.

Sosiaalityöntekijän uteluihin siitä, miksi Hande ei ollut hakemustaan jättänyt, hän ei vastannut mitään. Eikä hän vastannut sossun kirjeeseenkään, että hakemukset pitäisi uusia, jos aikoo saada avustusta.

Ei Hande puhunut silloinkaan, kun ulosottomies seisoi ovella ja ilmoitti asumisen päättyneen. Ei puhunut, vaikka ulosottomiehen seurassa ollut vuokranantaja kuinka luennoi, miten tärkeää vuokran maksaminen ajallaan on.

Saku istui jumalien keinussa. ”Kuka maailman mahdin kuuluttaja on, hän tänään pilvien ääriä kulkee”*, hänen on helppoa iloita elämästä naapurit ärsyttäen. Vuokrien maksu ei ole murhe elämän kiihkossa. Mutta kun ”huomenna makaa maassa niin syvällä kuin koski, mi vuorten kuilussa kuohuu”, ilo on poissa ja maailma niin musta, että vaikka halua elämän kunnostamiseen voisi ollakin, kykyä ei enää ole.

Niin Sakusta tuli vuokravelkainen ja häiriöhäädetty.

Kuopion Inkilänmäelle valmistui vuosi sitten Paavo-hankkeen tukemana kerrostalo 45 pitkäaikaisasunnottomalle.

Jaska, Aila, Hande ja Saku ovat asuneet talossa sen valmistumisesta lähtien.

Martti Roine

marttiroine ttyasunnot.fi

* Eino Leino: Jumalten keinu