Joensuu ja Y-Säätiö

  • 27.3.2015
  • Uutinen

1999-2000

Y-Säätiö ja Suomen Mielenterveysseura ry sekä Mielenterveyden Keskusliitto ry järjestivät vuosituhannen vaihteessa valtakunnallisen keräyksen nimellä: Koti särkyneelle mielelle. Keräyksen tulos oli hyvä. Mm. Tellervo Koivisto lahjoitti kirjansa tuoton n. 1,5 miljoonaa markkaa ja Jan-Magnus Jansson 2 miljoonaa Nokian osakkeina. Lisäksi ympäri maata kerättiin huomattava summa rahoja. Itse olin tuolloin Pohjois-Karjalan Mielenterveyden Tuki ry:n toiminnanjohtajana. Tapasin silloisen Y-Säätiön toimitusjohtaja Hannu Puttosen YTY:n matkalla Madridiin ja ystävystyimme.

Olin silloin myös Mielenterveyden Keskusliiton valtuuston puheenjohtaja. Olin siis perehtynyt sekä paikallisiin että valtakunnallisiin olosuhteisiin mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta. Y-Säätiön kanssa oli helppo rakentaa Joensuuhun asumispalveluja, koska Y-Säätiö otti heti suunnitteluun mukaan palvelun käyttäjiä. Rakennettiin alusta saakka alhaalta ylöspäin eikä niin kuin käy usein, että palvelun käyttäjät unohdetaan.

Kun saimme Y-Säätiön ja Pohjois-Karjalan Mielenterveyden Tuki ry:n sekä Joensuun kaupungin alusta lähtien mukaan tukiasuntohankkeeseen, on tuloksia palvelun käyttäjien ja heidän perheittensä kannalta syntynyt. Asumispalvelujen kautta on kuntoutuminen alkanut monien kohdalla ja syrjäytyminen on pysähtynyt. Ajatus siitä, että estetään asumispalvelujen ja järkevän yhteistyön avulla syrjäytyminen on onnistunut ja näen tämänkaltaisen tärkeänä. Suurkiitokset siitä kaikille osapuolille!

Raimo Matikainen

Mielenterveysaktivisti