Helsingin Sanomat vuonna 2020: Helsingin kaupunki ja Y-Säätiö poistivat asunnottomuuden!

  • 12.12.2013
  • Uutinen

Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää Helsingin Vartiosaareen rakennettavaksi 5000 -7000 asuntoa

Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää Helsingin Vartiosaareen rakennettavaksi 5000 -7000 asuntoa. Vartiosaaressa sijaitsee huvila, joka on ollut asunnottomien ja asunnottomuutta kokeneiden henkireikä jo yli 20 vuoden ajan. Edustamani yhdistyksen asunnottomat miehet, yhdistyksen vapaaehtoiset ja viime vuosina myös koevapausvangit ovat peruskorjanneet yhden saarella olevan huvilan alusta loppuun ja rakentaneet sinne rantasaunan, majoitusmökkejä, kodan sekä verstas – ja huoltorakennuksen. Viime kesänä remontoitiin sauna lattiasta kattoon lahjoitusten turvin.

Kun pitkäaikaisasunnottomien miesten asumisyksikkö Sällikoti aloitti toimintansa vuonna 2007, osa Sällikodin päihdeongelmista kärsivistä miehistä vietti Vartiosaaren tilalla joulun, uuden vuoden, pääsiäisen sekä juhannuksen kokonaan ilman päihteitä. Useat asunnottomat ovat vuosien varrella virkistyneet saarella eripituisia jaksoja kukin tarpeensa mukaan, saaneet elämän ja asunnon syrjästä kiinni. Kun joku on tuntenut tarvetta korjata tai rakentaa jotakin, on yhdistys hankkinut tarvikkeet ja työkalut. Tarina kertoo, että yhdistyksen perustaja haki asunnottomat miehet veneellä Hakaniemestä saareen ja vaihtoi pullot vasaraan.

Lähes kaikki Vartiosaaren rakentamista koskevat lausunnot puolsivat Vartiosaaren kehittämistä nimenomaan virkistysalueena. Myös maakuntakaavassa Vartiosaari on merkitty virkistysalueeksi. Saarella on edustamani yhdistyksen lisäksi lukuisia muitakin yhteisöjä, jotka ovat tarjonneet tuhansille helsinkiläisille toimintaa ja virkistystä useiden vuosien ajan. Yhdistys otti kantaa virkistysvaihtoehdon puolesta, koska – saarelle suunniteltu ”omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa” tarkoittaa tietysti ”varakkaiden, hyvin toimeentulevien hyvin kalliita uniikkiasuntoja”.

Y-Säätiön tavoitteena on rakentaa yli 1000 kohtuuhintaista asuntoa pääkaupunkiseudulle lähitulevaisuudessa. Mutta pistetään paremmaksi; rakentakoon Y-Säätiö ne 5000 asuntoa Vartiosaareen. Elon laskuopin mukaan silloin kaikki pääkaupunkiseudulla oleskelevat asunnottomat saadaan asutettua ja ylikin jää.  Aiemmin olen esitellyt ulkomailla, ettei kaikilla suomalaisilla asunnottomilla ole välttämättä asuntoa, mutta kesämökki heillä kuitenkin on ja vieläpä merenrannalla. Nyt kun asunnottomat vielä otetaan mukaan Vartiosaaren rakentamiseen jo suunnitteluvaiheessa, asunnottomat eivät ainoastaan asu merenrannalla, vaan ovat suunnitelleet kokonaisen saaristokaupunginosan. Tämä uutinen olisi kova juttu jo kansainvälisestikin. Helsingin kaupunki ja Y-Säätiö poistaisivat asunnottomuuden koko pääkaupunkiseudulta yhdessä asunnottomien kanssa.

Sanna Lehtonen

Kirjoittaja on asunnottomien perustaman yhdistyksen toiminnanjohtaja