Rakennutamme energiatehokkaita vuokrakoteja Kuopion Päivärantaan

  • 2.9.2021
  • Uutinen

Osoitteeseen Vaahteratie 22 valmistuu vuonna 2022 39 ARA-vuokra-asuntoa. M2-Kodit on kiinnittänyt niiden suunnittelussa erityistä huomiota energiatehokkuuteen.  

Y-Säätiön M2-Kodit rakennuttaa Kuopion Päivärantaan kohtuuhintaisia vuokrakoteja. Asunnot valmistuvat kahteen eri osaan: kolmikerroksiseen kerrostaloon sekä kaksikerroksiseen luhtitalo-osaan.

Talot syntyvät purkavan täydennysrakentamisen keinoin. Alueella on aiemmin sijainnut kolme M2-Kotien rivitaloa sekä liikerakennus. Kiinteistöt tulivat elinkaarensa päähän. Nyt nämä kaksi erillistä tonttia on yhdistetty kaavamuutoksella.

Energiatehokkuus huomioitu rakentamisessa ja talotekniikassa

M2-Kotien vuokratalo on valmistuessaan A-energialuokassa, eli sen suunnittelussa ja rakentamisessa on käytetty erityistä huomioita energiatehokkuuteen.

Talotekniikassa ympäristöystävällisyys on huomioitu muun muassa asuntokohtaisen ilmanvaihdon avulla, joka parantaa energiatehokkuutta. Asunnot ovat valmistuessaan myös kauttaaltaan lattialämmitettyjä. Ratkaisu lisää asumisviihtyvyyttä, mutta on myös perinteiseen patterilämmitykseen verrattuna energiatehokkaampi vaihtoehto.

”Asumisen energiankulutukseen vaikutetaan myös sillä, että talojen lämmitys toteutetaan maalämmön avulla ja katolle asennetaan aurinkopaneeleita, joiden tuottaman sähkön avulla maalämpöjärjestelmän pumppuja pyöritetään”, kertoo M2-Kotien projektipäällikkö Riku Lehtiö.

Energiatehokkaiden vuokratalojen rakentaminen tukee Y-Säätiö-konsernin vuosien 2020—2030 strategiatavoitetta. Y-Säätiö pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä.

Kohtuuhintaisia vuokrakoteja

Rakentaminen aloitetaan syyskuussa. Uudet asukkaat pääsevät muuttamaan arviolta loppuvuodesta 2022. Urakoitsijana toimii Rakennusliike Soimu Oy.

Kaikki yhteiskunnalliseen Y-Säätiö-konserniin kuuluvan M2-Kotien rakennuttamat vuokratalot ovat ARA-kohteita, eli ne ovat valtion tuella rakennettuja ja niiden vuokrat ovat säädeltyjä. Tämän vuoksi asukasvalinnoissa noudatetaan tarveharkintaa ja varallisuusrajoja.