Elämää Joensuun senioripihassa

  • 1.6.2015
  • Uutinen

Matti ja Maija 2014

Maija-talon alkutaival

Ensimmäiset ikäihmiset muuttivat Senioripihaan läheistensä avustamana aprillipäivänä 2014. Hulinaa ja huisketta riitti useammalle viikolle, kun vastavalmistuneet Y-Säätiön rakennukset otettiin käyttöön ja talo sai uudet asukkaat ja työntekijät! Kaikki 75 vuokra-asuntoa täyttyivät heti ja asunnon jonottajia riittää edelleen. Isoimmat huoneistot ovat pariskunnille, joten kaiken kaikkiaan talossa on 84 asukasta. Tavoitteena on, että asunnoista tulee koteja näille ikäihmisille!

Maija-talon 75 asunnosta 20 on pienryhmäkotiasuntoa. Jokaisessa kerroksessa on yksi pienryhmäkotiasumisen yksikkö, joka käsittää 4 erillistä yhden hengen asuntoa ja yhteisen ryhmätilan, jossa ruokaillaan ja seurustellaan. Kaikilla pienryhmäkotiasukkailla on hoito- ja palvelusuunnitelma, jonka mukaan he saavat päivittäisen hoidon ja hoivan Joensuun kaupungin kotihoidolta.

Talon ylimmässä kerroksessa on pyykkitupa kuivaushuoneineen, saunaosasto ja saunatupa, joka on talon yhteisöllisyyden ja osallisuuden sydän. Se on talon asukkaiden oma yhteinen ja avoin tila, jossa järjestetään virike- ym. toimintaa. Siellä on pidetty jo monet juhlat. Se on myös paikka, jossa luetaan päivän lehdet, ratkotaan yhdessä päivittäiseen elämään liittyviä haasteita, tutustutaan toisiimme sekä saadaan tukea toinen toisiltamme. Kun tuntee olonsa yksinäiseksi, voi piipahtaa saunatuvalle.

Rippikouluikäisiä eivät talon ihmiset enää ole. Itsenäisen asumisen puolen asukkaiden keski-ikä oli viime vuoden vaihteessa 78 vuotta ja pienryhmäkotipuolella 86 vuotta. Nuorin asukas on 62 ja vanhin 93 vuotta. Kaikista asukkaista miehiä on 20. Asukasvaihtuvuus on melko korkea, sillä reilun vuoden aikana kymmenen asukasta on kuollut, viisi on muuttanut tehostetun palveluasumisen asuntoon ja kaksi takaisin entiseen kotiin. Muuttoliikennettä siis riittää.

Haasteena on se, että Maija-talossa asuu terveydeltään ja toimintakyvyltään varsin heikkoja ikäihmisiä. Huono liikuntakyky ja näkö sekä muistisairaus näkyvät päivittäisessä elämässä. Ne heikentävät monen asukkaan itsenäistä elämää ja lisäävät ulkopuolisen avun tarvetta. Toki joukossa on myös hyväkuntoisia asukkaita, joista on apua ja turvaa muille. Onpa heistä talon seremoniamestareiksikin.

Maija-talon asukkaat ovat tyytyväisiä siisteihin, valoisiin ja hyvin äänieristettyihin tiloihin. Sauna on erittäin hyvä; oma ja yhteinen saunavuoro onkin monelle asukkaalle viikon kohokohta.  Muutamissa asunnoissa on ns. elinkaarikeittiö ja madalletut keittiön työtasot, joista on tullut paljon positiivista palautetta. Näitä toivotaan lisää, sillä kaikki satsaukset esteettömyyteen ovat tärkeitä ikäihmisten elämää helpottavia asioita.

Taloa pidetään turvallisena. On turvallista, kun talossa on emäntä, johon voi ottaa yhteytta ja jolta voi saada apua mitä erilaisimmissa asioissa. Välillä laastaroidaan haavaa, mutta välillä sydäntäkin. Avainlätkät ovat mitä mainioimmat, sillä heikkonäköinen ja käsivoimiltaan heikko ikäihminen voi saada itse oven avatuksi. Toki sattuuhan sitä joskus, että avainlätkä unohtuu kotiin. Mutta soitto emännälle, joka tulee avaamaan oven ja päästää omaan kotiin. Elämä on taas mallillaan.

Sprinklerijärjestelmä on osoittautunut jo pariinkin otteeseen hyväksi turvallisuustekijäksi, sillä ensimmäisellä kerralla hälytyksen ja vesisuihkun aiheutti mikrossa savuava kroisantti ja toisella kerralla 12 kilogramman joulukinkku, josta rasva tirisi uunipinnoille ja aiheutti paljon savua. Säikähdyksellä selvittiin ja opiksi otettiin; uunikin onnistuttiin saamaan puhtaaksi.

 

Matti-talo Senioripihan keskiöön

Matti-talo valmistui helmikuun 2015 lopussa.  Moni Maija-talon asukas käy ruokailemassa tai nauttimassa kahvikupposen Matti-talon Ravintola Suvannossa. Se on paikka, jossa voi saada terveellistä ruokaa ja viettää aikaa muiden ikäihmisten kanssa. Matti-talon kuntosali on Maija-talon asukkaiden suosiossa sekä kaikki ryhmätiloissa järjestettävät tapahtumat ja tuokiot. Siellä on myös Joensuun kaupungin ikäneuvola ja neuvontapalvelut ikäihmisille. Matti-talon alakerrasta kaavaillaan yhteistä olohuonetta ja vapaaehtoistoiminnan keskusta joensuulaisille ikäihmisille.

Matti-talon ylemmissä kerroksissa on tehostetun palveluasumisen hoivakoti ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa tarvitseville ikäihmisille. Asuntoja on yhteensä 80 ja niiden pinta-ala on 25 neliömetriä. Omaa parveketta ja keittiövarustusta ei tehostetun hoivan asunnoissa ole, mutta yhteiset tilat ja terassit ovat sitäkin hulppeammat. Kattokerroksessa on saunaosasto ja saunatupa.

Matti-talosta avautuvat näkymät vapaarahoitteisen Martta-talon työmaalle. Ensimmäisiä muuttoautoja Martan yhteensä noin 80 omistus- ja vuokra-asuntoon odotellaan vuoden 2016 lopussa. Martan valmistuttua Senioripiha-kortteli tarjoaa kodin noin 250 joensuulaiselle ikäihmiselle. Rollaattorilla kulkijoita onkin odotettavissa yhä enemmän lähitulevaisuudessa.

 

Jaana Huohvanainen Senioripiha