Kehysriihessä on turvattava rahoitus asunnottomuuden poistamiseen ja ehkäisyyn

  • 16.4.2025
  • Uutinen
  • Asunnottomuus, kannanotto, kehysriihi

Viime vuonna asunnottomuus kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaan yli kymmeneen vuoteen. Lisäksi häätöjen kasvu jyrkentyi entisestään. Y-Säätiö ja muut asunnottomuustoimijat korostavat, että tässä tilanteessa asunnottomuuden ennaltaehkäisystä ja asunnottomuustyöstä ei ole kehysriihessä varaa leikata.

Asunnottomuustoimijat luovuttivat tänään hallituspuolueiden edustajille kannanoton ja vetoavat hallitukseen, että se pitäisi kehysriihessä kiinni tavoitteestaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä.

”Asunnottomuuden merkittävä vähentyminen on ollut suomalaisen hyvinvointivaltion yksi kirkkaimmista onnistumisista. Siihen on päästy panostamalla kokonaisvaltaiseen järjestelmään, jossa investoidaan ennaltaehkäisyyn ja asunnottomuutta kokevien auttamiseen. Asunnottomuutta poistavat rakenteet eivät voi olla leikkauskohteena tilanteessa, jossa asunnottomuus kasvaa”, kommentoi Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Turvaamalla asuminen omassa kodissa ehkäistään asunnottomuutta

Jotta asunnottomuutta voidaan vähentää, on tuettava ihmisten asumista ja varmistettava, että asunnottomuuden riski pysyy mahdollisimman matalana. Asunnottomuutta ehkäisevän asumisneuvonnan määrärahat sekä sosiaalitukien taso ovat keskeisiä nopeavaikutteisia toimia, joihin kehysriihessä voidaan vaikuttaa.

Asumisneuvonta ehkäisee tehokkaasti vuokravelkojen kasvua, häätöjä sekä asunnottomuuden riskiä nostavia asumisen kriisitilanteita. Asumisneuvonta on todettu kustannustehokkaaksi ja vaikuttavaksi tavaksi selvittää asumiseen liittyviä ongelmia.

Elinkustannusten nousu ja sosiaalitukiin tehdyt leikkaukset ovat heikentäneet pienituloisten mahdollisuuksia pitää kiinni omasta kodistaan. Asumistuen kuntakohtaiset enimmäisrajat eivät vastaa asumiskustannuksia ja luovat epävarmuutta monelle. Toimeentulotuen joustoa lisäämällä voitaisiin ehkäistä asunnottomuutta ja valmiiksi haastavassa asemassa olevien asumisen kriisiytyminen.

Koti kaikille on koko yhteiskunnan etu

Asunnottomuuden vähentäminen luo hyvinvointia koko yhteiskuntaan. Koti on perusoikeus ja turvaamalla kaikille oma asunto rakennetaan luottamusta, turvallisuutta ja vakautta. Asunnottomuuden ehkäisy tarkoittaa muun muassa kestävää asuntopolitiikkaa ja vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden hyödyt eivät rajaudu asunnottomuutta kokeneille.

Asunnottomuuden poistamisella on myös taloudellisia hyötyjä ja sillä pystytään vähentämään esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden kuormitusta.

”Asunnottomuutta voidaan ennaltaehkäistä ja poistaa toimilla, jotka luovat kustannussäästöjä yhteiskunnalle. Hallituksen oman asunnottomuustavoitteen saavuttaminen ei ole ristiriidassa valtiontalouden tasapainottamisen kanssa”, muistuttaa Ojankoski.

Investoinnit ennaltaehkäiseviin rakenteisiin, kuten kohtuuhintaiseen asumiseen, toimivaan sosiaaliturvaan ja järjestöjen työn turvaamiseen, tuottavat hyvinvointia vuosikymmeniksi eteenpäin. Ilman näitä panostuksia syntyy enemmän asunnottomuutta kuin mitä pystytään poistamaan.

Kannanoton allekirjoittivat Y-Säätiön lisäksi Pelastusarmeija, Sininauhasäätiö, Moniheli ry:n Katto-toiminta, Diakonissalaitos, Vailla vakinaista asuntoa ry ja Nuorisoasuntoliitto NAL ry. Tutustu koko kannanottoon linkistä.