Tuulta purjeisiin Itäkeskuksessa

  • 23.5.2025
  • Jiippi

Olen purjehtinut itse pienestä asti ja toiminut valmentajana noin kymmenen vuotta. Innostuin harjoittelusta Jiippi-hankkeessa, koska sen toimintaan kuuluu vahvasti seikkailukasvatusta ja purjehdusta. Pääsin vetämään harjoitteluni kautta kolmen kerran jollapurjehduskoulutuksen Jiipin osallistujille.

Hankkeessa ei ole aikaisemmin pidetty jollapurjehdukseen liittyvää teoriakoulutusta, joten lähdimme liikkeelle perusasioista. Käsittelimme teoriaopinnoissa muun muassa veneen osia, tuulen ja purjeen dynamiikkaa sekä ajotekniikkaa sekä turvallisuuteen liittyviä asioita.

Koulutuksessa käsiteltiin myös köliveneen ja kevytveneen eroja. Kevytveneessä oman painon siirroilla on suuri merkitys veneen pystyssä pitämiseen. Jollailussa on myös tärkeää oppia, milloin vene on rauhallisimmallaan ja kuinka peräsimellä ja skuuttauksella voi vaikuttaa jollan liikkeisiin. Mietimme myös, miten välttää vahinkokäännöksiä.  

S/Y Hottis on kuivaharjoitteluun muokattu vanha vanerijolla. Sen alla on pyörät, joten sillä pystyy harjoittelemaan melko aidon tuntuisia liikeratoja.

Teorian lisäksi käytännön harjoittelua tehtiin simulaattorin avulla. Simulaattorilla pystyy kätevästi harjoittelemaan muun muassa ohjaamista ja skuuttaamista eli purjeen säätämistä kulkusuuntaan nähden. Simulaattorissa harjoiteltiin myös vendaa (käännös vastatuulessa) ja jiippiä (käännös myötätuulessa).

Kävimme myös läpi halssit ja kurssin nostamisen sekä laskemisen. Ensimmäisellä kerralla käytimme perinteistä optimistijollasimulaattoria, jossa jolla on nostettu pyörivän alustan päälle.

Toisella simulaattorikerralla käytössämme oli hieman suurempi, paremmin aikuisille soveltuva jolla, jonka pohjaan oli asennettu pyörät. Näiden pyörien ansiosta pystyimme liikuttamaan venettä melko aidon tuntuisesti ottaen huomioon tuulen suunnan, peräsimen liikkeet ja skuuttauksen. Simulaattorilla harjoittelu on todella hyvä ja tehokas tapa oppia asioita harjoittelun alkuvaiheessa.

Teoriaosuus toteutettiin Valo-Valmennusyhdistyksen toimitila Lysiksessä Itäkeskuksessa. Simulaattoriosuudet  toteutettiin ulkona Lyypekinkujalla, jossa purjeveneen näkeminen herätti suurta hilpeyttä.

Osallistujat olivat motivoituneita ja halusivat oppia uusia asioita sekä syventää jo opittua. He esittivät todella hyviä tarkentavia kysymyksiä asiakokonaisuuksiin ja yksityiskohtiin liittyen.

Kuten Jiipin toiminnassa on tapana, myös koulutuskerrat alkoivat ryhmäyttävillä harjoitteilla ja leikeillä.   Jokaisella koulutuskerralla kerättiin osallistujilta kirjallinen reflektio anonyymisti.

Palaute otettiin huomioon seuraavaa koulutuskertaa  rakennettaessa. Palautteesta tuli esille esimerkiksi se, että teorian opettelu on lievittänyt jännitystä liittyen kesällä toteutettaviin käytännön jollapurjehduskokeiluihin. Hienoa oli huomata palautteesta, että koulutuksen jälkeen moni odottaa innolla tulevaa kesää ja jollapurjehdusta vesillä.

Kuvassa harjoitellaan SPV:n optimistijollasimulaattorilla Lyypekinkujan iltavalaistuksessa. Osallistujapalautteen mukaan ”Simulaattorilla harjoittelu oli hauskaa ja opettavaista.”

Myös simulaattorilla harjoittelu koettiin hyödylliseksi ja mukavaksi tavaksi oppia asioita: -”Simulaattori antaa hyvät peruskäsitteet ohjauksesta ja tilan käytöstä”. Palautteen perustella teoria- ja simulaattorikoulutukselle asetetut tavoitteet toteutuivat hyvin. Kun teoriasta ja liikeradoista on jo jonkinlainen kokemus, helpottuu vesillä tapahtuva toiminta.

Toiminnan tavoitteena oli myös osoittaa, että purjehdus kuuluu kaikille. Lajin aloittaminen ei edellytä välttämättä oman veneen hankkimista. Veneilyseurat pitävät alkeiskoulutuksia ja ohjattua jolla- ja kölivenetoimintaa. Purjehdustoimintaa järjestävät myös erilaiset säätiöt ja yritykset

Koin koulutuksen pitämisen mielekkääksi ja hyvien kysymyksien kautta opin tarkastelemaan jollapurjehduksen aihealueita laajemmin eri näkökulmista. Oli hienoa nähdä jokaisen osallistujan kehittyminen ja sisäinen motivaatio oppia uusia asioita.

Vaikka purjehdukselliset opit eivät lukeudu hankkeen tai merivalmennusmenetelmän päätavoitteisiin, koulutukseen osallistuneet jiippiläiset oppivat joitakin purjehduksen perusasioita, josta on hyötyä myös suurilla purjealuksilla ja -laivoilla seilattaessa.

Toivon, että koulutus tarjosi kaikille mahdollisuuden oppia uusia asioita ja sytytti kipinän purjehdukseen. Tähän viittaa ainakin osallistujilta keräämäni palaute: ”Kaatuminen jännittää vähän, mutta teoriaopetus helpotti hieman”, yksi raportoi.  Toisella oli jo kiire vesille:

Nopeemmin! kesä heti tänne nyt!”