Blogi: Turvallisuus alkaa kodista

  • 15.7.2025
  • Blogi

Y-Säätiön kansainvälisten asioiden päällikkönä matkustan paljon. Vierailen kaupungeissa, joissa etsitään ratkaisuja asunnottomuuden vähentämiseen ja valitettavasti lähes poikkeuksetta kaupunkien katukuvan kontrasti asunnottomuuden näkökulmasta esimerkiksi Helsinkiin verrattuna on ollut silmiin pistävä.

Asunnottomuus katukuvassa heijastuu nopeasti omaankin turvallisuuden tunteeseen. Ei siksi, että asunnottomuutta kokevat olisivat uhkaavia. Yhteiskunta, jossa turvaa ei ole jaettu kaikille, tuntuu uhkaavalta. 

Turvallisuudesta puhutaan nyt Suomessakin paljon. Se on ymmärrettävää: maailmassa, jossa epävarmuus lisääntyy, ihmiset tarvitsevat turvaa. Mutta todellinen turvallisuus ei synny vain kovia keinoja käyttämällä, kuten poliisien lisäämisellä, valvonnalla tai rangaistusten kiristämisellä. Turvallisuus syntyy siinä, miten pidämme huolta toisistamme.  

Koti on elämisen kulmakivi. Se on paikka, josta käsin rakennetaan elämää, perheitä ja yhteisöjä. Ilman kotia ihminen jää kaiken ulkopuolelle. Ulkopuolisuuden kasvaessa kasvaa myös yhteiskunnallinen turvattomuus. Jaettu turvallisuuden kokemus tarkoittaa sitä, että tarjoamme turvaa etenkin heille, joille turvattomuus on todellinen uhka. 

Eriarvoisuus kasvattaa turvattomuutta 

Viime vuosien elinkustannusten nousu sekä sosiaaliturvaleikkaukset ovat heikentäneet monen mahdollisuuksia selviytyä arjestaan. Kun rahat eivät riitä vuokraan, lääkkeisiin tai ruokaan, epävarmuus kasvaa.  

Richard Wilkinson ja Kate Pickett esittelevät The Spirit Level -kirjassa laajan tutkimusnäytön eriarvoisuuden yhteydestä erilaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Eriarvoisuutta ei tule nähdä vain yksilön ongelmana; se on yhteiskunnan yhteinen haaste. 

THL:n tuore Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen -raportti kertoo, että suuri osa suomalaisista kokee elämänsä turvalliseksi, mutta kokemus hyvinvoinnista on heikentynyt monilta osin viime vuosina. Raportissa kiteytetään terävästi eriarvoisuuden ja turvattomuuden vähentämisen laajat vaikutukset: ”koettua hyvinvointia edistetään parhaiten varmistamalla turvallinen elinympäristö, riittävä toimeentulo, toimivat palvelut ja vahvat lähiyhteisöt yhdenvertaisesti kaikille”  

Sosiaaliturva ei ole pelkkä menoerä, vaan se on sijoitus yhteiskunnan vakauteen. Kun ihmisillä on koti, toimeentulo ja tunne osallisuudesta, syntyy luottamus. Ilman näitä peruspilareita luottamus murtuu, ja sen mukana myös turvallisuus. 

Leikkauksilla voidaan lyhyellä aikavälillä tasapainottaa budjettia, mutta pitkällä aikavälillä seuraukset voivat olla raskaita: lisää asunnottomuutta, syrjäytymistä, pahoinvointia, levottomuutta ja kustannuksia. 

Jos haluamme vahvistaa Suomen turvallisuutta, meidän on aloitettava siitä, mistä turvallisuus syntyy: varmistamalla kaikille vakituinen asunto ja riittävä toimeentulo. Turvallisuus alkaa siitä, että jokaisella on koti.