”Kaupungeilla ja hyvinvointialueilla on työkalut asumisen ja asunnottomuuden kysymysten ratkaisemiseen.”  

  • 21.5.2025
  • Uutinen
  • Asunnottomuus, Asunto ensin, Y-Säätiö

Y-Säätiö on koonnut kevään alue- ja kuntavaaleissa valituille päättäjille tietoa asumisen tukemisen ja asunnottomuuden poistamisen merkityksestä sekä keinoja näihin asioihin vaikuttamiseen. 

Asumisen ja arjessa pärjäämisen haasteet ovat laajentuneet viime vuosina koskettamaan yhä useampaa suomalaista. Asumiseen liittyvät kysymykset, kuten asumisen kustannukset, asunnottomuuden kääntyminen nousuun, häätöjen kasvun voimistuminen sekä segregaatiokehityksen suunta, ovat nousseet voimakkaammin julkiseen keskusteluun ja haastavat päättäjiä ympäri Suomea. 

”Paikallisen ja alueellisen tason päättäjillä on paljon mahdollisuuksia ratkaista asumisen keskeisiä kysymyksiä. Asuinalueita ja palveluita kehittämällä rakennetaan hyvinvoivia kaupunkeja ja tasa-arvoista yhteiskuntaa.  

Kun valtio on esimerkiksi ottanut askeleen taakse asuntopolitiikassa, kaupunkien oma rooli ja vastuu korostuu. Vaikka monet yhtälön muuttujat, kuten asumistuen taso ja valtion tukeman asuntotuotannon rahoitus, perustuvat hallituksen päätöksiin, paikallinen ja alueellinen päätöksenteko on kriittisessä roolissa. Kaupungeilla ja hyvinvointialueilla on työkalut asumisen ja asunnottomuuden kysymysten ratkaisemiseen”, kertoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski.  

Jotta jokaisella on koti 

Y-Säätiö on koonnut kevään alue- ja kuntavaaleissa valituille päättäjille tietoa asumisen tukemisen ja asunnottomuuden poistamisen merkityksestä sekä keinoja näihin asioihin vaikuttamiseen. 

”Tietoon ja asiantuntijuuteen perustuvaan päätöksenteon tarve on korostunut nyt, kun julkistalouden säästöpaineet ovat suuret. Haluamme Y-Säätiössä tarjota tietoa ratkaisuista, jotka ovat vaikuttavia ja tuloksellisia.  

Esimerkiksi Asunto ensin -mallin avulla asunnottomuus laski Suomessa yli kymmenen peräkkäistä vuotta. Tiedämme myös, että kun asunnottomille kokeville järjestetään asunto ja tarvittava tuki, asunnottomuuden kustannukset yhteiskunnalle vähenevät ja saadaan merkittäviä kustannussäästöjä. Investoinnit Asunto ensin -työhön maksavat siis itsensä takaisin”, sanoo Ojankoski. 

Tuloksellinen asunnottomuustyö on Suomessa perustunut yhteistyöhön ja jaettuihin tavoitteisiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen on siirtynyt hyvinvointialueiden vastuulle, mutta asuminen ja siihen liittyvä päätöksenteko on edelleen kunnilla. Asunnottomuuden vähentämiseksi on tärkeä varmistaa, että yhteistyö kuntien ja hyvinvointialueiden välillä toimii. Y-Säätiön suositukset päättäjille onkin jaoteltu hyvinvointialueiden ja kuntien yhteisiin asioihin sekä kunta- ja aluepäättäjien omiin vastuualueisiin. Voit tutustua suosituksiin alla:

Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteiset asiat

Tavoitteena asunnottomuuden poistaminen


Hallitus on asettanut tavoitteeksi pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen vuoteen 2027 mennessä ja ohjelmassa ovat mukana suurimmat kunnat ja hyvinvointialueet. Kuntien ja hyvinvointialueiden on tehtävä asunnottomuuden poistamiseksi yhteinen toimenpideohjelma, joka sisältää tavoitteet, työnjaon, vastuut sekä yhteistyön syventämistä keskeisten toimijoiden välillä.

Verkostoyhteistyö


Asumisen turvaaminen, asunnottomuuden ennaltaehkäisy ja asunnottomuustyö perustuvat vaikuttavimmillaan hyvään yhteistyöhön. Haasteita ei selvitä kukaan yksin: mukaan tarvitaa ainakin sote-sektori, asumisen toimijat, palvelun tuottajat, järjestöt sekä kokemusasiantuntijoita ja asukkaita. Päättäjien on tärkeä varmistaa, että verkostoyhteistyön rakenteet ovat kunnossa ja verkostot ovat kattavia.

Ajantasainen tilannekuva


Asunnottomuuden poistamiseksi tarvitaan oikea tilannekuva ja ajantasaista seurantaa asunnottomuuden kehityksestä päätöksenteon tueksi ja palveluiden kehittämiseksi. Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee seurata ympäri vuoden asunnottomien määrän kehitystä, huolehtia sosiaalisesta raportoinnista sekä julkaista tätä yhteiskunnallisesti arvokasta tietoa.

Huolehdi näistä kuntapäättäjänä

Asumisneuvonta


Asumisneuvonta ehkäisee tehokkaasti vuokravelkoja, häätöjä ja asunnottomuutta. Asumisneuvonta luo yhteiskunnallisia kustannussäästöjä: esimerkiksi kunnallisten vuokrayhtiöiden vuokravelkojen vähentymisen kautta. Kunnat voivat saada avustusta asumisneuvonnan tarjoamiseen kaikille kunnan asukkaille Valtion tukeman asuntorakentamisen keskuksesta vuoteen 2027 saakka. Varmista, että kuntasi tarjoaa riittävästi asumisneuvontaa ja, että asumisneuvonnan resurssit turvataan myös vuodesta 2027 eteenpäin.

Kuvassa perhe viettämässä aikaa kiinteistön pihalla.

Kohtuuhintainen asuminen


Valtion tukemaa asuntokantaa rakentamalla luodaan mahdollisuuksia hyvään ja sosiaalisesti kestävään asumiseen. Näin vahvistetaan kunnan elinvoimaa, ehkäistään segregaatiota ja luodaan edellytyksiä asunnottomuuden vähentämiselle. Monipuolisen asuntorakenteen turvaamiseksi kuntien tulee varmistaa, että vähintään 20 % asuntorakentamisesta on yleishyödyllistä valtion tukemaa asuntotuotantoa. Kunnat voivat luoda myös omia malleja kohtuuhintaisen asuntotuotannon varmistamiseksi.

Huolehdi näistä aluevaltuutettuna

Asunto ensin

Asunnottomuustyön tuloksellisuus Suomessa on perustunut Asunto ensin -malliin. Mallin kulmakivet ovat oma asunto ja yksilön tarpeisiin vastaavat tukipalvelut. Varmista, että asunnottomuustyö perustuu Asunto ensin -malliin, eikä resursseja hukata tehottomiin tilapäisratkaisuihin, jotka eivät tuota pysyviä tuloksia. Asunto ensin -mallia voidaan toteuttaa sekä asumisyksiköissä että muussa asuntokannassa.

Lue lisää Asunto ensin -mallista

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntöä on kiristetty monella hyvinvointialueella. Nämä tuet ovat kriittisiä asunnottomuuden ehkäisyssä ja asumisen turvaamisessa. Toimeentulotuen myöntämisen tiukentaminen voimistaa asunnottomuuden kasvua. Varmista, miten täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntöä säädellään ja miten vältetään asunnottomuusriskin kasvu.

Lisätietoa aiheesta

Saavutettavat palvelut asunnottomille

Kokemusasiantuntijatiedon perusteella tieto tarjolla olevista palveluista on hankalasti löydettävissä ja palveluita tarvitsevat jäävät helposti niiden ulkopuolelle. Varmista, että tietoa asunnottomille suunnatuista palveluista on matalalla kynnyksellä saatavilla. Asunnottomuutta kokevat tarvitsevat tietoa palveluista eri tavoin; tiedotus esimerkiksi verkkosivuilla ei riitä, vaan tarvitaan monipuolista ohjausta palveluihin.

Päiväkeskukset

Päiväkeskuksilla on valtava merkitys asunnottomille, joiden mahdollisuudet perustarpeiden täyttämiselle ovat todella kapeat. Varmista, että alueella järjestetään sosiaalihuoltolain vaatimia matalan kynnyksen päiväkeskuspalveluja ja, että ne vastaavat asunnottomuutta kokevien tarpeisiin. Voit tutustu päiväkeskuspalvelujen laatusuosituksiin linkistä.

Tutustu laatusuosituksiin