Asunnottomien yössä keskustellaan asumisen kalleudesta

Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä la 17.10. Teemana on ”Oma koti hurjan kallis”. Kansallismuseolta Helsingistä tuleva verkkolähetys on kaikille avoin.

Asunnottomien yön tapahtumissa nostetaan tänä syksynä esille asumis- ja velkaneuvonnan merkitys. Asumisneuvonnasta on tulossa lakisääteistä Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaisesti. Tämän pitäisi varmistaa, että palvelu on tarjolla kaikille.

Asunnottomien yön järjestäjien huolena on, että onko kuntien sitoutuneisuus ja resurssit riittäviä. Lisäksi koronan tuomat taloudelliset vaikutukset saattavat näkyä myös asumisneuvonnan kysynnän kasvuna.

Asumisneuvojilta tukea kaikkiin asumisen kysymyksiin

Järjestöjen tarjoama asumisneuvonta auttaa asunnottomia ja asunnottomuusuhan alla olevia. Asumisneuvonnassa kävijän tilannetta selvitetään aina kokonaisvaltaisesti ja pyritään turvaamaan asumisen jatkuminen.

Taloudelliset ongelmat, pienituloisuus ja velkaantuminen kasvattavat riskiä joutua asunnottomaksi. Y-Säätiön asumisneuvojat tukevat kaikissa asumiseen liittyvissä kysymyksissä matalalla kynnyksellä.

Tapahtuma pääosin virtuaalisesti

Koronavirustilanteen vuoksi Helsingin Asunnottomien yö -tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Lähetys on kaikille avoin. Yhteistyökumppanina on KansallismuseoTapahtumassa on mukana esiintyjiä ja paneelikeskusteluja.

Pieniä kohtaamisia järjestetään eri puolilla Helsinki ja muuta maata, jos koronatilanne sallii. Ohjelmassa on muun muassa hiustenleikkuuta, ruokatarjoilua, vaatejakoa ja yöpymispaikkoja.

Asunnottomien yön toimijat haluavat muistuttaa, että asunto on perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottomuuden keskeisin juurisyy on kasvukeskuksissa korkeat vuokrat ja pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

Jokainen voi osallistua Asunnottomien yön -tulien sytyttämiseen

Yleisö voi osallistua Asunnottomien yö -tapahtumaan eri puolilla Suomea sytyttämällä Asunnottomien yön tulet 17.10. klo 19. Tuleksi käy kynttilä, led-tuikku tai vaikkapa ulkotuli. Jaa kuva somessa tunnisteella #asunnottomienyö.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli 4 600 asunnotonta ihmistä. Yli puolet Suomen asunnottomuutta kokevista oli pääkaupunkiseudulla. Nuorten, alle 25-vuotiaiden määrä oli 850. Asunnottomuutta kokevia naisia oli 1 190. Maahanmuuttajataustaisia oli 1 100.  264 perhettä oli ilman kotia. Niissä oli 275 lasta.

Suomessa asunnottomuus ei juurikaan näy katukuvassa, eivätkä kaikki asunnottomuutta kokevat näy tilastoissa. Osaltaan tämä johtuu siitä, että liki 70 prosenttia asunnottomuutta kokevista on piiloasunnottomia eli he nukkuvat tuttavien tai sukulaisten luona.

Asunnottomien yötä vietetään lauantaina 17.10.2020 eri puolilla Suomea. Asunnottomien yö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton tapahtuma, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.

Helsingin päätapahtuma järjestetään tänä vuonna koronatilanteen vuoksi virtuaalisena. Yhteistyökumppanina on Kansallismuseo, josta tulee verkkolähetys lauantaina klo 16 alkaen.

Lisätietoja Asunnottomien yön verkkosivuilta