Jukka Jalosesta tuli oman kodin tärkeydestä muistuttavan kampanjan keulakuva – ’’Oma koti on ihmisoikeus’’

  • 20.3.2023
  • Uutinen
  • Jukka Jalonen, Kampanja, Tiedote, Y-Säätiö

Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen on antanut kasvonsa Y-Säätiön uudelle kampanjalle ’’On etuoikeus voida tulla kotiin’’. Kampanjassa tuodaan esiin oman kodin merkityksellisyyttä ja ensisijaisuutta ihmisen hyvinvoinnille. Kampanjan tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta asunnottomuudesta, joka on yhä merkittävä ongelma Suomessa.

Kuvassa Jukka Jalonen on juuri saapunut kotiinsa ja on riisumassa takkia päältään. Ilta-aurinko valaisee Jalosen kasvot ja heittää varjon kiinnivedettyyn ulko-oveen. Kuvassa on rauhallinen ja palkitseva tunnelma, joka välittää kotiinpaluun tuomaa rauhaa. Tämä on Y-Säätiön uuden kampanjan pääkuva, joka pyrkii herättämään keskustelua asunnottomuudesta Suomessa.

’’Halusin lähteä tukemaan yhteiskunnallisesti merkityksellistä aihetta. Oman kodin tulisi olla ihmisoikeus. Ilman vakituista osoitetta on vaikeaa saada elämäänsä järjestykseen, ja toivon että tämä kampanja saa ihmiset ottamaan asunnottomuuden tosissaan’’, Jukka Jalonen kommentoi. 

Y-Säätiö on poliittisesti sitoutumaton säätiö ja Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka on erikoistunut asunnottomuuden vähentämiseen tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Y-Säätiön kampanja pyrkii osoittamaan, että oma koti ei ole itsestäänselvyys vaan pikemminkin etuoikeus, sillä moni suomalainen elää ilman vakituista osoitetta. ARA:n tilastojen mukaan viime vuoden lopussa Suomessa oli 3 686 asunnotonta.

Asunnottomuus on yhteiskunnallinen haaste, jonka ratkaiseminen on mahdollista

Nykyisessä hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi asunnottomuuden puolittaminen vuoteen 2023 mennessä ja poistaminen vuoteen 2027 mennessä. Valtakunnallisella tasolla asunnottomuus on ollut viime vuosina laskussa, mutta paikallisesti ja ikäryhmistä erityisesti nuorten keskuudessa se on noussut.

Asunnottomuus tai sen uhka voi kohdata kenet vain. Paikkakunnan vaihto, työttömyys, päihdeongelmat, luottotietojen menettäminen tai perhetilanteen muutokset voivat muuttaa elämäntilanteen yllättäen. Asunnottomuus on merkittävä yhteiskunnallinen haaste, mutta Suomella on mahdollisuus olla maailman ensimmäinen asunnottomuuden poistanut maa. Avainasemassa on Asunto ensin -malli, jonka mukaan oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle.

’’Olen ollut etuoikeutettu, sillä olen saanut asua valtaosan elämästäni omassa kodissa. Haluan omalta osaltani tuoda näkyväksi sen, että kaikilla ei ole tätä etuoikeutta’’, Jalonen lisää.