Juhlavuoden kunniaksi tehdyt mosaiikkipöydät valmistuivat

  • 26.10.2023
  • Uutinen

Y-Säätiön 35-vuotisen historian kunniaksi tilatun Oodi Y:lle -teoksen mosaiikkipöydät ovat valmistuneet. Pöydät on asennettu Y-Säätiön omistaman M2-Kotien kiinteistöjen yhteyteen Tampereelle, Porvooseen, Helsinkiin ja Vantaalle.

Oodi Y:lle -teos tilattiin osallistavista teoksistaan tunnetuilta nykytaiteilijoilta Tellervo Kalleiselta ja Oliver Kochta-Kalleiselta.Taiteilijat suunnittelivat teoksen, joka koostuu kymmenestä graniittisesta pöydästä, joissa on viisi erilaista mosaiikkikuosia.

Musiikkipöydän mosaiikkikuviot muistuttavat ääniaaltojen liikettä.

Pöydät sisältävät yhteensä yli 17 000 mosaiikkipalaa, ja jokainen pala vastaa yhtä Y-Säätiön 35-vuotisjuhlien aikaan omistamaa vuokra-asuntoa. Mosaiikkipalat on valmistettu kierrätetystä lasista.

Oodi Y:lle taideteos käsittelee asumista, yhdessäoloa ja rinnakkain elämistä. Teos saa uuden digitaalisen ulottuvuuden ensi keväänä, kun teokseen kuuluva mobiilisovellus valmistuu. Sovelluksen avulla pääsee syventymään eri teemoihin ja teoksen maailmaan liittyviin äänityksiin. Taiteilijat toteuttavat äänitykset syksyllä liikkuvalla studiolla, joka pystytetään projektissa mukana oleviin kiinteistöihin.

Pöytälaatikko -nimiseen pöytään dokumentoidaan vapaaehtoisten asukkaiden pöytälaatikkorunoja, -kuvia, -tarinoita ja muita luovuuden ilmaisuja. Musiikkipöytään äänitetään asukkaiden eri tavoin tuottamia ääniä. Pelipöytään kerätään asukkaiden pelillisiä ideoita pöydän ympärillä toteutettavaksi. Kokemuksia osallistujien onnistuneista konfliktinselvittelyistä ja neuvotteluista äänitetään Neuvottelupöytään. Oodi Y:lle -pöytä puolestaan kätkee sisälleen Y-säätiön historiaa, ja kertoo työntekijöiden suulla organisaation matkasta alkuideasta keskeiseksi asunnottomuustoimijaksi. 

Taide osana asuinympäristöä

Teosta kokonaisuudessaan voi ihastella Tampereen Hervantajärvellä, sillä Oodi Y:lle teoksen muodostavat viisi pöytää löytyvät tänä vuonna valmistuneen M2-Kotien vuokra-asuntokohteen Lyyranpyrstö 2:n ympäristöstä. Tampereen taidemuseon Janne Kauppinen näkee julkisen taiteen olevan arvokasta ympäristölle ja asukkaille:

”Tampereen kaupunki panostaa vahvasti julkiseen taiteeseen. Keinoina ovat perinteinen taiteen prosenttiperiaate, kaupunginosakohtaiset taideohjelmat sekä taiteen kytkeminen tontinluovutusehtoihin. Tampereen Vuoreksen kaupunginosassa on tällä hetkellä jo yli sata julkista teosta. Vuoreksen lähellä sijaitseva Hervantajärvi on uusi luonnonläheinen asuinalue, jonne julkista taidetta valmistuu usean teoksen vuosivauhtia.

Hervantajärvelle ei ole laadittu varsinaista taideohjelmaa, mutta kaupungin tontinluovutusehdot edellyttävät, että tontille tulee sijoittaa taidetta. Alueelle valitut taiteilijat hyväksyy kaupungin Laaturyhmä, jossa taiteen asiantuntijana toimii Tampereen taidemuseon julkisen taiteen koordinaattori.

Taiteen sijoittamisella Tampereen kaupungilla on tavoitteena visuaalisesti näyttävän asuinympäristön lisäksi myös vaikuttaa myönteisesti asukasviihtyvyyteen.”

Neuvottelupöytään äänitetään asukkaiden onnistumisia neuvottelutilanteista. Pöytä on asukkaiden käytössä Lyyranpyrstön yhteisissä tiloissa.

Teoksen toinen kokonaisuus on jaettu eri kaupunkien kiinteistöjen yhteyteen ja yksi pöytä löytyy Y-Säätiön toimistolta Helsingistä.

Lisää tietoa Oodi Y:lle -teoksesta löytyy oodiyylle.fi -sivuilta.