Asunnottomuus on poistettavissa kahdessa hallituskaudessa

Avaintekijä asunnottomuuden poistossa on kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen. Tämän osoittavat useat esimerkit maailmalta. Y-Säätiön #Kotiin2026-hallitusohjelmatavoitteisiin on koottu keinot asunnottomuuden poistamiseen kahdessa hallituskaudessa.

”Asunnottomuuden poistaminen kahdessa hallituskaudessa on täysin mahdollista”, sanoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen. ”Asunnottomuus poistetaan rakentamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Lisäksi asumisneuvontaan ja muuhun asumissosiaaliseen työhön on osoitettava resursseja.”

Jotta asunnottomuus poistuisi, on Y-Säätiön mukaan rakennettava 5 000 kohtuuhintaista asuntoa lisää vuoteen 2022 mennessä. ARA-rakentamisen osuus on nostettava 30 prosenttiin uusilla asuinalueilla.

vaalitavoitteet2 Vaalitavoitteet3 vaalitavoitteet4 vaalitavoitteet5 vaalitavoitteet6
<
>
Y-Säätiön puheenjohtaja, Rakennusliiton Matti Harjuniemi kuvasi kohtuuhintaisten asuntojen merkitystä. "Jos koko homma jätetään markkinoille, on piru irti. Sen osoittavat kansainväliset esimerkit", hän sanoi.

”Useat esimerkit maailmalta osoittavat, että jos kohtuuhintaista asumista ei ole riittävästi, asunnottomuus räjähtää käsiin”, Kaakinen kuvaa. Näin on tapahtunut viimeisten vuosien aikana esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa.

Asunnottomuuden poistamisessa myös asumisen jatkuvuuden turvaaminen on keskeistä. Avainasemassa asumisen turvaamisessa on asumisneuvonta, johon on Y-Säätiön mukaan kohdennettava suoraa tukea. Nopea puuttuminen asumisen ongelmiin parantaa taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia sekä ehkäisee häätöjä ja säästää rahaa. Yhden asumisneuvojan työn julkistaloudelle tuottama säästö on vuodessa 43 000–85 000 euroa.

Y-Säätiö ehdottaa myös, että kunnat on sitoutettava erillisillä aiesopimuksilla asunnottomuustyöhön. Lisäksi kaupunkien kasvua on tuettava valtion tasolta infrainvestoinneilla. Panostusta on laitettava myös asunnottomuustilastoinnin parantamiseen, jotta ilmiön laajuus tulee näkyväksi.

Lue Y-Säätiön hallitusohjelmatavoitteet kokonaisuudessaan (pdf)

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Juha Kaakinen
puh. 020 702 0325

Mitä ajattelit jutusta?