Merivalmennus on merellä tapahtuvaa seikkailukasvatuksellista toimintaa. Sillä tarkoitetaan prosessia, joka hyödyntää sail training-menetelmää osana tiettyyn tavoitteeseen tähtäävää ryhmätoimintaa. Sail training -menetelmässä purjehdus ja purjealusolosuhteet toimivat alustana oppimiselle, jonka fokus on tyypillisesti esimerkiksi tiimityöskentelytaitojen, itsetuntemuksen ja sosiaalisten taitojen kehittymisessä.
Varsinaisten purjehdustaitojenoppiminen on toissijaista. Oppiminen tapahtuu purjehduksella yhdessä tekemällä ja kokeilemalla käytännössä. Sail training-purjehdukset eivät ole purjehduskursseja tai merenkulun koulutuksia, vaikka niiden aikana saattaakin oppia monia purjehduksessa tai merenkulussahyödyllisiä taitoja, kuten solmuja, purjeiden trimmaamista tai kartanlukua.
Merivalmennusmenetelmän toimivuudesta on näyttöä. Esimerkiksi Venda-hankkeessa tehtiin seurantatutkimusta, jonka perustella toiminta vahvisti osallistujien uskoa omiin kykyihinsä ja avasi uusia sosiaalisia verkostoja.
Jiippi-hankkeessa toteutetaan useamman päivän merivalmennusprosesseja Kuunari Helenalla yhteistyössä Suomen Purjelaivasäätiön kanssa. Lyhyempiä, yhden tai kahden päivän purjehduksia tehdään Luotsikutteri Pitkäpaadella, joka on Suomen Merimuseon omistama purjehtiva museoalus. Lisäksi osallistujille räätälöidään tarpeen mukaan muita purjehdustapahtumia ja -koulutuksia.
Haluatko tutustua menetelmään syvemmin tai kehittää sitä omassa toiminnassasi? Lataa tästä Venda-hankkeessa kehitetty Merelle-merivalmennusopas.