Y-Säätiö vähentää asunnottomuutta

Y-Säätiö vähentää asunnottomuutta

Tarjoamme kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja vähennämme asunnottomuutta. Y-Säätiö-konserni on Suomen neljänneksi suurin vuokra-asuntoja tarjoava vuokranantaja. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton toimija.

Jotta jokaisella olisi koti

Asunnottomuus tai sen uhka voi kohdata kenet vain. Paikkakunnan vaihto, työttömyys, päihdeongelmat, luottotietojen menettäminen tai perhetilanteen muutokset voivat muuttaa elämäntilanteen yllättäen.

Suomessa asunnottomia on ARAn selvityksen mukaan noin 7 100 (ARA 2018). Eurooppalaisessa vertailussa asunnottomuus Suomessa ei ole yhtä suuri ongelma kuin muissa maissa, mutta se ei vähennä ongelman vakavuutta.

Asunnottomuus kärjistyy aina yhteiskunnallisten ja taloudellisten kriisien yhteydessä.

Visiomme

Vuoden 2020 loppuun mennessä Y-Säätiö on Suomen merkittävin asuntotoimija ja halutuin vuokranantaja, joka kohtuuhintaisten asuntojen lisäksi edistää vuokralaistensa taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia.

Missiomme

Missionamme on edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja vähentää asunnottomuutta.

Teemme tämän lisäämällä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen määrää suomalaisissa kasvukeskuksissa, joissa kohtuuhintaisista asunnoista on pula. Rakennutamme uusia koteja ympäri Suomea. Hankimme myös erityisryhmille suunnattuja asuntoja ostamalla yksittäisiä huoneistoja asunto-osakeyhtiöistä vapailta markkinoilta.

Tavoitteenamme on vuokralaistemme taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin parantaminen.

Lisäämme myös tietoisuutta asunnottomuudesta ja tuotamme ratkaisuja rakentamiseen, asumiseen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

Avainlukumme

  • Omistamme reilut 16 650 vuokra-asuntoa yli 50 paikkakunnalla ympäri Suomea.
  • Erityisryhmille tarkoitettuja Y-Kotien vuokra-asuntoja on noin 6 500.
  • Y-Säätiö-konsernin omistamia M2-Koteja on noin 10 150.

Asunto ensin -periaate ohjaa toimintaamme

Oma koti jokaiselle on toimintamme lähtökohta ja perustehtävämme. Toimimme Suomessa aktiivisesti Asunto ensin -periaatteen kehittäjinä. Malli yleistyy nopeasti myös muissa maissa.

Ajattelemme, että jokainen ihminen ansaitsee kodin ja yksityisyyden tuoman rauhan. Monelle se on myös avain parempaan elämään.

Edistämme hankkeillamme asukkaiden sosiaalisten ja taloudellisten elämän edellytysten toteutumista. Tuotamme myös uusia ratkaisuja ja tietoa rakentamisesta, asumisesta ja asukkaiden hyvinvoinnista.

Kansainvälinen työ

Olemme koordinoijana eurooppalaisessa FEANTSA-kattojärjestössä (The European Federation of National Organisations Working with the Homeless). Järjestö ajaa asunnottomien asiaa laajasti Euroopassa.

Meidän lisäksemme FEANTSAn jäseniä Suomesta ovat Helsingin Diakonissalaitos, Vailla vakinaista asuntoa ry, Asukasliitto ja Nuorisoasuntoliitto.

Lisäksi olemme The Housing First Europe HUBin perustaja yhdessä FEANTSA-kattojärjestön kanssa. HUB kokoaa yhteen eurooppalaisia asunnottomuustoimijoita jakamaan tietoa, kouluttautumaan ja tekemään selvityksiä yhdessä.

Historia

Y-Säätiö perustettiin vuonna 1985 ratkomaan pahentunutta asunnottomuuskriisiä.

Lue lisää

Housing First -julkaisu

Tuottamamme käsikirja suomalaisesta asunnottomuustyöstä kansainväliselle yleisölle.

Lue lisää

Y-Säätiön säännöt

Toimintaamme ohjaavat säännöt kuvaavat, minkä puolesta teemme töitä.

Lue lisää
Muut sivustomme: m2kodit.fi | asuntoensin.fi | housingfirsteurope.eu