Asunnottomuus ei ole oma valinta

Asunnottomuus ei ole oma valinta

Kohdatessasi asunnottomuutta, on tärkeä muistaa, ettei asunnottomana eläminen ole kenenkään identiteetti. Asunnottomuus on olosuhde.

Oma asunto on ihmisoikeus, eikä asunnottomuus ole kenenkään ihmisen henkilökohtainen ominaisuus.

Asunnottomuus on olosuhde, joka voi kestää toisilla lyhyen ajan, toisilla vuosia.

Suomessa asunnottomuus on totuttu näkemään keski-ikäisten, päihteitä käyttävien miesten ongelmana. Tänä päivänä asunnottomuus koskettaa kuitenkin kaikkia ryhmiä, eikä se linkity automaattisesti päihteisiin. Viime vuosina tilastoissa ovat korostuneet erityisesti naisten ja nuorten osuudet.

Asunnottomuus voi olla yksittäisen kriisin lopputulos tai monien tapahtumien viimeinen etappi.

Asunnottomuus voi olla yksittäisen kriisin lopputulos tai monien tapahtumien viimeinen etappi. Se voi olla osoitus yhteiskunnan palvelurakenteen puutteellisuudesta, seurausta vaikeasta elämäntilanteesta tai yli sukupolvien periytyvistä ongelmista. Oma valinta se ei ole koskaan.

Harva viettää enää Suomessa öitään kadulla, mutta asunnottomuutta kokevat elävät epävarmoissa olosuhteissa. Jokaisella on oikeus omaan kotiin.

Lue viiden asunnottomuutta kokeneen tarinat. He kaikki asuvat nyt omissa kodeissaan.

Mitä tehdä, jos asunnottomuus uhkaa?

Jos sinua tai läheistäsi uhkaa asunnottomuus, kannattaa kääntyä pikaisesti oman kaupungin tai kunnan sosiaalitoimen puoleen. Heiltä voi selvittää, miten omalla paikkakunnalla on järjestetty apu akuuteissa asumiseen liittyvissä tilanteissa. Älä jää yksin.

Y-Säätiö on monien kaupunkien ja muiden toimijoiden asumisen yhteistyökumppani. Suurin osa asunnoistamme on jälleenvuokrattu kaupungeille ja muille toimijoille. Omistamiamme asuntoja haetaan suoraan heiltä. Vuokraamme itse pientä määrää Y-Koteja pääkaupunkiseudulla.

Tutustu myös M2-Koteihin, Y-Säätiön kokonaan omistamaan vuokrataloyhtiöön. M2-Kodit tarjoaa vuokra-asuntoja erityisesti kasvavista kaupungeista. Niitä vuokrataan ARA-ehdoin.

Katso myös muut vinkkimme asunnonhakuun.

 

 

Muut sivustomme: m2kodit.fi | asuntoensin.fi | housingfirsteurope.eu