“Siivoaminenkin tuntuu erilaiselta”

Mies, 18

“Siivoaminenkin tuntuu erilaiselta”

Mies, 18

18-vuotias mies sai ensimmäisen oman kodin Y-Säätiöltä. Hän osallistuu myös hankkeeseen, joka testaa työn ja asumisen yhdistämistä.

“Sain ensimmäistä kertaa elämässäni oman huoneen, kun muutin omaan kämppään vähän yli kaksi kuukautta sitten. Olen aiemmin asunut isän tai äidin luona sisarusteni kanssa. Välillä meitä oli neljäkin sisarusta saman katon alla. Viimeiset kolme vuotta asuimme isäni ja pikkuveljeni kanssa kaksiossa.

Olen nähnyt vierestä, kuinka vaikeaa kavereiden on ollut löytää asuntoa. Olen monesti kuullut, miten raskasta on juosta asuntoesittelystä toiseen ja saada joka kerta kieltävä vastaus.

Asunnonhaussa ihmiset lokeroidaan, ja monella on varmaankin ennakkoluuloja nuorta sinkkumiestä kohtaan. Tottakai vuokranantajat haluavat luotettavimman mahdollisen vuokralaisen.

Asunto merkitsee minulle omaa tilaa. Tuntuu, että minulla on ensimmäistä kertaa omia tavaroita.

Pääsin mukaan Oman muotoinen koti -hankkeeseen, jonka ideana on yhdistää nuorten työ ja asuminen. Asumme kämppiksen kanssa Y-Säätiön vuokraamassa asunnossa ja teemme töitä hankkeessa 20 tuntia kuussa.

Työnä on olla hyvä naapuri

Työmme on olla “hyvä naapuri”, eli auttaa alueen asukkaita arjen askareissa. Saatamme esimerkiksi käydä naapurin vanhusten kanssa kaupassa tai auttaa heitä tietokoneen käytössä.

Emme tunteneet kämppiksen kanssa etukäteen, mutta tulemme hyvin juttuun. Meillä on 60-neliöinen kaksio, jossa on molemmille omat huoneet sekä yhteinen keittiö ja vessa. Kaksi muuta hankkeessa mukana olevaa nuorta asuvat vastapäisessä rapussa. Olemme kaikki kuin kämppiksiä keskenämme, ja meillä on avaimet toistemme asuntoihin.

Neljä ensimmäistä yötä uudessa kämpässä olivat aika jännittäviä, kun nukuin makuupussissa patjalla eikä huoneessani ollut muita tavaroita. Jos kodissa ei ole mitään omaa, se ei tunnu kodilta. Totuin kuitenkin nopeasti, kun sain huonekaluja ja astioita. Hankin leveän sängyn, kun sellaiselle on vihdoin tilaa.

Asunto merkitsee minulle omaa tilaa. Tuntuu, että minulla on ensimmäistä kertaa omia tavaroita.

Kun asuu perheen kanssa yhteisessä kämpässä, melkein kaikki on yhteistä. Oli hauskaa huomata, miten siivoaminenkin tuntuu nyt erilaiselta. Lapsuudenkodissa se tuntui pakolliselta kotityöltä, mutta nyt kun siivoan ja kuuntelen musiikkia omassa kämpässäni, se on vapaa-aikaa.

Olen aika vähän kotona, koska minulla on paljon tekemistä. Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, ja teen järjestö- ja vapaaehtoistyötä nuorten ja lasten parissa. Järjestän leirejä, työpajoja ja tapahtumia.

Ajattelen, että jos elämä on matka, asunto on huoltoasema, lepopaikka. Haluan elää sillä ajatuksella, että koti on siellä, missä sydän on. Turvan ja lämmön tunteen voi löytää muuallakin kuin kotona.”

Juttu julkaistu Y-Säätiön kustantamassa kirjassa A Home of Your Own (2017).

Muut sivustomme: m2kodit.fi | asuntoensin.fi | housingfirsteurope.eu