Poismuuttoon liittyy monta hoidettavaa asiaa. Tee lähtöilmoitus ja palauta avaimet sovitusti. Myös muuttosiivous kuuluu asukkaalle.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanominen tulee aina tehdä kirjallisesti. Käytä irtisanomiskaavaketta. Se voi olla myös vapaamuotoinen paperille kirjoitettu ilmoitus.

Muista allekirjoittaa ja päivätä irtisanomisilmoituksesi. Irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi irtisanomiskuukauden lopusta.

Lähtöilmoitus

Muista ilmoittaa huoltoyhtiölle poismuutostasi.

Muista irtisanoa myös saunavuoro ja autopaikka, jos olet varannut sellaiset. Tee muuttoilmoitus uuteen osoitteeseen. Muista irtisanoa sähkösopimuksesi.

Avainten palautus

Pois muutettaessa palautetaan kaikki avaimet, myös itse teetetyt ja turvalukon avaimet.

Saat irtisanomisen yhteydessä tiedon siitä, mihin avaimet palautetaan. Ne palautetaan yleensä vuokranantajalle. Jos kaikkia avaimia ei palauteta, huoneiston lukko sarjoitetaan uudelleen. Kustannuksista vastaa pois muuttava asukas.

Vakuus

Vuokranantaja tarkistaa vuokrasopimuksen päätyttyä asunnon.

Vakuus palautetaan tarkastuksen jälkeen, jos asunto on kunnossa, vuokrasaatavia ei ole ja avaimet on palautettu.

Jos olet maksanut rahavakuuden, laita huoneiston irtisanomisilmoitukseen tilinumerosi, johon vakuus voidaan palauttaa.

Muuttosiivous

Asunto tulee luovuttaa tyhjänä, hyvässä kunnossa ja siivottuna.

Jos olet pitänyt kotisi siistinä, normaali pintojen puhdistus riittää. Tutustu muistilistaan:

Muista nämä asiat, kun teet muuttosiivousta

 • Varmista, että asuntoon ei jää tavaraa tai roskia. Muista tyhjentää ja siivota myös asuntokohtaiset varastot ja parveke.
 • Tarkista, että lattiat ovat siistit eikä ovissa tai seinissä ole tahroja. Pyyhi kaappien hyllyt, laatikostot ja leikkuulauta. Putsaa WC-istuin taustoineen, hanat ja suihkukoppi.
 • Pese ikkunat, jos ne vaativat sitä. Ikkunoiden ulkopintoja ei tarvitse pestä pakkaskaudella.
 • Tulppaa pyykin- ja astianpesukoneen tulo- ja poistoveden liitännät vesivahinkojen estämiseksi. Kokoa astianpesukoneen kohdalta mahdollisesti poistettu kaappi takaisin paikoilleen.
 • Tyhjennä ja puhdista jääkaappi. Sulata ja puhdista pakastin. Laita kytkimet 0-asentoon. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet auki. Puhdista myös jääkaapin ja pakastimen tausta ja syvennys.
 • Kun irrotat valaisimia, kiinnitä valaisimien kattorasian kannet/pistokkeet/sokerinpalat takaisin paikoilleen.
 • Puhdista liesi, uuni ja uunipellit. Puhdista myös lieden tausta ja syvennys.
 • Puhdista liesituuletin ja rasvasuodatin.
 • Siisti pölyt lämmityspattereiden väleistä.
 • Jätä kiinnitysproput ym. kiinnikkeet paikoilleen. Irrottaminen voi aiheuttaa isoja paikattavia koloja.
 • Ilmanvaihtoventtiileitä on keittiössä, WC:ssä, kylpyhuoneessa, saunassa ja vaatehuoneessa. Puhdista ne tarvittaessa, mutta älä muuta niiden säätöjä.
 • Jos olet itse hankkinut ovisilmän tai varmuusketjun, jätä ne paikoilleen. Sälekaihtimet jätetään myös muutossa paikoilleen.
 • Ilman lupaa tehtyjen muutostöiden ja rakennelmien (esim. parvi) korjaaminen ja poistaminen veloitetaan asukkaalta.
 • Muuttaessa syntyy usein paljon jätettä. Ongelmajätteet ja huonekalut eivät kuulu taloyhtiön jätekatokseen, vaan ne on vietävä itse asianmukaisiin jätteen keräyspisteisiin.

Asukas maksaa, jos vuokranantaja joutuu teettämään asuntoon siivouksen. Asukas vastaa kuluista myös, jos asunto tai varasto joudutaan tyhjentämään. Myös jätekatokseen jätetyn tavaran kuljettamisesta syntyvät kulut otetaan vuokravakuudesta tai peritään asukkaalta.