Muista muuttaessasi tehdä muutto- ja saapumisilmoitukset. Huolehdi myös sähkösopimuksistasi, kotivakuutuksesta ja etuuksistasi.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus kannattaa tehdä ajoissa ennen muuttoa, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen haluamastasi päivämäärästä lähtien.

Muuttoilmoituksen voit tehdä postille ja/tai maistraatille.

Voit tehdä muuttoilmoituksen Postin muuttoilmoituspalvelussa. Sinun tulee kirjautua palveluun verkkopankkitunnuksilla, postin käyttäjätunnuksella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et halua tehdä ilmoitusta sähköisesti, lomakkeita saa postista.

Saapumisilmoitus taloyhtiöön

Tee saapumisilmoitus taloyhtiön kiinteistöhuoltoyhtiölle viikon sisällä muutostasi.

Muistathan mainita ilmoituksessa kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Ajan tasalla olevat asukastiedot voivat pelastaa henkesi esimerkiksi tulipalon tai muun vaaratilanteen uhatessa.

Ilmoittautumalla talon kirjoille varmistat itsellesi alusta asti muun muassa seuraavat taloyhtiön palvelut:

  • Avaimen unohduttua huolto voi avata oven sinulle.
  • Saat nimesi ovisummereihin, rapputauluihin ja huoneisto-oviin.
  • Sinun on mahdollista varata sauna- ja pesulavuoroja tai autopaikka.

Sähkö- tai kaasusopimus

Tee sähkösopimus hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Sähkösopimus on helppo tehdä puhelimitse. Samalla kun teet sähkösopimuksen uuteen asuntoosi, voit irtisanoa edellisen asuntosi sähkösopimuksen. Voit itse valita, miltä yhtiöltä sähkösi ostat. Netin kautta voit löytää itsellesi tarjouslaskureiden avulla edullisimman vaihtoehdon.

Mikäli käytössäsi on kaasuhella, sinun tulee tehdä sopimus kaasun käytöstä. Tämä onnistuu Auris Kaasunjakelu Oy:n kautta.

Kotivakuutus

Y-Säätiö edellyttää vuokralaisiltaan voimassa olevaa kotivakuutusta. Mikäli vakuutusyhtiö ei luottohäiriömerkinnän vuoksi anna sinulle kotivakuutusta, pyydä siitä päätös kirjallisena ja säilytä se.

Kotivakuutus on tärkeä tulipalon, vesivahingon ja muiden onnettomuuksien varalta. Esimerkiksi taloyhtiössä tapahtuneen vesivahingon osalta korvaukset sinulle maksaa oma kotivakuutus, ei vuokranantaja.

Kotivakuutusta voit hakea mistä tahansa vakuutusyhtiöstä. Myös pankeilla on nykyisin vakuutuksia tarjolla. Jos sinulla on luottohäiriömerkintä, vakuutuksen saaminen voi olla haastavaa. Tällöin sinun ei kannata hakea vakuutusta netin kautta tai puhelimitse, vaan mene itse käymään vakuutusyhtiön toimistossa.

Mikäli olet toimeentulotuen asiakas, kotivakuutusmaksu on toimeentulotukipäätöksessä hyväksyttävä meno.

Tarkista oikeutesi etuuksiin Kelasta

Kelasta voit saada tukea asumiseesi.